Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Co má společného tento Mercedes G a Škoda Yeti? Terminátor to není...

David Bureš
Diskuze (6)
Tohle Arnold Schwarzenegger asi netušil. Jeho nejnovější auto má mnoho společného se Škodou Yeti!

Arnold Schwarzenegger se proslavil nejen svými rolemi barbara Conana nebo Terminátora ve všelijakých akčních filmech, ale také svoji láskou k terénním automobilům. Vždyť právě díky zájmu Arnieho se začal prodávat Hummer H1, původně výhradně armádní speciál HMMWV. Schwarzenegger na tento typ aut nezanevřel ani poté, co se stal velkým ochráncem přírody. Dokazuje to i jeho Mercedes-Benz třídy G poháněný elektřinou.

Elektrické G-Klasse je dílem rakouské společnosti Kreisel, která už před dvěma lety přestavěla na elektrický pohon Škodu Yeti. Jako základ posloužil naftový Mercedes-Benz 350 d, kterým Schwarzenegger jezdí už léta.

V elektrické verzi se objevuje akumulátor o kapacitě 80 kWh, které automobilu podle Kreiselu umožňují realistický dojezd 300 kilometrů. Baterie váží 510 kilogramů a vzhledem ke kapacitě zabírají hodně místa. Umístěny jsou pod kapotou, v podlaze i v zádi, kde zastoupily prostor původně vyhrazený palivové nádrži. Na 80 % jejich kapacity je pak lze pomocí rychlonabíječky dobít za pouhých 25 minut.

Elektromotory dohromady poskytují výkon 360 kW, což navzdory hranaté karoserii umožňuje autu být pěkně rychlé. Z 0-100 km/h zrychlí za 5,6 sekundy a jede až nejvyšší rychlostí 183 km/h.

Čistě podle vzhledu byste ale elektrické géčko nepoznaly. Pokud nepočítáme upravenou masku s logem Kreiselu na přídi a později dodaná karbonová kola od firmy Mubea Cargo Tech, která dohromady snižují váhu vozidla o 26 kilogramů a prodlužují tím dojezd o 15 kilometrů, zůstal vzhled drsného offroadu zachován. Uvnitř je pak poznávacím znakem upravený přístrojový štít, v němž klasický otáčkoměr nahradil ukazatel elektrického pohonu.

Pokud vás elektrický offroad zaujal, je nutno dodat, že podle Kreiselu není daný vůz na prodej. Automobil zůstává podle firmy prototypem, jehož testování stále probíhá. Na něm se podílí právě Arnold Schwarzenegger, na jehož popud vznikl.

Elektrický Mercedes-Benz G a zmíněná Škoda Yeti nejsou jedinými takovými projekty Kreiselu. Rakouská společnost na elektrický pohon přestavěla také třeba Porsche Panamera nebo postavila repliku závodního Porsche 910 s elektrickým motorem.

David Bureš
Diskuze (6)
Avatar - KLAS
19. 9. 2017 12:56
Re: objednávka:
>:D No tak ale to musíš byť dosť bohatý.
18. 9. 2017 18:24
Re: Trapnější už být nemůžete...
..to nic,to je jen taková ta skrytá reklama..
Avatar - Joky
18. 9. 2017 18:22
objednávka:
objednávám ůklid redakce četou vousatých kluků z východu .
18. 9. 2017 18:16
Re: Co mají společného?
A ještě mají společné že Arnold tím géčkem jezdí a s yetim ne
Avatar - wladyk
18. 9. 2017 17:38
Co mají společného?
Společnou budoucnost rozhodně ne. Až bude Yeti zpracováván kovohutěmi tak Géčko bude stále ještě jezdit. >:-[]