Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford Focus RS: První statické dojmy (+video)

Jan Mička
Diskuze (81)
Jedním z hlavních tahounů ženevského stánku Fordu je nový Focus RS. Šli jsme si jej prohlédnout pěkně naživo.

Ford Focus RS je v rámci modrého oválu právoplatně považován za ikonu. Nelze přesně říci, zda nás více přitahuje jeho první nebo druhá generace, tahle třetí je však v mnohém revoluční.

Je škoda, že měl Ford vystaveno nové RS na nepřístupné točně, zpovzdálí totiž vypadal interiér, (a především charakteristická přední sedadla Recaro) fantasticky. Celé auto se ostatně tváří opravdu drsně, budí strach, ovšem ne o moc větší, než o kousek dál stojící Focus ST. Přední a zadní nárazníky jsou samy o sobě fantastické, stejně jako paprsková 19“ kola a křídlo nad zadním oknem, podle nás však není Focus RS na první pohled dostatečně „šílený“.

Proč zrovna šílený? Protože předchozí dvě generace „tahaly“ vlivem velkého výkonu na jednu nápravu za ruce a při každé příležitosti se vám z nich snažily vší silou vyrvat volant. To ovšem u nového vydání nehrozí – poprvé se totiž u Focusu RS objevuje pohon všech, který dokáže poslat až 70 % hnacích sil na zadní kola, ale také rozdělovat točivý moment mezi levé a pravé zadní kolo (v poměru až 100:0) – to jest síla dvojice elektronicky řízených lamelových spojek.

Ani v Ženevě jsme se nedozvěděli konkrétní technická data, stále tedy počítejme s výkonem přes 320 koní, točivým momentem přesahujícím 430 N.m, omezovačem v 6.800 otáčkách a jak legislativa velí, také systémem start-stop. Standardem bude manuální šestistupňová převodovka a s ohledem na personalizaci si můžete nastavit několik jízdních režimů – třeba Drift Mode, se kterým byste měli umět dovádět skoro jako Ken Block během prvního uvedení vozu v Kolíně nad Rýnem.

Video se připravuje ...

Jan Mička
Diskuze (81)
5. 3. 2015 12:00
Re: Povedený
Diky, radeji ten cas stravim v aute :-)
5. 3. 2015 11:55
Re: Technické údaje
Teda chlapi, ze zrovna pro vas tu budu muset smajlikovat, to by mne ani ve snu o rychle Honde nenapadlo >:D
Avatar - Mojito (s Feferonkou)(RSKa)
Re: Technické údaje
Tak předně design je věcí vkusu, takže to beru jako tvůj názor, i když se ve tvém příspěvku nikde neobjevilo "podle mě". RS vypadá civilně nenadchne ani neurazí, je konzervativní, jediný, co je na něm, podle mě, "echt" hnusný, jsou zadní lampy, ale to je problém všech nových fordů. Za mě, aspoň podle fotek, Type-R je vítěz. Můj názor ;-) Berme to jako internetový kecy, dokud to člověk nevidí v reálu, tak naše tyto diskuze jen zbytečně zabírají prostor na webu, já se za pár dní přesvědčím o tom, zda jsem své "plky" odhadl správně.
Avatar - white label
4. 3. 2015 21:45
Re: Nova moda...
Pokud si můžeš u kompaktního hh vybrat mezi 3dv. a 5dv. je to ideální, ale to už se dneska nabízí spíš výjimečně. U prémie je to tebou vzpomínané M135i a Audi S3, přičemž RS3 je jen 5dv. a M2 bude zřejmě pouze 2dv., jestli bude nějaký silnější nástupce 1M nevím.
A z kompaktního mainstreamu se dá vybírat počet dveří (u hh) už snad jen u koncernu - Golf GTI/R a Leon Cupra. Zapomněl jsem na něco?
Avatar - fOE
4. 3. 2015 20:58
Re: Nova moda...
Ty si postesknes za dobou minulou, plnou 3dv HH, me se libi doba soucasna kde ma clovek bud na vyber (treba M135i) nebo ma k dispozici rovnou jen tu praktickejsi variantu. Me to k myslence jednoduse sedi. "Sportak" na kazdej den a klidne jako jedine auto v rodine co i fakt bude na kazdej den a taky fakt bude schopno fungovat jako jedine auto v rodine (rodina => dospeli i deti).