Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fiat 124 Spider Elaborazione Abarth: Delší jméno a slabší motor pro Ameriku

Jan Mička
Diskuze (10)

V podstatě se nejedná o nic jiného než americkou verzi Fiatu 124 Spider představeného letos v Ženevě. Pod kapotou má přeplňovanou čtrnáctistovku s výkonem 118 kW.

Fiat 124 Spider je pojem. Novodobou interpretaci malého roadsteru představila italská automobilka na letošním ženevském autosalonu, a přestože sdílí technický základ s Mazdou MX-5, ničemu to v podstatě nevadí. Právě naopak – řada diskutérů se pod naším článkem s dojmy přímo z výstavy přikláněla spíše na italskou stranu...

Tvary vozu jsme si poprvé představili již koncem loňského roku prostřednictvím americké verze, která má pod kapotou přeplňovanou čtrnáctistovku se 118 kilowatty. To je o 15 kilowattů více než má vůz pro Evropu, a když se do všeho přidala verze Abarth se samosvorným diferenciálem a podvozkem Bilstein, začalo to být ještě trochu složitější. Fiat 124 Spider Abarth má u nás 125 kW a 250 N.m, avšak v Americe k žádnému dalšímu navyšování výkonu oproti standardu nedošlo. Tamní zákazníci si tedy budou muset stále vystačit „pouze“ se 118 kilowatty a naučit se správně vyslovovat slovo „Elaborazione“. Pod takovým jménem jim totiž bude Abarth nabízen.

Co se vzhledu týče, rozdíly mezi americkou a evropskou verzí ostrého Spideru nejsou patrné . Volitelná sedadla Recaro jsou čalouněná kůží či kombinací kůže a Alcantary, na přístrojové desce a středovém tunelu najdeme pouze Alcantaru, a do rukou perfektně padnoucí sportovní volant má tentýž červený proužek indikující středovou polohu.

Při komplexním ohledání bychom ale nějaké změny přece jenom našli – například motor je u nás naladěn v souladu s evropskými emisními limity (od toho také rozdílný výkon) a brzdy Brembo jsou už ve standardu.

Jan Mička
Diskuze (10)
Avatar - Jaros71
24. 3. 2016 10:18
Skvělý Fiat
Za mne výtečně!! :yes: :yes:
Bravo , konečně zase Fiat se sportovními geny!
Krásné auto.
24. 3. 2016 07:50
Re: tento masivny muscle face
Za mě přesně obráceně, když malý roadster, tak jedině Fiat 124! :-) :yes: :yes: :yes:
Avatar - 3_diamanty
23. 3. 2016 20:40
tento masivny muscle face
mi na tom malom zaklade auta nesedi.... za mna MX5 od mazdy je ako original jasna volba :yes:
Avatar - Ja Prvni 123
23. 3. 2016 20:34
Zaplaťpámbu, že to není na kapitoly...
normálně jsem to v hrůze čekal: 1. kapitola motor, 2. kapitola brzdy, 3. kapitola interiér, 4. kapitola závěr... nebo tak nějak.
;-)
Avatar - Bully_
23. 3. 2016 20:18
Re: Nene panáčku
Tak tohle samozrejme vedet nemuzu. Kdyz na to redaktor nema dost slusnosti a ty nechces byt za blbce, tak se zkus pres chyby ostatnich prenest a nevsimej si jich :-)