Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault Alaskan: Navara od Francouzů zatím jako koncept

Ondřej Chamilla
Diskuze (20)
Renaultu se v segmentu lehkých užitkových vozů daří, není tedy divu, že se chce dále rozvíjet. V tom mu má pomoci i zcela nový pick-up Alaskan, který se nyní představuje jako koncept.

Již dříve v tomto roce začal Renault prodávat v Jižní Americe pick-up Duster Oroch, nyní se navíc představuje větší vůz podobného ražení, i když zatím pouze jako koncept s názvem Alaskan. Sériový automobil se pak má stát globálním modelem, který podpoří produktovou ofenzivu značky.

Užitkový automobil, který má uvézt až jednu tunu nákladu, je velký podobně jako Nissan Navara, se kterým bude s největší pravděpodobností sdílet techniku. Vůz dostal přední část po vzoru současných Renaultů, nejpodobnější je asi přídi modelu Espace. Záď pak nejvíce připomíná právě Navaru a je jednoznačně navržena s ohledem na účelnost vozu. Nejvýraznějším prvkem vzadu je středová koncovka výfuku.

Široce rozkročený vůz jezdí na jedenadvacetipalcových kolech, nechybí mu plně diodové světlomety ani přídavná dálková světla na střeše. Ke stříbrné karoserii návrháři zvolili modré doplňky jako třeba zpětná zrcátka či brzdiče.

Pod kapotou se má nacházet zcela nový naftový čtyřválec o objemu 2,3 litru, který využívá dvou turbodmychadel – menšího a většího. Automobilka slibuje nejlepší výkony i spotřebu v daném segmentu. Motor se navíc objeví i v užitkových vozech značky, třeba v dodávce Master.

Pick-up z Francie prý nabídne velmi dobrý komfort podvozku a zároveň tuhou karoserii a odolnou stavbu. Renault potvrdil, že sériová verze vozu bude mít podobné rozměry, jako koncept, stejně tak jako bude mít podobného ducha. Nebudou chybět více typů karoserií ani další motory. Alaskan má být vhodný jak pro práci, tak pro každodenní použití. Oficiální odhalení vozu máme očekávat v první polovině roku 2016.

Ondřej Chamilla
Diskuze (20)
4. 9. 2015 10:24
Re: Alaskan
Odtud vítr vane. >:D
Avatar - Bubáq
4. 9. 2015 08:16
Re: Prototyp
... ale záleží na vzhledu! Alespoň to na silnicích nebude tak nudně ošklivé! A s kvalitou designu Alaskanu máš pravdu: je opravdu nejhezčí. A snad bude i dostatečně chlapsky masivní, jak by správný pick-up měl být.
Překvapuje mě, kolik automobilek pokládá absenci pick-up v portfoliu za tak významný nedostatek, že chystají svůj vlastní typ. Časy se asi významně mění, s pokračující desintegrací světa, se zvyšujícími se nejistotami obyvatelstva ohledně budoucnosti se asi počítá s prudkým nárůstem počtu těch, kteří v rámci starání se o sebe a své rodiny nastoupí na pole a začnou pěstoval zeleninu, obilí a brambory. To pokládám za správný trend a myslím, že se přidám. Aspoň mě konečně přestane zajímat, který ze supersportů má nejvýkonnější motor a nejširší pneu... takové cypoviny!!!!
4. 9. 2015 08:08
Re: Rendlík - nebezpečí života
Dedku, vam tam v Plzni zkrachovaly nemocnice? ;-)
4. 9. 2015 07:51
Re: Alaskan
Proste jsem mel tak dobrou naladu z toho krasneho auta, ze mi tady ten casto pouzivany posmesny nazev prisel uz hodne vtipny >:D ;-)
Jen at se smeji, ale nic to nemeni na tom, ze Renault dela v Evrope nejhezci, nejlepsi auta :yes:
Avatar - grifith
3. 9. 2015 21:59
Re: Rendlík - nebezpečí života
Dědku, ty máš jen štěstí, že senilita nebolí.... :-!