Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vylepšená Toyota RAV4 nabídne modernější multimédia a vyšší bezpečnost

Filip Melich
Diskuze (0)

Japonská automobilka si pro nový modelový rok svého úspěšného SUV připravila řadu vylepšení. Modernizovaná Toyota RAV4 zaujme především modernějšími multimédii a vyšší bezpečností.

Toyota si pro nový modelový rok svého úspěšného SUV RAV4 připravila několik vylepšení, která se zaměřují především na výbavu. Pod kapotou zůstává vše při starém, zatímco zvnějšku se sahalo pouze na barvy. Pro všechna hybridní provedení (krom verze Adventure) a vrcholný plug-in hybrid je připraven nový bílý perleťový lak Platinum. Pro stupeň výbavy Selection přibude dvoubarevné provedení karoserie kombinující bílý perleťový lak Platinum a černou metalízu Midnight Black.

Uvnitř vozu na řidiče čeká nový digitální přístrojový štít. V základním provedení vozu má úhlopříčku 7“ a omezené funkce, pro všechna ostatní provedení je standardem 12,3“ varianta. Nabízí tři různá uspořádání zobrazovaných údajů a čtyři vizuální styly (Casual, Smart, Sport a Tough).

Měnil se také infotainment, který dostal 10,5“ obrazovku a navigaci čerpající data s dopravními informacemi z cloudu. Pro vrcholný RAV4 Plug-in hybrid je na přání dostupný multimediální systém s rozšířenou funkčností. Toyota zmiňuje například vestavěnou navigaci schopnou fungovat offline, informace o počasí v konkrétní lokalitě a funkci upozornění řidiče na nízkoemisní zóny s omezením vjezdu.

Podporováno je propojení s chytrým telefonem, přesněji řečeno služby AndroidAuto a bezdrátově Apple CarPlay. Nový je dále hlasový asistent, kterého automobilka nazývá agent „Hey Toyota“. Umí česky a má rozumět i příkazům typu: „Je mi zima.“ Na tento konkrétní by měl zareagovat zavřením oken nebo zvýšením teploty klimatizace.

Toyota s novou RAV4 nabízí čtyřletý balíček on-line služeb Smart Service a doplňkovou mobilní aplikaci MyT. Na dálku budete u svého vozu moci kontrolovat stav paliva v nádrži, jeho polohu či prohlížet analýzu jízd. Ověřit také můžete, zda jste auto zamkli, zhasli světla a zavřeli okna. Od střední výbavové linie jsou standardní funkce na dálku rozšířeny o možnost zamknout nebo odemknout dveře, rozblikat výstražná světla a nastavit požadovanou teplotu ve voze.

Další oblastí vylepšení byla bezpečnostní výbava, respektive balíček Toyota Safety Sense. Schopnosti předkolizního bezpečnostního systému byly rozšířeny o asistenta projíždění křižovatek, který hlídá, abyste se při odbočování s někým nestřetli nebo neporazili chodce. Asistent nejprve jen varuje, ale v případě potřeby umí i sám začít brzdit.

Novinkou je nouzový asistent řízení, jehož účelem je zabránit střetu s chodcem, pokud náhle vstoupí do vozovky, a zároveň udržet vůz v jízdním pruhu. V plug-in hybridní RAV4 umí asistent rozpoznat a zareagovat také na cyklisty a zaparkovaná auta. I předkolizní bezpečnostní systém má ve vrcholném provedení RAV4 více schopností. Konkrétně dokáže poznat vozidlo přijíždějící ve stejném pruhu v protisměru a zahájit kroky ke snížení rizika čelního střetu.

Modernizovaná Toyota RAV4 modelového roku 2023 se začne vyrábět ve 3. čtvrtletní letošního roku. Tisková zpráva automobilky nehovoří o tom, zda dojde k úpravě cen vozu. Na webových stránkách českého zastoupení jsou zatím stále k dispozici ceníky pro modelový rok 2022. Na informace o cenách si tedy budeme muset ještě počkat.

Video se připravuje ...

Filip Melich
Diskuze (0)

Doporučujeme