Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hyundai letos žádnou N sportovní novinku nepředstaví. Příští rok ale dorazí hned dvě

Stanislav Kolman
Diskuze (19)
Korejská automobilka už dříve avizovala, že rodina sportovních aut s označením N se brzy dočká dalších členů. Letos byste je však vyhlíželi marně.

Možná si ještě pamatujete nošovické dostaveníčko s vozy Hyundai i30 N a N Performance, kdy jsme se přesvědčili o tom, že slova o velmi povedeném hot-hatchi z korejské dílny jsou pravdivá. Sportovní deriváty později doplnila ještě další karosářská verze i30 N Fastback, na níž mají podle zástupců značky brzy navázat další modely.

Tedy tak brzy to úplně nebude. Automobilka Hyundai totiž nyní oficiálně potvrdila, že na další „enko“ si budeme muset počkat až do roku 2020, letos se uvedení žádného ostřejšího modelu neplánuje.

Příští rok se ale dočkáme hned dvou přírůstků. Tím řidičsky zajímavějším bude určitě Hyundai i20 N, tedy korejský konkurent Fiesty ST či Pola GTI. O takovém autě se spekulovalo již dlouho, hovořilo se dokonce o tom, že se světu představí již v roce 2018, nakonec ale dala značka přednost jiným prioritám.

Na technické podrobnosti je stále ještě brzy, ale lze očekávat obdobné změny, jakých se v rámci přiostření dočkal model i30 N, tedy výrazně vyšší výkon ve srovnání s běžnou verzí, tužší charakter podvozku, výkonnější brzdy či sportovnější řízení.

Video se připravuje ...

Pohon malého výkonného hatchbacku by mohla obstarat přeplňovaná šestnáctistovka T-GDI. Zážehový motor najdeme třeba v SUV Tucson, kde disponuje výkonem 130 kW. Pokud by se ale i20 N chtělo rovnat s výše zmíněnou konkurencí, přišlo by vhod pár koníků navíc, Fiesta ST i Polo GTI totiž disponují shodnou silou 147 kW (rovných 200 k).

Také o dalším novém přírůstku do sportovní rodiny N se už nějaký čas spekuluje a nyní došlo na oficiální potvrzení. Řeč je o Hyundaii Tucson N, ostrém SUV, jehož výkon by se mohl šplhat k 300 koním a v kombinaci s pohonem všech kol by šlo o jednoho z nejbližších konkurentů Cupry Ateca. Očekává se, že i20 N se ukáže v úvodu příštího roku a Tucson bude následovat o pár měsíců později.

Stanislav Kolman
Diskuze (19)

Doporučujeme

14. 3. 2019 20:03
Re: Uf..
mohli by to uvést v real a strhli by prodeje nových vozů >:-[] >:-[] škoda, že to je jen u fantazie :-) asi bych pak rozbil prasátko a koupil >:D
13. 3. 2019 14:58
Korejci se činí koukám
i20N může být slušný malý brčko, ale ten Tucson, ten mě hodně zajímá, pěkný fotky
7. 3. 2019 09:56
Škoda
Je to škoda, že se letos nedočkáme například avizovaného Tucsonu N, nemyslíte? Já měl to štěstí a projel se v i30n a byla to opravdu bomba. Podle mě se jim divize N dost povedla, co myslíte vy?
Avatar - KANKUNEN
13. 2. 2019 07:34
Re: Hnus
Ano, 1,6 TDI V8
Avatar - KANKUNEN
13. 2. 2019 07:31
Re: Hlavně
Já to vidím takto: Toto je exemplární případ, jak může být člověk na vedoucím místě úplně mimo realitu. Ty nesrovnalosti v pojmenování, že nikdo nepřišel nebo to vytváření negativní atmosféry kolem Hyundae jak pro zákazníky tak pro dealery vypadá, jako by byl VV placený konkurencí.