Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Triumf automobilky Volvo, světovým autem roku se stal model XC60

Ondřej Lilling
Diskuze (52)
Po úspěchu na evropské půdě, kde porotci zvolili za nejlepší evropské auto roku Volvo XC40, přichází ohromný úspěch i ze zámoří. Světovým autem roku se stalo Volvo XC60.

Nové modely automobilky Volvo potvrzují své kvality. Minimálně tedy v anketách Auto roku. Neuběhl totiž ani měsíc od autosalonu v Ženevě, kde se stal evropským autem roku kompaktní model Volvo XC40, a už známe také vítěze ankety světového auta roku. Ten byl před malou chvílí vyhlášen na právě probíhajícím autosalonu v New Yorku.

Jen připomeneme, že do nejužšího výběru se dostala výhradně auta kategorie SUV, konkrétně pak modely Mazda CX-5, Range Rover Velar a právě Volvo XC60, které si, jak už z titulku dobře víte, odváží titul. Ve Švédsku se dnes bude nejspíš slavit opravdu ve velkém, naposledy se totiž podobný úspěch povedl v roce 2013, kdy evropskou i světovou anketu vyhrála stejná automobilka, tenkrát navíc se stejným modelem. Jednalo se o Volkswagen Golf.

Vyhlášeny byly také další kategorie, mezi nejluxusnějšími vozy roku si titul z trojice Audi A8, Porsche Cayenne a Porsche Panamera odvezla vlajková loď od Audi, mezi výkonnými vozy zvítězilo BMW M5 vedle Lexusu LC 500 a Hondy Civic Type R. Nejlepší městské auto představuje podle porotců Volkswagen Polo, nejlepším ekologickým vozem je Nissan Leaf. Cenu za design si pak odváží Range Rover Velar.

Anketa Světové auto roku se koná od roku 2005. Letošní rok o vítězi hlasuje porota složená z 82 novinářů z 24 zemí světa. Porotci jsou vybíráni Řídícím výborem ankety, kteří při tom přihlížejí ke zkušenostem, důvěryhodnosti a vlivu daného novináře. V porotě nechybí například Steven Ewing, Greg Kable nebo Charlie Turner.

Ondřej Lilling
Diskuze (52)
Avatar - praděda7
30. 3. 2018 11:11
Re: Jak to vemou do ruky komunisti z Číny
Ale ano. To je v pořádku. Já jen poukazoval na to, že ve vedení EU jsou momentálně (a už hodně dlouho) evropští socialisté - neomarxisté.
30. 3. 2018 10:25
Re: Jak to vemou do ruky komunisti z Číny
EU je vedle NATO to nejlepsi co se uplne bezvyznamny zemi typu CR mohlo stat
tak bych s temahle prohlasenima byl opatrnej ....
30. 3. 2018 10:21
anketa
Jako Volvu to ze srdce preju, ale co to je za anketu, kde misto naprosto famozni Panamery vyhraje genius prumernosti A8 - ble ...
29. 3. 2018 13:52
Rozhodne ne
Pro me je to cinsky vyrobek v nablejskanym pozlatku a proto nikdy .... z ekonomickeho hlediska smerovat penize EU obcanu do cinske firmy je sebevrazda .... deti vam podekuji za 50 let ....
Avatar - praděda7
29. 3. 2018 13:14
Re: Jak to vemou do ruky komunisti z Číny
Šestiválec v nedohlednu..... :no: