Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Land Rover Defender: Nová generace zůstane schopným vozem, přijde v roce 2016

David Bureš
Diskuze (12)
Nová generace modelu Defender zřejmě bude civilizovanější auto než předchůdce. Její terénní schopnosti se ale nezhorší.

S blížícím se koncem současného Land Roveru Defender se v minulých měsících spekulovalo o tom, jak bude vypadat jeho nástupce. Někteří fanoušci se strachují, zda auto stále zůstane schopným teréňákem. Tyto obavy nyní uťal marketingový šéf automobilky Jaguar Land Rover Phil Popham.

Popham v rozhovoru pro britský Autocar uvedl, že nový Defender bude vůbec nejschopnějším modelem značky Land Rover. To naznačuje, že by se Defender neměl proměnit v nějaké SUV s drsným vzhledem, ale že zůstane schopným terénním autem.

Kvůli oslovení širší skupiny zákazníků se ale nový Defender ve srovnání s předchůdcem přece jen zkulturní. Automobilka chystanou novinku charakterizuje přívlastky prémiový a odolný. Tento charakter má být znatelný hlavně v interiéru, který bude rozhodně luxusnější než u předchůdce.

Vzhled sériového auta byl podle Autocaru schválen během letošního léta, automobilka jej ale zatím úspěšně tají. Stále ale není vyloučeno, že křivky navážou na tři roky staré koncepty DC100 a DC100 Sport. Auto si každopádně zachová designové prvky odkazující na slavného předchůdce, celkové tvary ale budou více aerodynamické.

Šéfdesignér Land Roveru Gerry McGovern se už dříve nechal slyšet, že novinka bude hezčí než předchůdce a nebude vypadat tak funkčně. McGovern rovněž v rozhovoru s britským deníkem Shropshire Star přiznal, že tradicionalistům se auto možná nebude líbit.

O technice v útrobách zatím Land Rover mlčí, automobil ale zřejmě dostane hliníkovou karoserii se speciální strukturou pro co nejvyšší tuhost a odolnost. Co se týče motorů pod kapotou, v nabídce budou čtyřválce, které podle Autocaru doplní i šestiválce. Agregáty budou spolupracovat s automatickou převodovkou (osmistupňovou, nebo devítistupňovou), alternativou by mohl být i manuál.

Výroba aktuální generace Land Roveru Defender bude ukončena v prosinci 2015, jistým rozloučením se s autem má být speciální Defender SVR od divize Special Operations. Nástupce se patrně začne vyrábět nejdříve v létě 2016. Příští rok by alespoň mohl být představen koncept naznačující podobu nového Defenderu.

David Bureš
Diskuze (12)
30. 10. 2014 21:25
Re: Kia?
Já bych právě trochu oddělil pojmy kvalita a spolehlivost, i když to zní podobně :-)
30. 10. 2014 21:22
Re: Kdo zná Defendra, dobře ví,
Noooo, v podstatě neznám taky auto, které by nešlo vzít vevnitř wapkou ;-.)
30. 10. 2014 19:08
Re: Kia?
No ono je otázka za jakou cenu, každé auto se dá udržet v provozu ... Nevím, nechci se hádat neznám nikoho z mého okolí kdo by vlastnil nebo používal Defendra, ale znám majitele Freelandra, který ho měl od nova a když se ho nakonec zbavil nebylo štastnějšího člověka. No a pak, když jsem viděl poprvé nového Range Rovera, tak to bylo na chorvatské dálnici, když u něho stálo servisní vozidlo. Člověk si potom zaškatulkuje celou značku a když ještě vezmu v úvahu to, že nový Defender bude muset splňovat všechny nové evropské normy, tak bych na spolehlivost moc nesázel.
30. 10. 2014 16:40
Re: Kia?
Znovu opakuju...3/4 všech dosud vyrobených Defenderů stále jezdí! Je to malej důkaz spolehlivosti?
Avatar - EauRouge
30. 10. 2014 14:58
Re: Kdo zná Defendra, dobře ví,
Ale který auto potom vezmeš vevnitř wapkou? :-)