Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Evropské automobilky Fordu letos v černých číslech

Dan Vořechovský
Diskuze (14)
Evropské luxusní automobilky koncernu Ford by se mohly do zisku dostat již tento rok. Pomůže letošní prodej Aston Martinu.

Před několika dny jsme psali o tom, že koncern Ford počítá se ztrátami ještě v následujících dvou letech. Jeho automobilová divize PAG sdružující evropské automobilky Volvo, Jaguar, Land Rover a Aston Martin však očekává obrat k pozitivnímu trendu již tento rok. Divize PAG byla ztrátová poslední tři roky, avšak finanční ředitel Fordu Don Leclair vyslovil přesvědčení o brzkém návratu k ziskovosti.

V minulém roce vytvořily zmiňované čtyři evropské značky ztrátu před zdaněním v celkové výši 327 milionů dolarů. Kumulovaná ztráta se za poslední tři roky vyšplhala na 1,15 miliard dolarů. Na vině je zejména Jaguar. Britská automobilka totiž od roku 2001 vytváří každý rok ztrátu v rozmezí půl až jedné miliardy dolarů. Jaguar sám hovoří o tom, že bude ztrátový i v tomto a následujícím roce. Tradičním „zachráncem“ bývá Volvo, které v minulých letech dosahovalo každoročního zisku v rozmezí 800 milionů až 1,2 miliardy dolarů. Do mírného zisku se dostal i Land Rover. Vzhledem ke stárnoucí modelové řadě se však ve druhém a třetím čtvrtletí minulého roku dostalo do ztráty i dlouhodobě ziskové Volvo.

Nový ředitel (od září loňského roku) Fordu Alan Mulally je optimistický a říká, že nové modely těchto automobilek jsou dobře přijímány a přispějí k celkovému zisku PAG divize v letošním roce. Do něj automobilka nebude počítat zisk, který získá prodejem automobilky Aston Martin. Obchod, který bude s největší pravděpodobností oznámen do začátku dubna, vynese Fordu kolem miliardy dolarů. Zájemci, jejichž totožnost Ford zatím nesdělil jsou v tuto chvíli celkem tři.

Dan Vořechovský
Diskuze (14)