Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Land Rover představuje koncept průhledného přívěsu (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (24)
Vozy značky Land Rover slouží jejich majitelům velmi často k tahání přívěsů. Jízdu s takovou soupravou má zjednodušit systém Transparent Trailer.

Land Rover navazuje s novým systémem na dvojici projektů, jejichž premiéry se odehrály v loňském roce. Nejprve byl na jaře představen koncept Transparent Bonnet, nabízející pohled skrz kapotu. Na podzim pak byl odhalen systém 360 Virtual Urban Windscreen s průhlednými sloupky karoserie.

Nyní Land Rover představuje další systém, který má přispět ke zvýšení komfortu i bezpečnosti řízení jeho vozů. Koncept Transparent Trailer totiž umožňuje promítnout ve vnitřním zpětném zrcátku pohled skrz přívěs nebo karavan tažený za automobilem.

Systém Transparent Trailer využívá parkovací kamery v zádi vozu, kamer umístěných na krytech vnějších zpětných zrcátek a digitální kamery s bezdrátovým přenosem dat umístěné na zadní části přívěsu nebo karavanu.

Záběry ze všech kamer jsou spojeny v jeden obraz, který se promítá do vnitřního zpětného zrcátka a nabízí řidiči pohled za vůz, resp. za přívěs, jehož obraz zůstává naznačen jeho obrysy.

Dr. Wolfgang Epple, ředitel výzkumu a techniky u Jaguar Land Rover, uvedl, že Systém Transparent Trailer nabízí velmi kvalitní obraz bez zkreslení, který řidiči poskytuje přesné informace o prostoru za soupravou a minimalizuje riziko vozidel a překážek skrytých ve slepých úhlech za přívěsem.

Pro couvání s přívěsem pak systém nabízí i samostatný pohled z kamery umístěné na zádi přívěsu stejně jako u klasické parkovací kamery.

Kromě systému Transparent Trailer představuje Land Rover aplikaci Cargo Sense, která prostřednictvím kamer a senzorů umožňuje sledování vnitřního prostoru přívěsu. Tato aplikace je vhodná především pro převoz koní a jiných zvířat.

Cargo Sense sleduje polohu nákladu nebo zvířat v přívěsu a v případě neobvyklých změn vyšle varovný signál prostřednictvím multimediálního systému vozidla, jehož prostřednictvím nabízí i pohled do vnitřního prostoru přívěsu.

Aplikace Cargo Sense navíc umožňuje majiteli sledování přívěsu, i když se od něj vzdálí a navíc jej automaticky upozorní SMS zprávou v případě, že se kůň v přívěsu plaší, došlo k výrazné změně vnitřní teploty nebo je s přívěsem manipulováno.

Po celém světě jsou převážený za nejrůznějším účelem od závodu přes změny majitele až po stěhování převáženy tisíce koní a aplikace Cargo Sense může výrazně přispět ke zvýšení jejich bezpečnosti během jízdy.

Veřejnosti se prototypy systému Transparent Trailer i aplikace Cargo Sense představí 3. až 6. září během tradičních soutěží všestrannosti Burghley Horse Trials pořádaných od roku 1961 a sponzorovaných automobilkou Land Rover.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (24)
2. 9. 2015 18:36
Re: Hlavně
Ty to ani ne-e, ale jeli jsme docela...svizne >:D
2. 9. 2015 17:17
Re: Hlavně
;-)
Avatar - AUDIRS6
2. 9. 2015 15:58
Re: Hlavně
Co si pred tym trochu popil ? >:-[]
2. 9. 2015 15:46
Re: Hlavně
A ja dodam, ze pri kratke jizde s XE jsem infotainment videl nejak rozmazane >:-[]
2. 9. 2015 15:43
Re: ...
Tak me psovod taky dostal, samozrejme >:D