Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz na Caravan Salon 2013

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Automobilka Mercedes-Benz milovníkům karavanů představila své aktuální sériové modely i koncept obytné vestavby do nového Sprinteru.

Na letošní Caravan Salon, probíhající od 31. srpna do 8. září letošního roku v Düsseldorfu, přivezl Mercedes-Benz zajímavý koncept obytného automobilu, jehož základem je nový Mercedes-Benz Sprinter.

Konceptu chybí většina pravého boku a díky tomu se otevírá ničim nerušený pohled do téměř celého interiéru. Dvojice předních otočných sedadel je čalouněna kůží. V zadní části je na levé straně umístěna rozměrná lavice, které lze rozložit na dvojlůžko a naproti němu má své místo kuchyňský kout. Záď vozidla je vyhrazena pro uložné prostory a sprchový kout s WC.

Mercedes-Benz v konceptu použil světlé materiály, které sice nejsou příliš praktické pro každodenní použití, ale pomáhají opticky zvětšit vnitřní prostor. Vedle koženého čalounění předních sedadel odkazuje na prémiový původ vozidla i použití vnitřního osvětlení z LED a Alcantary na obložení stropu a boků, zatímco podlaha je z moderních laminátových pásů. Karoserie konceptu obytného Mercedesu Sprinter nese nový šedý metalický lak pojmenovaný Tenorite.

Kromě konceptu připraveného výhradně pro výstavní účely představil Mercedes-Benz na svém stánku také Sprinter v provedení kabina s nízkým rámem podvozku, který je připraven pro montáž kompletní obytné nástavby.

Vedle Sprinteru vhodného pro nejrůznější obytné vestavby a nástavby má Mercedes-Benz ve své nabídce i dvojici modelů, s nimiž mohou zákazníci vyrazit do kempu rovnou ze showroomu třícípé hvězdu. Těmito vozy jsou Viano Fun a Viano Marco Polo.

První z této dvojice Viano Fun uspokojí skromnější cestovatele, jimž je k dispozici ve dvou délkách karoserie s pěti nebo sedmi sedadly a možností lůžkové úpravy. Náročnějším výletníkům je určeno Viano Marco Polo, které je vybaveno výklopnou střechou a dvojicí lůžek pro čtyři osoby.

Standardem pro Viano Marco Polo je vedle lůžek a mechanicky výklopné střechy i plynový dvouplotýnkový vařič, chladnička o objemu 40 l, mycí dřez s pákovou armaturou, zásobník na 36 l čerstvé vody a na 32 l odpadové vody, vnitřní zásuvka na 220 V a 12 V, vnější zásuvka na 220 V, dobíjení akumulátoru a přídavný gelový akumulátor. K prvkům standardní výbavy patří i otočné sedadlo řidiče a spolujezdce, sklopný stůl upevněný na stěně, odnímatelné zatemnění oken a klimatizace TEMPMATIK.

Mercedes-Benz na Caravan Salonu nezapomněl připomenout, že vedle jeho dodávkových modelů jsou pro montáž obytných nástaveb často využívána i jeho nákladní vozidla modelových řad Unimog, Actros a Zetros.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)