Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen pracuje na desetistupňové převodovce DSG

David Bureš
Diskuze (145)
Dvouspojková převodovka s vysokým počtem stupňů má pomoci snížit spotřebu paliva budoucích aut německého koncernu. VW Group pracuje i na jiných řešeních zvyšování účinnosti svých aut.

Koncern Volkswagen Group plánuje do roku 2020 snížit emise oxidu uhličitého u svých vozů prodávaných v Evropě na 95 gramů na ujetý kilometr. Součástí těchto plánů je i vývoj dvouspojkové převodovky DSG s deseti převodovými stupni.

Vývoj takové převodovky přiznal předseda představenstva automobilky Martin Winterkorn. Desetistupňová transmise má vedle snížení emisí pomocí také s poklesem spotřeby paliva u budoucích aut.

Velký počet převodových stupňů byl dosud spojen hlavně se samočinnými převodovkami. Desetistupňové automaty vyvíjí Hyundai nebo Ford ve spolupráci s GM. Už letos pak firma ZF Friedrichshafen začne vyrábět devítistupňovou automatickou převodovku – jako první ji má dostat Range Rover Evoque.

Snížit spotřebu budoucích automobilů mají pomoci také úspornější motory. Volkswagen například pracuje na turbodieselu, který má z litru objemu dávat 100 kW výkonu. Taková jednotka bude disponovat vysokotlakým vstřikovacím systémem pracujícím při tlaku až 3.000 bar nebo elektrickým dmychadlem (tzv. e-boosterem).

Winterkorn je přesvědčen, že ve spalovacích agregátech je stále velký potenciál. „Od roku 2000 jsme snížili spotřebu paliva našich motorů s označením TDI a TSI o více než 30 procent. Jsem přesvědčen, že do roku 2020 můžeme dále zvýšit jejich účinnost o zhruba 15 procent,“ tvrdí šéf německého koncernu.

Nová generace motorů má nabídnout vylepšený proces spalování, inteligentní lehkou konstrukci nebo optimalizované tření a řízení teploty.

Klíčem ke snížení emisí bude rovněž sázka na alternativní paliva – německý koncern si mnohé slibuje například od vozů na stlačený zemní plyn. Winterkorn tvrdí, že taková auta jsou šetrná k životnímu prostředí, ekonomická a vhodná pro každodenní použití, dodává ale, že veřejnost si ještě tolik neuvědomuje jejich výhody.

Nejlepším řešením pro co nejnižší emise jsou ve střednědobém horizontu podle VW Group plug-in hybridy. Ty umožňují kratší jízdu na elektřinu, dojezd ale není omezen kapacitou baterií, protože daný vůz disponuje i spalovacím motorem.

Prvními vyráběnými plug-in hybridy koncernu budou Porsche Panamera S E-Hybrid a Audi A3 e-tron, plug-in hybridní verzi dostanou také modely VW Golf, VW Passat, Audi A6 nebo Porsche Cayenne.

David Bureš
Diskuze (145)
29. 4. 2013 20:10
Re: Myslím, že pri desiatke sa to skončí
Tvůj dojem že odkážeš někoho odhadnout je velký omyl. Moje zkušenosti se Slováky prostě nejsou vůbec dobré stejně jako s Rusy a Ukrajinci. Přesto znovu říkám že netvrdím že jste všichni stejní, kapišto? Nebo to chceš namalovat?
Avatar - jozephko
29. 4. 2013 20:05
Re: Myslím, že pri desiatke sa to skončí
Jednoducho preto, že sa správaš ako malé decko, ktoré sa hrá na dospelého. Čím ďalej tým viac som o tom presvedčený. A všetky tie kecy o tom, koľko si najazdil, ako aj zaručené skúsenosti so Slovákmi či s autami sú len informácie od tvojho tatka či iných príbuzných. Myslím si, že ešte nemáš ani občiansky. Dôvody však môžu byť rôzne. >:-[] Ľudí viem celkom dobre odhadnúť - aj podľa pár viet v maili.
Viesť debaty s malým deckom sa mi zdá nedôstojné a neetické, a preto s tebou ďalej komunikovať nebudem. Howk - dohovoril som >:D.
29. 4. 2013 19:53
Re: Myslím, že pri desiatke sa to skončí
Uplakaný? Jak jsi na to prosím tě přišel? Jenom mě už prostě serete no. :-!
Avatar - jozephko
29. 4. 2013 19:49
Re: Myslím, že pri desiatke sa to skončí
Trávim v ČR pracovne veľa času, ale tak zakomplexovaného a uplakaného českého človiečika som ešte nezažil >:D . To len hráš alebo si naozaj taký?
Nemám komplexy ani z Maďarov, ani z Čechov, Nemcov, Američanov a dokonca ani zo Židov. Od každého národa si snažím zobrať to pozitívne a na to negatívne nepozerám.
Keďže celkom slušne rozprávam pár cudzími jazykmi, nemám problém cestovať kamkoľvek a rozprávať sa s kýmkoľvek. Jedna z maličkostí - ojazdené auto si z Nemecka či iného štátu dokážem telefonicky dohovoriť a doviezť sám.
Ja si myslím, že máš tak 13-15 rokov, si v puberte, a nedávno to holka dala kopačky. A ak to tak nie, nemôžem za to, že na mňa tak pôsobíš >:D .
Poznáš tú rozprávku, ako sa Honza či Jano po našom učil latinsky? Vyšiel za humná svojej vesnice a tu začul "sud guľatý", inde "rys tu pije" na 3. mieste "tu je kára", a na 4. mieste "tento ryje". A hneď sa aj vrátil domov, lebo už sa naučil latinsky a donekonečna opakoval latinsky "sud guľatý rys tu pije tu je kára tento ryje". Nehovorí ti to niečo?
Sľúb, že nabudúce už nikoho nebudeš kopať do zadku a odpustím ti >:-[]
29. 4. 2013 19:28
Re: Myslím, že pri desiatke sa to skončí
To víš že jo. Vaše komplexy z Maďarů a Čechů se s vámi táhnou po generace. Vaše názory jsou úsměvné stejně jako oslavy zavedení eura a slzy cca půl roku po tom. Mám na Slovensku vzdálenou rodinu a ani ta není z cela v pořádku. Navíc jsem neřekl že jste všichni stejní....