Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rinspeed proměnil Teslu v XchangE (3x video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Značka, patřící už neodmyslitelně ke koloritu ženevského autosalonu, si pro letošní ročník připravila autonomní koncept, jehož základem je Tesla Model S.

Autonomním vozidlům je v posledních letech věnováno stále více pozornosti. Řada automobilek pracuje na vývoji osobních vozů, v nichž nebude nutné se zabývat řízením.

Svými pokroky ve vývoji se rozhodně netají BMW, jehož nejnovějším příspěvkem je kupé M235i, které umí samo driftovat. Výsledky své práce se nebojí pochlubit ani konkurenční Mercedes-Benz či Audi a na voze jezdícím bez zásahu řidiče pracuje i Nissan, Ford, Cadillac nebo Volvo.

Do klubu společností pracujících na vývoji autonomního osobního automobilu se přidává i švýcarský Rinspeed se svým konceptem XchangE. Ten se jasně hlásí k původu v sériovém elektromobilu Tesla Model S, od nějž se v případě exteriéru odlišuje jen přepracovanými předními a zadními partiemi spolu s nástavci prahů a novým designem 20-palcových kol Borbet.

Interiér XchangE, jehož první vizualizace byly zveřejněny již v prosinci loňského roku, ovšem výchozí Teslu prakticky ničím nepřipomíná. Vše je navrženo pro dosažení maximálního komfortu cestujících. Předním cestujícím jsou k dispozici sedadla, která lze libovolně posouvat, naklánět, sklápět a nejen spolujezdcovo, ale i řidičovo lze otočit proti směru jízdy.

Na skutečnost, že se může XchangE pohybovat bez zásahu řidiče, upozorňuje systém řízení bez mechanické vazby, umožňující přesunutí speciálního volantu TRW do středu palubní desky.

Koncept nabízí doslova záplavu elektroniky, sloužící nejen k řízení vozidla a poskytování nejrůznějších provozních informací, ale také k rozptýlení posádky během cesty. Sledování krajiny za oknem nejspíš vyšlo z módy, protože součástí výbavy je vedle 1,2 metru širokého digitálního pásu na palubní desce i dvojice tabletů, umístěných pod ním.

Ještě vetší porci zábavy má poskytovat obrazovka s úhlopříčkou 32 palců, která je ukrytá za sklopným opěradlem zadního sedadla a oba přední cestující ji mohou sledovat ze svých otočných sedadel i za jízdy.

Rinspeed XchangE umožňuje na svých obrazovkách vedle sledování filmů a hraní her nebo pracování i komunikaci s vnějším světem prostřednictvím připojení k internetu. K rozptýlení a vytvoření příjemné atmosféry na palubě má přispívat i 358 světelných diod umístěných ve stropě a dalších 98 v přístrojové desce.

Záplavu obrazovek doplňuje audio systém Harman Kardon, kávovar Amici a pozornost si zaslouží i hodinky Patravi TravelTec umístěné do průhledného glóbu.

Šéf Rinspeedu Frank M. Rinderknecht je autonomním vozům velmi nakloněn, a věří, že pro posádku bude tato cesta atraktivnější než cestování vlaky či luxusními autobusy.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
19. 2. 2014 19:50
Re: Rinspeed
je to designerska firma, takze je zivi podobna prace jako treba studio Pininfarina, vetsina prace Rinspeed je videt spis na vode, lodi/clunu s jejich designem jezdi docela dost :-)
Avatar - PlumJelinek
19. 2. 2014 19:34
Rinspeed
Z čeho vlastně tahle firma žije? Představila bezpočet různých hi-tech konceptů, většinou na základech nějakých sériových aut, ale že bych od nich někdy viděl nějaký produkční kousek, to ne.....