Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Jaguar XE 2.0d R-Sport – Na podruhé správně

Tomáš Dusil
Diskuze (110)
Nový „malý“ Jaguar XE je historicky teprve druhým vozem značky ve střední třídě. V mnoha ohledech přináší inovativní techniku, v jiných se ale drží až překvapivě zpátky. Jako první v Česku jsme usedli do verze se zcela novým vznětovým motorem Ingenium.

Jaguar je historicky známý coby výrobce sportovních vozů. Tato pověst je však mírně zavádějící, neboť ve skutečnosti se britská značka zabývala vždycky spíše výrobou luxusních cestovních automobilů sportovního charakteru. Asi nejblíže k ní má proto BMW. Na rozdíl od britské značky ale bylo mnichovské portfolio vždycky o dost bohatší, přičemž veledůležitou roli v něm hrála nejmenší řada. V šedesátých letech 02, od poloviny sedmdesátých let vystřídaná populární „trojkou“. Ta v nabídce firmy figuruje dodnes, a to již v šesté generaci.

Odkaz X-Type

Naproti tomu Jaguar se vstupem do prestižního segmentu střední třídy léta otálel. První vlaštovkou se stal až v roce 2001 model X-Type. Na první pohled byl typickým Jaguarem, když připomínal zmenšenou, od konce šedesátých let vyráběnou řadu velkých sedanů XJ.

Pod jeho povrchem ale bylo všechno jinak, takže X-Type se musel spokojit s technikou z druhé generace Fordu Mondeo. To znamenalo motory uložené napříč před přední nápravou. Výrobce se to snažil trochu zachránit tím, že od začátku vůz nabízel pouze s pohonem všech kol, který Mondeo v této generace nenabízelo. A také výhradně se zážehovými šestiválci. Později přibyly levnější verze, které přinesly nejen pohon předních kol, ale také vznětové motory. Ty už byly pouze čtyřválcové, také dobře známé z Mondea.

V době příchodu X-Type byla Británie na nohou. Tamní tisk vozu věnoval až neuvěřitelné množství prostoru a ač novinářské recenze nevyznívaly úplně bez poskvrny, celkově automobil nijak nehanily.

Bohužel jinde v Evropě, zejména v Německu si novináři na voze hodně smlsli a ani čeští žurnalisté jej příliš nešetřili. Stínu Mondea se vůz prostě nezbavil.

Kdo se nad toto povznesl, zjistil, že X-Type nabízel fenomenální jízdní vlastnosti, takže svezení s ním je i podle dnešních měřítek skvělé. Výroba X-Type skončila v tichosti v roce 2009 bez uvedení nástupce. Jakoby se Jaguar za něj styděl. Paradoxně použití nearistokratické koncepce ale britskou značku i v lecčem posunulo dále. Třeba pohon všech kol od té doby nenabízela, stejně jako karoserii kombi.

Hliník se odstěhoval do Solihullu

Otočme list a přenesme se do žhavé současnosti. Jaguar je spolu se svým soukmenovcem, firmou Land Rover ve vlastnictví indické firmy Tata. Ač se Britové tohoto spojení obávali, jak se zdá, Indové žádné dávné křivdy Albionu oplácet nehodlají. Naopak, obě britské značky jsou na tom dnes asi vůbec nejlépe v celé jejich dlouhé historii. A mohou vesele expandovat, čehož výsledkem je zcela nový Jaguar XE. V dobách Fordu něco nemyslitelného. Vůz se nevyrábí v Coventry, tradičním závodě značky, nýbrž v Solihullu, který v minulosti „proslul“ třeba výrobou vozů Rover SD1.

Video se připravuje ...

Atraktivní tvary nového Jaguaru budí očekávání. Za jejich návrhem stojí skotský stylista Ian Callum, tvůrce vozu Aston Martin DB7, ale také jiných. A co teprve technika - XE je prvním vozem segmentu, který využívá celohliníkovou stavbu karoserie. Nikoliv pouze na krycí panely, či některé méně důležité části. Jaguar v tomto zúročuje dlouholeté zkušenosti s hliníkem, jehož éru nastartovala velká řada XJ (X350) v roce 2003.

Podle Jaguaru je hliníkový skelet XE nejtužším, jaký kdy firma u sedanu nabídla. Využívá dvě verze hliníkových slitin: AC300 a AC600. Ke spojení se neuplatňuje svařování, které je u hliníku vždycky komplikované, nýbrž se používají nýty spolu se speciálním lepidlem. Tedy technologie běžně užívaná v letectví.

Výhody hliníkové karoserie pocítíte už při nastupování. Dveře jsou až nezvykle lehké, takže k jejich otevření není potřeba tolik síly.

Když už jsme u karoserie, musíme také zmínit světlomety. Ty jsou u dvou základních výbav Pure a Prestige pouze halogenové. Vyšší verze, včetně testované druhé nejvyšší výbavy R-Sport, dostaly standardně bixenony. Aby byly navíc adaptivní, potřebujete dokoupit paket Lighting za nemalých 40.529 korun. Dnes populární světlomety tvořené výhradně diodami Jaguar XE vůbec nenabízí.

Sedan 2+2

Po otevření lehkých dveří a usazení do kabiny přichází směsice starých a nových časů. Skvěle tvarovaná přední sedadla měla v našem případě elektrické nastavování, což znamenalo přihodit k základní ceně 19.566 Kč. Za dalších 29.349 korun je k dispozici paměť pro nastavení sedadla řidiče, elektricky stavitelného volantu a vnějších zrcátek. Zmíněný volant je v tomto případě inteligentní: pokud nastavíte jeho ovladač do polohy Auto, při každém otevření dveří se sloupek řízení zvedne do nejvyšší polohy.

jaguar testy video strednitrida sportovni jaguar testy video strednitrida sportovni

V nejnižší poloze sedačky se sedí podobně nízko jako ve sportovních vozech, pozice za volantem je skvělá. Pedály plynu a brzdy se nám ovšem zdály až příliš blízko. Při brzdění jsme se tak několikrát pravou nohou dostali do kontaktu s plynem.

Tvar palubní desky je nápaditý a zajímavý s harmonickými přechody do dveřních výplní. Ergonomie ale již kritiku zaslouží - třeba ovladače bočních oken jsou umístěny na panelu dveří až příliš vysoko. Kde bychom je normálně hledali, našla místo tlačítka již zmíněné paměti nastavení sedadla, volantu a zrcátek.

Dvouzónová klimatizace je v sérii také u základní verze a je vybavena čidlem kvality vzduchu, jakož i funkcí sjednocující obě zóny v jednu. Zajímavé je, že v manuálním režimu nelze vypnout kompresor klimatizace, pokud nastavíte nejnižší teplotu, kdy na displeji svítí nápis Low. Toto je možné až při teplotě o stupeň vyšší, v tomto případě 16 °C.

Na předních sedadlech je místa tak akorát. V příčném směru přináší jisté omezení mohutný transmisní tunel a ve svislém by nabídka centimetrů také mohla být štědřejší. Na první si stěžoval korpulentnější, asi 185 cm vysoký figurant, na druhé štíhlý, 194 cm vysoký chlapík.

Daleko horší prostorové poměry panují vzadu. Na šířku je to v pořádku, ale výška nad sedáky a zejména prostor pro nohy spíše než sedanu odpovídají kategorii vozidel kupé s konfigurací 2+2. A to ani nemusí být přední sedadla posunuta zcela vzad. Pokud jsou, tak sem posadíte tak maximálně dítě do 10 let věku, a to ještě nesmí trpět nadváhou.

Jaguar XE – srovnání s konkurencí
Model Jaguar
XE 20d
Audi
A4 2.0 TDI
BMW
320d
Mercedes-Benz
C250 Bluetec
Motor AJ200D EA288 N47 OM651
Poháněná kola Zadní Všechna Zadní Zadní
Zdvihový objem [cm3] 1999 1968 1995 2143
Válce/ventily 4/4 4/4 4/4 4/4
Největší výkon [kW/min] 132/4000 130/4200 120/4000 150/3800
Točivý moment [N.m/min] 430/1750-2500 380/1750-2500 380/1750-2750 500/1600-1800
Převodovka 8A 7A (S-Tronic) 8A 7A
Max. rychlost [km/h] 228 225 225 247
Zrychlení 0-100 km/h [s] 7,8 7,9 8,1 6,6
Komb. spotřeba [l/100 km] 4,2 5,3 4,1 4,3
Základní cena [Kč] 1.090.815 974.900 1.058.200 1.104.730

Diesel v roli pionýra

Jaguar XE je prvním vozem skupiny Jaguar/Land Rover, který je poháněný zcela novou generací čtyřválcových motorů Ingenium. Jsou modulární koncepce, přičemž jak zážehový, tak vznětový sdílejí vedle hliníkového bloku také vrtání i zdvih pístů či rozteč válcových jednotek. Výrobce mluví o zhruba 30 procentech komponentů, které mají obě palivově odlišné verze společné.

A zatímco turbodiesel Ingenium je k dispozici od začátku, na zážehovou verzi si musíme počkat do roku 2016. Její roli v tuto chvíli supluje známý čtyřválec Ford 2.0 EcoBoost, test téhle varianty připravujeme.

jaguar testy video strednitrida sportovni jaguar testy video strednitrida sportovni

Turbodiesel řady Ingenium se v XE nabízí ve dvou výkonových verzích. Slabší poskytuje 120 kW, výkonnější, která dělala společnost nám, 132 kW. Kombinovány mohou být buď s manuální šestistupňovou převodovkou nebo jako v našem případě se samočinnou osmistupňovou skříní ZF 8HP. Obě verze se liší také maximem točivého mementu.

Výkonnější varianta poskytuje 430 N.m při 1750 až 2500 otáčkách za minutu. To je při použití pouze jednoho turbodmychadla velmi dobrá hodnota. Podobná čísla konkurence nabízí zpravidla pouze ve spojení se dvěma turbodmychadly (Volkswagen, Mercedes-Benz).

Turbodmychadlo disponuje obvyklou proměnnou geometrii, přičemž s lopatkami pohybuje přímo servomotor, což je přesnější, leč možná o něco choulostivější řešení. Dodavatelem turbodmychadla je společnost Mitsubishi.

Cílem vývoje nových motorů bylo v maximálně možné míře snížit tření a také hmotnost. Ta je údajně o zhruba 80 kg nižší, než kolik váží jiné motory stejné koncepce. Z pohledu techniky stojí za zmínku použití kuličkových ložisek pro uložení dvojice vačkových hřídelů, běžné je kluzné ložisko.

Kultivovaný běh v celém rozsahu využitelných otáček zajišťuje dvojice vyvažovacích hřídelů principu Lanchester, rotujících taktéž v kuličkových ložiskách v tubusech hliníkového bloku. Vstřikování zajišťuje common-rail solenoid s tlakem 180 MPa, jehož dodavatelem je firma Bosch.

Emisní normu Euro 6 motor splňuje zásluhou technologie AdBlue. Plnicí hrdlo její nádobky je chytře umístěno na levé straně zavazadelníku. Ve fázi ohřívání se i vzhledem k nízké kompresi 15,5:1 uplatní také proměnné časování výfukové strany rozvodu. Kromě toho se tímto řešením podporuje efekt EGR a to bez vedlejších projevů, jakým je zanášení sacího potrubí (za předpokladu, že je proměnné časování použito na sací straně) či problémů s ventilem EGR obecně, které patří ke koloritům moderních turbodieselů. Parádní řešení….

Jako letadlo

V praxi se nový motor projevuje opravdu brilantně. Nad plynulostí jeho tahu žasneme, zejména s ohledem na použití pouze jednoho turbodmychadla v kombinaci s nabízenými parametry. Již z otáček jenom lehce nad volnoběhem plynule táhne a elán mu nedojde ani v nejvyšším pásmu. A při výletu do otáček stále běží tiše a kultivovaně, je to až opojné. Něco takového umějí běžně šestiválce, ze čtyřválců pak snad jenom Subaru diesel či Mazda SkyActiv-D 2.2.

Jízdní výkony jsou subjektivně skvělé, lví podíl na tom ale jistě má použitá samočinná převodovka. I přes osm převodů je celkové zpřevodování takové, jaké čekáte. Spíše než přehnaně dlouhé stupně nabízí velice těsné přeskoky. Ve 130kilometrové rychlosti tak motor na osmičku točí jen asi 1800 otáček za minutu.

jaguar testy video strednitrida sportovni jaguar testy video strednitrida sportovni

Lehce přidáte a vůz pomalu zrychluje. Sešlápnete pedál akcelerace víc a skříň po opravdu jen chvilkovém zaváhání podřadí. Aby se co nejvíce spořilo palivo, volí vždy co možná nejtěžší převod, jaký je k dispozici. Při klidné jízdě tak na otáčkoměru moc často neuvidíte hodnoty vyšší než 1500 otáček za minutu, tedy pokud jedete v režimu Normal. Také při brzdění motorem zůstávají otáčky ve zmíněném pásmu. Při následném přidání plynu ale převodovce chvíli trvá, než naplno uzamkne měnič, což znamená jistou prodlevu. Při klidné jízdě si toho možná ani nevšimnete, při dynamické ale rozhodně ano.

Přepnutím do módu Sport tlačítky na středovém panelu donutíte automat použít běžně převod o jeden až dva lehčí. Rovněž se změní datové pole pedálu akcelerace, byť subjektivně méně výrazně, než to známe jinde. Účinnějšího uzamykání měniče momentu v režimu při přechodu z jízdy bez plynu na jízdu pod plynem se ale nedočkáte. Alespoň že ukazatele se zbarví do červena…

Pak je tu ještě režim Eko, který samočinně aktivuje systém Start/stop, pokud jste ho před tím vypnuli. Posledním je mód speciálně pro jízdu v zimě, v něm se převodovka rozjíždí na druhý nejvyšší stupeň a je upravena také mapa pedálu plynu opačně, než v režimu Sport.

Komu tohle nestačí, má možnost ještě zvolit sportovní program převodovky. Její režimy nastavujete otočným ovladačem, který je za klidu motoru ukrytý. V nejnovější generaci Jaguarů nahradil tradiční kulisu voliče J-Gate. Pokud chcete aktivovat režim Sport, musíte ovladač stlačit a následně jím otočit doprava, jenom tak se lze přesunout do polohy S. Zajímavé je, že zpátky to jde bez této procedury a to až do neutrálu. Myslíme si, že přesouvání mezi jednotlivými polohami voliče by mělo být lépe jištěné.

Srovnání rozměrů a objemů
Model Jaguar XE Audi A4 BMW 3 Mercedes-Benz C
Délka [mm] 4686 4701 4625 4686
Šířka [mm] (bez zpětných zrcátek) 1850 1826 1810 1810
Výška [mm] 1416 1427 1430 1442
Rozvor náprav [mm] 2835 2808 2810 2840
Zavazadelník [l] 455 480 480 480

No a do třetice vůz nabízel ještě manuální řazení páčkami na sloupku řízení. Ty jsme využívali, pokud bylo třeba účinněji brzdit motorem. Ve smíšeném režimu při velmi svižné jízdě ukázal palubní počítač spotřebu 7,4 litru na 100 km. V praxi jistě nebude problém se dostat na méně než 6 litrů na 100 km.

2+2 trochu jinak

V odstavci o prostornosti přirovnáváme XE k třídě kupé s kabinou uspořádanou 2+2. Vozy této kategorie ale malý Jaguar evokuje také silničním projevem. Jsou to právě jízdní vlastnosti, kterými vůz vskutku učaruje. Jednoduše asi nenajdete sedan, který by jezdil lépe než XE.

Dokonce i se sportovním odpružením a na devatenáctipalcových kolech vůz žehlí nerovnosti fantasticky. A ani k tomu nepotřebuje adaptivní pérování, které je jinak pod názvem Adaptive Dynamics k dispozici za příplatek 30.746 korun. Pouze vrcholný model S jej dostal sériově.

jaguar testy video strednitrida sportovni jaguar testy video strednitrida sportovni

Vzhledem ke kvalitám odpružení je ale jeho pořízení podle našeho názoru zbytečné. Při pomalé jízdě je cítit fakt, že „šasi“ je naladěné spíše na sport, než komfort, nikdy však není hrubé. Zvyšte rychlost a podvozek začne silnici žehlit ještě lépe. Již první generace XF doslova vyhlazovala povrch vozovky a tady tomu není jinak. Tohle tradiční německé trio neumí, minimálně ne takhle dobře!

A pak je tu řízení. Poprvé používá Jaguar elektromechanický posilovač a upřímně, ničemu to nevadí. Pravdou zůstává, že citlivosti řízení, třeba kontroverzního X-Type, řada XE nedosahuje. Otázkou je, zda to vůbec někoho trápí, když přilnavost přední nápravy je takřka bezbřehá.

Při rychlé jízdě máte pocit, že XE prostě zatočí vždycky. Opravdu to jede jako carvingové lyže, či jako vlak? Prostě natočíte volant a přední náprava vykrouží zvolený oblouk zcela čistě. Lehká nedotáčivost, váš neustálý společník, ničemu nevadí, spíše naopak. Reakce na super přesné řízení je taktéž fenomenální. To je pro změnu, jako když zabodnete pádlo u lodi a ta se kolem něj otočí.

Po moderním turbodieselu a hliníkové karoserii je třetím mistrovským konstrukčním kouskem XE jeho podvozek. Vpředu se použil originální lichoběžník s dvojicí spodních ramen, které jsou k těhlici připojeny odlišným typem uložení. Všechno je navíc jak jinak než z hliníkové slitiny.

Vzadu XE používá čtyřprvkovou nápravu Integral link. Spodní rozvidlené příčné rameno je hliníkovým dutým odlitkem, zbylá ramena jsou hliníkové výkovky. Stejnou nápravu mají dnes Fordy Mondeo a Mustang. Podobné řešení, taktéž s integrálním ramenem, používá Opel Insignia ve verzi s pohonem všech kol (pod označením H-link) a samozřejmě BMW od roku 1989, kdy se představila 850i (řada E31).

Závěr

Jaguar XE má své chyby. Pokud někdo sází hlavně na prostornost a přepravní kapacitu, patrně ho odsoudí. Ani aktivní uživatele nejmodernějších elektronických hraček (iPad, iPhone apod.) vůz nezaujme. Jeho rozhraní je v porovnání s tím, co nabízí přímá německá konkurence, až příliš jednoduché. A málo interaktivní…

Dalo by se to shrnout asi tak, že oč víc automobil přináší na poli hardwaru, důležitém pro jízdu jako takovou, o to více zároveň šidí posádku v kabině.

Jaguar XE ale fenomenálně jezdí. Je to asi nejlépe jezdící vůz nejen střední třídy. A protože my rádi jezdíme, získává od nás čtyři a půl hvězdičky. Možná kdyby autor článku měl tři děti, měřil 190 cm a vážil 120 kg, bylo by hodnocení ve výsledku horší. Ale to je jenom kdyby…

Nejlevnější verze modelu 1.018.699 Kč (20t Pure/147 kW)
Základ s testovaným motorem 1.021.119 Kč (20d Pure/132 kW)
Testovaný vůz s výbavou 1.534.720 Kč (20d R-Sport 8AT/132 kW)



Plusy

  • Fenomenální jízdní vlastnosti
  • Úžasně přesné řízení
  • Velmi účinné brzdy
  • Sladění převodovky s motorem
  • Parádní vnější vzhled
  • Tuhá a lehká karoserie
  • Tichý a plynule táhnoucí motor

Minusy

  • Pouze bixenony a halogeny (full LED není v nabídce)
  • Sotva průměrná prostornost v kabině
  • Ergonomické prohřešky
  • Sklápění zadních opěradel (viz video)
  • Řada prvků výbavy jenom za příplatek

Foto: Petr Homolka

Tomáš Dusil
Diskuze (110)
Jaguar XE 2.0d R-Sport
Cena základní sestavy 1 021 119 Kč
Výbava základní sestavy Sportovní podvozek a kožená sedadla, paket R-Sport, litá 18” kola, čalounění stropu v odstínu Jet, volant obšitý kůží, tempomat s omezovačem rychlosti, dvouzónová klimatizace, bixenonové světlomety s didami denního svícení, čelní a boční airbagy, Jaguar Smart Key atd. Kč
Cena testované sestavy 1 534 720 Kč
Výbava testované sestavy Perforovaná kůže Taurus (+ 30.746,-), audiosouprava Meridian s výkonem 380 W (17.337,-), couvací kamera (+ 5.025,-), dojezdová rezerva (5.590,-), litá 19” kola Venom 5 Twin Spoke (+ 21.263,-), dešťové čidlo (+ 4.193,-), osvětlené prahy (+ 13.976,-), elektricky stavitelná bederní opěrka vpředu (+ 10.082,-), dělené opěradlo zadní lavice (+ 13.709,-), elektricky stavitelná přední sedadla (+19.566,-), kontrola mrtvého úhlu (+ 18.168,-), zatmavená skla (+ 11.180,-), interiér v šedé barvě s ebenovým dřevem (+ 6.156,-), tři paměti pro sedadlo řidiče, volant a zpětná zrcátka (+ 29.349,-), paket Power (+ 26.021,-), navigace (+ 26.287,-), parkovací asistent (+ 30.746,-), zimní paket (33.275,-), paket Black (+ 12.578,-). Kč
Motor
Typ motoru: přeplňovaný vznětový
Válce / ventily: 4 / 4
Zdvihový objem (ccm): 1999
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 132 / 4000
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 430 / 1750 - 2500
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 228
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 7.8
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 5 / 3.7 / 4.2
Emise CO2: 111
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 455 / 0
Objem nádrže (l): 63
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1565 / 570
Rozměr pneu: 245/45 R 19
Jaguar XE 2.0d R-Sport
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4686
b) šířka (mm): 1850
c) výška (mm): 1416
d) rozvor (mm): 2835
e) rozchod vpředu (mm): 1602
f) rozchod vzadu (mm): 1603
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 840 / 1065
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 610 / 850
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 920
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 900
k) šířka vpředu (mm): 1540
l) šířka vzadu (mm): 1500
délka sedáku vpředu (mm): 520
délka sedáku vzadu (mm): 520
výška opěradla vpředu (mm): 630
výška opěradla vzadu (mm): 670
místo vzadu pod předním sedadlem: ano
Avatar - Dinar
21. 7. 2015 13:11
OT - BMW 340i
Vypadá to, že úpravy na potřebných místech proběhly, jen škoda, že o tom nejpodstatnějším, řízení, jsme se nedozvěděli nic, páč v tomto testu měli adaptivní. [odkaz]
21. 7. 2015 07:33
Re: XE
třeba já. s F30 335i jsem jezdil za 9 což je naprostý sen.
Avatar - Dinar
20. 7. 2015 10:19
Re: XE
Přesně tak, Jaguar udělal, jak je jeho dobrým zvykem, jízdně parádní auto. Ty blechy jsou jinde a dost poplatné vkusu a zvyku každého soudruha, já nemám rád kolečko voliče převodovky, nad jag/LR infotainmentem "zuřím" a štvaly mě ty průduchy ventilace foukající jen na loket. Pro někoho pitominy, pro mně věci otravující denní soužití s autem, ale, být 3er výrazně horší jízdně, raději bych překousl tohle. Zatím to tak není, takže 3er, ale jezdci, kteří jsou na jaguar zvyklí, jednoho známe, že, to mají třeba naopak, takže jak říkám, pro konečné rozhodnutí se mezi těmito dvěma auty je podstatné, co komu sedí. ;-)
Avatar - woody-alien
20. 7. 2015 09:45
Re: XE
Jasně, "zadupávání do země" a "bezkonkurenčnost" vždycky zavání. Ale popsal jsi to perfektně tím snadným přesedáváním. Což přeloženo znamená, že se XE jízdně povedlo, a to je pro mě podstatné. Být trvalým jezdcem prémie, zřejmě bych hledal vši jinde (infotainment atd.). Takhle se mi zatím velmi líbí to, co čtu od tebe, páji a jiných. Tedy že pod hezkým obalem není jízdně nezajímavé auto. ;-)
Avatar - Dinar
20. 7. 2015 08:28
Re: Moje dojmy na J-XE
Ergonomii bych, být tebou, do debaty raději netahal, protože ta mercedesovská může vyhovovat max. někomu, kdo ta auta jezdí léta a prostě přivyknul. Chybí druhá páčka pod volantem, pak tedy musí ovládání bc na volant a mnohem používanější, telefon, zvuk, hlas, se tísní na třech čudlíkách, na tempomat nezbylo místo vůbec, což je problém, protože dnes jsou adaptivní tempomaty prakticky standardem a pro ně je ovládání páčkou pod volantem velmi nešikovné řešení, patří na volant. V jagu žádné takové přešlapy nejsou, ovládání je intuitivní a bezproblémové i pro řidiče jaguaru nepřivyklé. A tvarově či provedením je volant naprosto bez problému.