Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zlatý volant vyhrál Macík, Zlatá řídítka pro Michka

Michal Štěpanovský
Diskuze (0)

Úspěšní jezdci z Rallye Dakar 2020 Martin Macík (Big Shock! Racing), který jezdí s kamionem Iveco a motocyklový jezdec na KTM Martin Michek (Orion – Moto Racing Group) ovládli 44. ročník nejpopulárnější motoristické ankety Zlatý volant a 15. ročníku Zlatých řídítek.

Jejich vyhlášení proběhlo za přísných zdravotnických opatření ve Smetanově sále budovy Autoklubu České republiky v Praze. Cenu pro osobnost světového motosportu převzal polský pilot formule 1 Robert Kubica a ocenění za celoživotní přínos motosportu náleží Břetislavu Engemu in memoriam. Hlavním partnerem ankety byla společnost Benzina ze skupiny ORLEN Unipetrol. Stejně jako v předešlých letech rozhodovaly o konečném pořadí z 50 procent hlasy fanoušků a z 50 procent volba vybraných motoristických novinářů. Příznivců z řad veřejnosti hlasovalo 67.000.

Fanoušci jim hodně věřili

Pro Martina Macíka, který skončil loni na Rallye Dakar 2020 na pátém místě v kategorii kamionů, se vyjádřilo 23,5 procenta hlasujících. „Určitě jsem překvapený. Loňské výsledky na Dakaru nebyly takové, jaké jsme si představovali. Za minulý rok bych to tedy určitě nečekal. Na druhou stranu je pravda, že loňská sezona byla hodně poznamenaná koronavirem a řada závodníků to měla hodně těžké, řekl Macík.

Cenu převzal z rukou generálního ředitele skupiny ORLEN Unipetrol Tomasze Wiatraka. „Jsme jedničkou na trhu v oblasti pohonných hmot a motorových olejů, a proto jsme v podpoře motorsportu dlouhodobě aktivní. V této souvislosti mě těší, že jsme se stali partnerem tradiční ankety Zlatý volant a můžeme ocenit nejlepšího českého závodníka za loňský rok. A zároveň s ním i významné osobnosti, které svými skvělými výkony přispěly k popularizaci a rozvoji motorsportu a jsou inspirací pro mladou generaci,“ vysvětlil Tomasz Wiatrak.

Dekorování nejlepšího motorkáře Martina Michka (34,6 procenta odevzdaných hlasů) se ujal prezident Autoklubu ČR Jan Šťovíček, který je zároveň členem představenstva Mezinárodní federace motocyklistů (FIM). Předávání Zlatých řídítek se uskutečnilo na dálku, a to v Dubaji. Ve Spojených arabských emirátech oba plní pracovní povinnosti, Martin jako účastník druhého závodu Světového poháru v cross country rallye Baja. Martinovi proto k úspěchu v anketě mohl osobně pogratulovat také Mohammed ben Sulayem, prezident Autoklubu Spojených arabských emirátů a významný funkcionář Mezinárodní automobilové federace FIA. „Chtěl bych všem poděkovat za to, že mohu držet takovou trofej. Cením si, že mě podpořili fanoušci i novináři. Myslím si, že vítězové jsou všichni, kteří byli už jen nominovaní,“ řekl Michek.

Trofeje, kterých si váží

Za svého tatínka převzala cenu z rukou jednatele společnosti EVROFIN Milana Poživila dcera Břetislava Engeho - Lucie. I ona se „potatila“ a věnuje se motoristickému sportu. Svému otci byla například skvělou navigátorkou, se Škodou 130 patřili k favoritům rallye historických vozů. Loni startovala a také letos chce závodit s vozem Ford Escort RS 2000 MKII na historických rallye v Česku se starším bratrem Tomášem. „Doma máme dost místa na všechny poháry, které se nám podařilo vyhrát, hlavně otci. Myslím, že tahle tatínkova trofej bude na jednom z nejčestnějších míst,“ řekla Lucie Engová.

Cenu pro Světovou osobnost motoristického sportu převzal jediný polský pilot F1 a vítěz závodu v Kanadě 2008 Robert Kubica. Do Prahy dorazil na slavnostní vyhlášení po absolvování čtyřiadvacetihodinového závodu v severoamerické Daytoně za volantem prototypu LMP 2. Po těžkém zranění pravé ruky v únoru 2011 se vrátil za závodní volant. V sezoně 2019 startoval s vozem týmu Williams F1, druhým rokem působí jako testovací a rezervní pilot stáje Alfa Romeo F1.

„Nečekal jsem, že bych takovou cenu mohl dostat. Bude mít zvláštní místo mezi trofejemi, které jsem získal. Hodně si vážím té za vítězství ve formuli 1 v Kanadě. Originál je sice v muzeu BMW, ale já mám doma kopii. Hodně si ale považuji těch, které jsem získával na začátku kariéry v motokárách,“ řekl polský pilot. Cenu za pořadatelskou agenturu POZITIF předal účastník věhlasného veteránského závodu Le Mans Classic s vozem Aero Minor Michal Froněk společně s vedoucím úseku remarketing & service management společnosti Volkswagen Financial Services (VWFS) Erikem Kaiserem.

Výsledky Zlatý volant 2020

Zlatý volant: 1. Martin Macík (kamiony, Dakar) 23,52; 2. Václav Pech (rallye) 21,65; 3. Martin Prokop (auta, Dakar) 15,28; 4. Michal Reichert (drift) 9,66; 5. Jan Černý (rallye, rallyekros) 6,56; 6. Martin Doubek (okruhy, EuroNascar) 6,39. Bodovalo 25 jezdců.

Zlatá řídítka: 1. Martin Michek (Dakar) 34,66; 2. Karel Hanika (okruhy, vytrvalostní závody) 27,32; 3. Jan Kvěch (plochá dráha) 6,85; 4. Milan Engel (Dakar) 6,79; 4. Filip Salač (okruhy, Moto3) 6,33; 6. Kristýna Vítková (motokros) 3,33. Bodovalo 24 závodníků.

Michal Štěpanovský
Diskuze (0)

Doporučujeme