Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Škoda Vision C: První jízdní dojmy (+video)

Martin Machala
Diskuze (102)
Staticky už studii Škoda Vision C známe do puntíku z letošního ženevského autosalonu, teď jsme se však s mladoboleslavským konceptem krátce projeli.

„Pokud budete chtít otevřít dveře, musíte mi říct. Uvnitř pak hlavně nesahejte na žádné páčky, ovladače, ani tlačítka,“ dozvídáme se hned na začátku od člověka, který má zelenou škodovku na povel. Kolem Visionu C pobíhá s iPadem v ruce, jehož prostřednictvím ovládá palubní systémy vozu, vnitřní i vnější osvětlení… Jenom startování motoru probíhá vcelku konvenčně, tlačítkem pod volantem. Zatím tedy postáváme vně vozu. Po chvilce přijde pokyn, abychom usedli za volant.

Prostředí vlastně důvěrně známé, dojmy ze Ženevy ještě nestačily vyprchat. Teď nás ale čeká krátká projížďka kolem průmyslové haly v Kosmonosech! V uších nám stále zní důrazné upozornění, že se s autem nesmí vůbec nic stát podpořené informací o jeho ceně – nějakých čtyřicet milionů korun...

„Jeďte nanejvýš patnáct za hodinu a přes nerovnosti pro jistotu úplně krokem,“ ozývá se z místa spolujezdce. Ano, je to naprostý automobilový polotovar. Prototyp postavený tak, aby nečinně postával na ploše výstaviště. Jízda mu zatím moc nejde. Stejně je to ale obrovský zážitek, vidět tenhle showcar v pohybu, byť velmi pozvolném. Úžasná je také konfrontace se sériovým Rapidem, který postává vedle Visionu C, a potom mu dělá společnost při focení jízdních záběrů „z auta do auta“.

Koncept najednou vypadá ještě vesmírněji, zcela vytržený ze všedního automobilového světa. Na podstavci v Ženevě není šance, aby ve všem tom frmolu a muzikálové pompéznosti výjimečnost designu vynikla. Na pódiu jsme si zkrátka prohlíželi další jednu studii. Ale tady, v průmyslové zóně v Kosmonosech, bez autosalonového pozlátka a vedle sériových škodovek, působí Vision C neskutečně. Každá linka nám najednou připadá odvážnější a zelená barva ostřejší.

Aby auto ale nejenom vypadalo, ale také jezdilo (a nestálo čtyřicet milionů korun), musí se holt do sériové výroby osekat. Trojková Octavia určitě ve svých prvních fázích vývoje vypadala trochu jinak než ta, kterou vídáme cestou do práce. Podobnou procedurou by mohl projít i samotný Vision C. Ono to totiž vypadá, že by se nakonec mohl opravdu vyrábět! Zatím se sice mluví výhradně o čínském trhu, ale třeba se taky dočkáme.

Video se připravuje ...

Foto: David Rajdl

Martin Machala
Diskuze (102)
12. 4. 2014 17:21
Re: Prekvapiť ?
vždyt tohle je kreslený tyyy
11. 4. 2014 12:50
Re: Vision Blava
Ta siva v Bratislave nema interier ani motor!
Avatar - Aladeen
9. 4. 2014 21:33
Prekvapiť ?
mňa osobne škodovka ešte nikdy ničím neprekvapila , stále ľudí pripravujú na bombu a potom ti ukážu 150cm široký Rapid s plastovou kľučkou dverí , ktorá pôsobí ako keby mala odpadnúť s cenovkou okolo 14 tisíc € [odkaz]
9. 4. 2014 18:43
Re: Bude se vyrábět
ne to se opravdu nepodobá... i když náznak tvaru světel tam je ;-)
9. 4. 2014 18:31
Re: Jízdní dojmy???
Nič nové. Už sme videli toľko všelijakých predsériových tutoviek od všetkých automobilek a nakoniec nič. Je to tradičná brand etuda, ktorú dirigujú tí hore.
Kabaň a jeho gruppa to očesávať nebudú, lebo celé je to len teátro. Origo sa pripravuje už inde a tomuto už dokonca vybrali miesto v Škoda múzeu. :-)