Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zisk Daimleru se loni propadl téměř o dvě třetiny

Diskuze (3)

Čistý zisk německého automobilového koncernu Daimler se v loňském roce propadl téměř o dvě třetiny na 2,7 miliardy eur (67,6 miliardy Kč).

Firma, která vyrábí například luxusní vozy Mercedes-Benz, rovněž oznámila, že se rozhodla výrazně snížit roční odměnu pro zaměstnance i dividendu pro akcionáře.

Daimler již minulý měsíc varoval, že jeho zisk v loňském roce stáhly dolů dodatečné náklady spojené s aférou kolem emisí naftových vozů, vysoké investice do elektrických automobilů a problémy s výrobou. Tržby společnosti nicméně vloni vzrostly o tři procenta na 172,7 miliardy eur.

"Ačkoli naše výsledky za rok 2019 odrážejí pokračující silnou poptávku po našich atraktivních produktech, se ziskem nemůžeme být spokojeni," uvedl šéf podniku Ola Källenius. Upozornil, že k posílení ziskovosti jsou zapotřebí rozsáhlé kroky ke snížení nákladů.

Daimler oznámil, že se rozhodl snížit dividendu na 0,9 eura na akcii z předchozích 3,25 eura. Uvedl rovněž, že zhruba 130.00 zaměstnanců německých závodů podléhajících kolektivní smlouvě obdrží 597 eur jako podíl na hospodářských výsledcích a jednorázovou odměnu ve výši až 500 eur. Za předchozí rok přitom zaměstnanci obdrželi prémie ve výši 4965 eur, napsala agentura DPA.

Diskuze (3)

Doporučujeme

Avatar - Ada je zase tady
13. 2. 2020 10:20
Je to výsledek
spolupráce s firmou rendlík a syn. Dříve seriozní výrobce teď sbírá plody svého úsilí najmout do vedení nekvalifikované ekonomy. Řekl bych, že viníci již pracují na zničení další automobilky. :no:
13. 2. 2020 10:01
a nebylo to třeba investicemi???
To je pořád strašení, že propouštějí a jsou v propadu, ale musí se na to koukat také z druhé strany. Mají nové fabriky, například v Rusku. A kolik tam přijali zaměstnanců a kolik je to stálo? A co ostatní divize, autobusy, náklaďáky (Setra, Fuso atd.)??? Mám pocit, že strategie "bu bu bu" je teď hodně v módě... a týká se to naprosto všeho...