Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Renault Mégane 1.2 TCe 130 Bose – Je to ještě vůbec mainstream?

Jan Mička
Diskuze (270)
Nový Renault Mégane vsadil na výrazný design karoserie, moderní interiér a technické vychytávky. Vůz jsme vyzkoušeli s nejsilnější zážehovou dvanáctistovkou.


Interiér, design


Na čtvrtou generaci Renaultu Mégane jsme v redakci čekali jako na smilování. Vůz jsme si poprvé naživo prohlédli loni ve Frankfurtu, tehdy ale ještě nikdo netušil, že nás od prvního svezení dělí nezvykle dlouhá doba. Stalo se tak teprve před dvěma týdny v rámci národní prezentace kousek za Prahou, kde jsme osedlali nejsilnější specifikaci GT se šestnáctistovkou o výkonu 151 kW (205 koní), sedmistupňovou dvouspojkovou převodovkou a aktivním řízením zadních kol. Prvotní nadšení z vozu neopadlo, naopak se ještě prohloubilo.

S prvním velkým redakčním testem se vracíme zpátky na zem. Protože základní atmosférická šestnáctistovka SCe 115 (84 kW) zatím není v nabídce (stejně jako vznětové GT se 118 kW), představuje zkoušené 1.2 Energy TCe o výkonu 97 kW (130 koní) druhou nejsilnější volbu mezi zážehovými motory a stejnou pozici má i celkově. Šestnáctistovka Energy dCi 130 je totiž navzdory shodnému číselnému označení o jeden kilowatt slabší a na samém vrcholu už je „pouze“ benzinové GT. V řeči peněz to znamená, že aktuálně druhý nejsilnější Renault Mégane čtvrté generace pořídíte za méně než 400.000 korun (ve výbavě Zen startuje na 394.900 Kč) a to je argument, na který čeští zákazníci jednoznačně uslyší.

Vzpomínka na dvojku

Nový Renault Mégane je nyní ve velmi výhodné pozici. Všichni jeho přímí konkurenti, tedy až na Nissan Pulsar a Opel Astra, jsou totiž na trhu řadu let a za tu dobu se stihli poměrně dost okoukat. Francouzi navíc opět přišli s něčím, co jenom tak nepřehlédneme. Řeč je například o plně diodových předních světlometech LED Pure Vision s „hokejkami“ denního svícení. Renault už toto řešení představil u Talismanu a alespoň u nás v redakci se setkalo s nadšením, pro Mégane nám ale světla připadají trochu velká. V kontextu s obrovským diamantem v masce chladiče, v jehož středu najdete radar adaptivního tempomatu, rudý exemplář působí, jako by dostal „do nosu“, stačí ale vybrat jinou barvu karoserie a pocit je pryč.

Otázkou však zůstává, jestli jsme vůbec od Méganu čekali něco jiného než nápadnost. Jenom si vzpomeňte na jeho druhou generaci se zkosenou zadní částí a máte jasno. Tohle auto bylo, je a bude originální, přičemž tvrzení podporují také tvary zádě novinky. Především svítilny s tenounkými diodovými pásy se hodně povedly, v noci vůz nádherně rozzáří téměř po celé šířce a navozují prostorový dojem. Renault toto řešení nazývá Edge Light a použil jej také vpředu, přičemž výsledný efekt nám vzdáleně připomíná organické diody od BMW.

renault testy nizsistredni renault testy nizsistredni  

Zvenku je to tedy fešák, kterého bychom podle kvalitně provedených detailů a skvělého zpracování klidně tipovali na prémiový segment, ale co uvnitř? Totální revoluce! Už v minulé generaci Méganu jsme si na volbu materiálů nemohli stěžovat, zkoušený exemplář s koženými sedadly Carbone (stojí 26.000 Kč a tvarem mi velmi připomínají ta v Audi Q2), kontrastním prošíváním výplní dveří a středové loketní opěrky a do rukou perfektně padnoucím tříramenným volantem nám ale totálně vyrazila dech. Posaz je stejně nízký a sportovní jako v GT, výhled na digitální přístrojový štít je přímo ukázkový, a díky příjemně tvarovanému středovému tunelu řidiče nic netlačí do kolene ani na dlouhých cestách. Přešlapy při montáži jednotlivých dílů byste tady také hledali marně – všechno lícuje přesně tak, jak to máme rádi.

S příchodem nové generace Méganu se hodně diskutovalo o použití 8,7palcového dotykového displeje systému R-Link 2, který již známe z Espacu a Talismanu, a přiznám se, že i já jsem byl zprvu docela skeptický. Tlačítek je na středové konzole pomálu, plastů okolo obrazovky naopak dost, na rozdíl od horizontálně umístěné sedmipalcové verze (standard od výbavy Intens) musíte „sahat“ do systému, i když si chcete pouze nastavit intenzitu “ofuku” klimatizace a dotykové ikony po pravé straně neoplývají citlivostí a ihned si je zapatláte.

Naučit se ovládání chce čas, pokud jste ale zvyklí na tablety s operačním systémem Android, máte už teď napůl vyhráno. Čtyřdlaždicové rozhraní je přehledné, hezky čitelné, mezi jednotlivými kartami můžete listovat tahem prstu, a když víte kam sáhnout, klasická hardwarová tlačítka snadno oželíte. Obrovský displej je středobodem celé přístrojové desky a díky širokým možnostem konfigurace prostřednictvím systému Multi-Sense si vůz nastavíte přesně podle vašich představ. Moje osobní volba padla na rudé podsvícení přístrojů, zvýrazněný zvuk motoru (lze nastavit ve třech stupních), střední úroveň odporu posilovače řízení a motor v nejostřejším módu. Všechno si můžete uložit do osobního profilu, aby se nestalo, že vám jiný řidič „rozhodí“ vaše oblíbené nastavení.

Vpředu OK, ale co vzadu?

Prodloužit, snížit, rozšířit a zvětšit rozvor – tolik asi k receptu, podle kterého se dnes postupuje při návrhu nových vozů. V případě Méganu nás zajímá hlavně rozvor 2669 milimetrů (o 28 milimetrů více než u předchůdce), protože jeho minulá generace, jakkoliv byla prostorná vpředu, výrazně ztrácela na zadních sedačkách. Obecně řečeno platí, že pro řidiče a spolujezdce se u novinky nic nemění - v podélném směru je místa dost, šířka kokpitu se zvětšila jenom nepatrně (o 10 milimetrů), a svých 190 centimetrů jsem za volant složil se zhruba čtyřcentimetrovou rezervou nad hlavou. Sedadla hezky podepírají stehna a řidičovo má dokonce masážní funkci (standard pro zkoušenou výbavu Bose), ocenil bych však výraznější boční vedení. Ale co, nejde o sporťák.

Renault Mégane - mezigenerační srovnání rozměrů
GeneraceIVIII
Délka [mm]43594302
Šířka [mm]18141808
Výška [mm]14471471
Rozvor [mm]26692641
Rozchod vpředu [mm]15911546
Rozchod vzadu [mm]15861547
Objem kufru [l]384/1247372/1129
Pohotovostní hmotnost* [kg]12051205
*platí pro verze 1.2 TCe

Jenže co vzadu? Popravdě nic moc… Velikost nástupního prostoru je neslučitelná s mými „šestačtyřicítkami“ a za sebe bych se usadil pouze v případě, kdybych si před tím sundal nohy. Jenom pro představu: když si přední sedadlo seřídím do požadované polohy, mezi opěradlem a zadním sedákem naměřím pouze devět centimetrů místa. Co naplat, vzadu je Mégane opravdu malý a ničemu nepomohlo ani posunutí předního sedadla do „ještě přijatelné“ polohy. Dvakrát 190 centimetrů za sebe zkrátka neposkládáte, a to je škoda, protože zadní sedáky mají ideální délku i sklon a nad hlavou mi stále zůstala asi centimetrová rezerva. Škoda také výrazných podélných nosníků střechy – vysokým pasažérům znesnadňují výhled nízkými bočními okny a vyhráno nemá ani řidič. Svažující se střecha společně s velkými sloupky C totiž omezují výhled šikmo ven.

Dobře našlápnuto má zavazadlový prostor. Mezigeneračně narostl z 372 na 384 litrů, má pravidelný půdorys a po sklopení zadních opěradel získáte 1247 litrů - tedy o 118 litrů více než u předchůdce. Zhruba deseticentimetrový schod mezi sklopenými opěradly a podlážkou však vyřeší až verze Grandtour a pozor také na nákladovou hranu ve výšce 760 milimetrů (je o dvacet milimetrů výše než u předchůdce), případně prostor pro rezervní kolo. U zkoušené linie Bose jej totiž takřka beze zbytku vyplňuje pro Mégane speciálně navržená aparatura amerického výrobce. Hraje skvěle, v případě defektu se pak ale musíte spolehnout pouze na lepicí sadu.

Motor, jízdní vlastnosti


Doba „dlouhokvaltová“

Renault sice uvádí, že nejprodávanějším motorem v Méganu je jedna-pětka dCi (s úvodní linií Life startuje na 399.900 Kč), my však pro první test zvolili výkonově nejsilnější variantu přeplňované benzinové dvanáctistovky. V 5.500 otáčkách dává nadprůměrných 97 kW a točivý moment 205 N.m je dostupný již o tři a půl tisíce otáček dříve. Motor rozhodně není žádný lenoch, omezují jej však zbytečně dlouhé převody manuální šestistupňové skříně (sedmistupňové EDC bude od výbavy Intens dostupné později). U pátého a šestého rychlostního stupně se to dá pochopit, citelnějšího turboefektu se však dočkáte také ve městě, kde nezbude, než častěji řadit.

Zajímavé je srovnání s Méganem minulé generace. Ten totiž měl stejný motor i pohotovostní hmotnost, takže to jsou hlavně dlouhé převody, které se postaraly o prodloužení doby akcelerace z 0-100 km/h téměř o vteřinu (9,7 vs. 10,6 sekundy), snížení maximální rychlosti z 200 na 197 km/h a pouze nepatrnou redukci kombinované spotřeby. Hezky je to vidět při ustálené stotřicítce na dálnici – novinka točí 2600 otáček za minutu a požaduje rovných sedm litrů benzinu, předchůdce měl na otáčkoměru číslovku 3000 a spolykal o dvě deci benzinu více. Kdyby mi někdo zamlčel, že má zkoušený Mégane šestý převodový stupeň, pravděpodobně bych ho ani nehledal.

renault testy nizsistredni renault testy nizsistredni  

Tak či tak se nevyplatí přeplňovanou dvanáctistovku opomíjet. Kultivovaností běhu totiž patří k nejlepším jednotkám na trhu, po překročení dvou tisíc otáček má příjemně lineární zátah a poleví až těsně před omezovačem. „Šidítko“ v podobě zvýrazňovače zvuku navíc můžete nechat vypnuté, protože čtyřválec je už sám o sobě hezky jadrný a mechanický. Mix boxeru od Subaru a pětiválce od Volva (po přepnutí do režimu Sport) mi ale nakonec přece jen přišel o něco příjemnější, i když po celou dobu víte, že jde pouze o iluzi.

Trochu zklamáním byla spotřeba. Už v minulém Méganu nebyla dvanáctistovka nikterak ostýchavá, navíc v našem případě měla „naběháno“ jenom něco málo přes tisíc kilometrů, na méně než sedm litrů benzinu jsme ale v kombinovaném cyklu nedosáhli a ve městě to bylo ještě o litr více. Nejníže jsme se dostali při klidné jízdě mimo město, a když říkám klidné, myslím tím ekonomický režim motoru, předvídavost a minimum brzdění. Výsledkem bylo 5,4 l/100 km, avšak s vypětím všech sil a téměř nulovým využitím potenciálu motoru ve vysokých otáčkách.

Celkem Mrštný Francouz

Motor a převodovka jsou sice shodné s minulou generací Méganu, základ v podobě modulární platformy CMF-CD je ale novinkou. Vedle zmíněného prodloužení rozvoru se zvětšil rozchod kol (1591 a 1586 milimetrů novinky oproti 1546 a 1547 milimetrům předchůdce) a jízda tím získala docela jiný, výrazně stabilnější a předvídavější náboj. V zatáčkách se do toho totiž můžete více opřít, na suchém povrchu budete nedotáčivost hledat dlouho, a když už by měla přijít, zarazí ji citlivě nastavený stabilizační systém, který nelze vypnout ani omezit. Tlačítko se symbolem ESP Renault prostě úplně vypustil...

Musím uznat, že jízda s takto nastaveným vozem umí být docela zábavná. Musíte si pouze zvyknout na nekomunikativní, avšak přesné řízení, a místy trochu hrubou kulisu řazení (typicky kousek před „dorazem“ každé z větví „háčka“). Příjemné je, že podvozek snese tvrdší zacházení a kola svolně kopírují asfalt až do chvíle, než se v nájezdech do zatáček změní ve „vybrzděnou“ roletu. Držet motor ve vysokých otáčkách je při sportovnějším zacházení nutnost, a když narazíte na opravdu hezkou okresku, zjistíte, že si vystačíte pouze se třetím a čtvrtým rychlostním stupněm. Renault potvrzuje, že aby auto jelo hezky, rozhodně nemusí být vybaveno víceprvkovou zadní nápravou, adaptivními tlumiči nebo sofistikovaným systémem vektorování točivého momentu – stačí rozumně velká kola (v našem případě sedmnáctipalcová), tužší, avšak stále pohodlný podvozek, a citlivé zacházení s pedálem plynu na výjezdech ze zatáček, aby nedocházelo k protáčení vnitřního kola.

renault testy nizsistredni renault testy nizsistredni  

Ale nedělejme z Méganu se 130 koňmi ostrý hatchback – od toho je tady (zatím) verze GT. Tohle auto stráví nejvíce času ve městě a v jeho blízkosti, přičemž i v těchto lokalitách je jízda velice příjemná. Navzdory nízkému posazu a strmé kapotě hezky vidíte, kde končí karoserie, rozumný převod řízení vám při otáčení na pětníku nezamotá ruce, a když dojde na příčné prahy, nemusíte se bát odražených ledvin. Velkou pochvalu si zaslouží také odhlučnění podvozku, abychom však eliminovali zbytečné kmity kol na kostkové dlažbě, raději jsme upustili původně trochu přehuštěné přední pneumatiky. V každém případě platí, že nový Mégane jezdí o poznání lépe než zbytečně tuhý a uskákaný předchůdce a svými vlastnostmi se na kontaktní vzdálenost dotáhnul na Volkswagen Golf. To jsou novinky, co?

Závěr


Závěr

Nový Renault Mégane ušel obrovský kus cesty, a je celkem jedno, zda se bavíme o vnějším a vnitřním vzhledu nebo výrazně lepších jízdních vlastnostech než doposud. Posun k lepšímu je zkrátka okamžitě znát. Pryč jsou dunivé zvuky od podvozku, řízení, byť stále bez zpětné vazby ve volantu, zapracovalo na přesnosti, a při jízdě na nekvalitním povrchu se již nemusíte tolik bát uskakování kol. Přesně takové změny Mégane potřeboval.

Renault Mégane 1.2 TCe 130 - srovnání s vybranou konkurencí
ModelRenault Mégane 1.2 TCE 130Hyundai i30 1.6 GDIOpel Astra 1.4 Turbo S/SVolkswagen Golf 1.4 TSI
Zdvihový objem [cm3]1198159113991395
Válce/ventily4/44/44/44/4
Největší výkon [kW/min]97/550099/630092/400092/5000
Točivý moment [N.m/min]205/2000164/4850245/2000200/1400
Převodovka6M6M6M6M
Max. rychlost [km/h]197195205204
Zrychlení 0-100 km/h [s]10,69,99,59,1
Komb. spotřeba [l/100 km]5,55,74,95,2
Pohotovostní hmotnost [kg]1205119612031225
Základní cena [Kč]394.900329.990**399.900*460.900
*Za systém stop-start se příplácí 10.000 Kč, **akční cena Czech Edition při využití Hyundai pojištění

Vůz skvěle vypadá zvenku i uvnitř, a co je hlavní, nabízí technologie, o kterých se jeho majitelům dříve ani nesnilo. Jmenujme například barevný head-up displej, který vedle obvyklých hodnot umí zobrazit rychlostní omezení, navádění navigace a dokonce vás i upozorní na blížící se stacionární radary (pravda, občas se o pár desítek metrů „sekne“ ve vzdálenosti), natáčecí zadní nápravu u verze GT, sedadlo řidiče se třemi typy masáží a především logické dotykové rozhraní systému R-Link. Kdyby ještě kolem displeje nebylo tolik fádního plastu, byli bychom spokojení.

Zklamáním je ovšem nabídka vnitřního prostoru na zadních sedadlech i navzdory rozvoru 2669 milimetrů. Vždyť například Volkswagen Golf jej nabídne o čtyři centimetry kratší a „za sebe“ si sednu bez problémů, tak kde se stala chyba? Potěšení nepřinesla ani manuální převodovka se zbytečně dlouhými rychlostmi, která doslova ubíjí potenciál nadprůměrně výkonné dvanáctistovky. Důkazem budiž dříve zmíněné srovnání s předchůdcem – kvůli vteřinovému rozdílu při akceleraci z 0-100 km/h bychom ty reálné dvě deci benzinu klidně obětovali.

renault testy nizsistredni renault testy nizsistredni  

Nejlevnější verze modelu339.900 Kč (SCe 115 Life/84 kW)
Základ s testovaným motorem394.900 Kč (1.2 TCe 130 Zen/96 kW)
Testovaný vůz bez příplatků479.900 Kč (1.2 TCe 130 Bose/96 kW)
Testovaný vůz s výbavou579.090 Kč (1.2 TCe 130 Bose/96 kW)

Plusy

  • Kvalitní a dobře zpracované materiály v interiéru
  • Zátah motoru v širokém spektru otáček
  • Skvělá ovladatelnost
  • Výbavové prvky na úrovni prémiových vozů

Minusy

  • Zoufale málo místa vzadu
  • Zbytečně dlouhé převody manuální skříně
  • Vyšší reálná spotřeba
  • U výbavy Bose nelze připlatit za rezervní kolo

Foto: Petr Homolka

Zobrazit celý článek
Jan Mička
Diskuze (270)
Renault Mégane 1.2 TCe 130 Bose
Cena základní sestavy 479 900 Kč
Výbava základní sestavy Šest airbagů, tempomat s omezovačem rychlosti, paket Navigace - navigace pro systém R-Link 2, přístup k online aplikacím pro systém R-Link, systém rozpoznávání dopravních značek, paket City - 360° parkovací senzory, zadní parkovací kamera a inteligentní parkovací asistent - podélný, kolmý a úhlový, systém sledování mrtvého úhlu, asistent rozjezdu do kopce, varování před opuštěním jízdního pruhu, litá 17“ kola Celsium, denní svícení Edge Light, dešťový a světelný senzor, sada na opravu pneumatik, dvouzónová automatická klimatizace, kartový klíč, elektrické stahování oken, přístrojový štít s TFT displejem, audio Bose s deseti reproduktory, sedmipalcový dotykový displej, záruka 5let/100.000 km. Kč
Cena testované sestavy 579 090 Kč
Výbava testované sestavy Metalíza Flamme (+17.000 Kč), kožené čalounění Carbone (+26.000 Kč), vyhřívání předních sedadel (+5.000 Kč), paket Safety Plus - Active emergency braking system, Safe distance warning systém, adaptivní tempomat (+18.000 Kč), paket Techno - světlomety LED Pure Vision, head-up displej (+23.000 Kč), infotainment R-Link 2 s 8,7palcovým displejem (+8.000 Kč), textilní koberce Premium (+2.190 Kč). Kč
Motor
Typ motoru: přeplňovaný zážehový
Válce / ventily: 4 / 4
Zdvihový objem (ccm): 1198
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 97 / 5500
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 205 / 2000
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 197
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 10.6
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 6.9 / 4.6 / 5.5
Emise CO2: 123
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 384 / 1247
Objem nádrže (l): 47
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1205 / 521
Rozměr pneu: 205/50 R17
Renault Mégane 1.2 TCe 130 Bose
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4359
b) šířka (mm): 1814
c) výška (mm): 1447
d) rozvor (mm): 2669
e) rozchod vpředu (mm): 1591
f) rozchod vzadu (mm): 1586
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 840 / 1090
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 760 / 540
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 1010
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 990
k) šířka vpředu (mm): 1480
l) šířka vzadu (mm): 1400
délka sedáku vpředu (mm): 480
délka sedáku vzadu (mm): 460
výška opěradla vpředu (mm): 650
výška opěradla vzadu (mm): 660
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano
16. 3. 2018 01:10
Megane
Skvělá recenze! Přesně s tímto Meganem jsem měl několikrát možnost se svézt poté, co si ho kolegyně z práce koupila přes [odkaz] a musím říct, že jsem nečekal, že to bude tak pohodlné auto. I ty jízdní vlastnosti jsou docela příjemné. Na to, že Renaulty moc nemusím, tak tenhle opravdu překvapil. :-)
14. 3. 2016 12:47
Re: Tradiční pojetí
Rohypnole nejdřív si do toho sedni a pak tu popisuj perfektní posez za volantem. Z plakátu to vypadá hezky, ale realita je trochu jinde. Mám 188cm, poměrně zásadně překáží středový tunel kolenu, vzadu když pominu podélné místo na nohy je zásadní problém v tom, že já se 188cm si tam nesednu jinak, než abych měl ohnutou hlavu dopředu nebo do strany a to je totální fail!
K interiéru, nevím nad čím se tady všichni rozplýváte...není to rozhodně žádný propadák, ale rozhodně to není nic, z čeho bychom si tady měli sedat na zadek. Jedinou invencí je asi ten velký tablet, jinak je to klasický mainstream. Ano, deklasuje to Oktávku, ale Golf, Astra, 308, Focus jsou na tom hodně podobně...každý má své malé chybky, ale když se porovnají jako celek tak si nemají co vyčítat.
Co mě osobně třeba vadilo je ten lacině vypadající plast na ovladačích klimatizace a řadící páka tak dlouhá, že se pomalu dotýká stropu (nadneseně, pro některé zdejší jedince).
12. 3. 2016 08:49
Miesto pre nohy vzadu ...
Pán redaktor, ukážte mi chlapa, ktorý keď sedí, tak má kolená pri sebe? ;-)
Avatar - adam007
11. 3. 2016 17:27
Re: Proc?
Vyhřívání sedadel je klasicky rolovacím tlačítkem. Vyhřívání skel je taky řešeno tlačítky - stejně jako vnitřní cirkulace. Na rádio je i klasické otočné tlačítko, vč. rolování na volantu + displeji.
Displej s oknem "ventilace" zobrazuje - kam chceš foukat, intenzita a stupně, zapínání AC.
10. 3. 2016 18:16
Re: Objektivně napsáno
OT: ještě že nedělám design, ale tohle je prostě 20 let starej Sprinter se světlama, maskou a vytaženýma blatníkama z Tranzita. Fuj.