Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

VW Bora Protect: Neprůstřelná Jetta z Mexika

David Bureš
Diskuze (3)
I méně movití Mexičané si můžou pořídit pancéřované auto. Místní zastoupení Volkswagenu zde začalo prodávat neprůstřelnou Boru Protect.

Volkswagen začal v Mexiku nabízet model Bora Protect, což je ve skutečnosti pancéřovaný sedan Jetta minulé generace. Na mexickém trhu jsou obrněné automobily v oblibě, zákazníci tu ročně za tento typ aut zaplatí 80 milionu amerických dolarů (cca 1,36 miliardy korun). Před místními drogovými dealery se zřejmě necítí bezpečně nikdo.

Automobil má karoserii vyztuženou balistickou ocelí a kevlarovými díly – chráněné jsou dveře, víko zavazadelníku i střecha. Skla v oknech nahradil neprůstřelný polykarbonát, pneumatiky jsou typu runflat. Díky těmto prvkům vůz splňuje podmínky balistických tříd B4, C3 a americké NIJ IIIA. Bora Protect by tak měla odolat útokům menších střelných zbraní.

V motorovém prostoru pracuje zážehový 2,0 TFSI o výkonu 147 kW mezi 5100-6000 min-1. Vrchol točivého momentu 280 Nm leží mezi 1800-5000 min-1. Síla motoru je na přední kola posílána přes šestistupňové DSG. Váha sedanu vzrostla na 1.721 kg.

Mezi další bezpečnostní prvky dva airbagy, patří systémy ABS, ASR, EBD a ESP, imobilizér, zvukový a optický alarm. Dále ve výbavě nechybí dvouzónová klimatizace, palubní počítač, elektrické stahování předních oken, elektricky nastavitelná vyhřívaná zpětná zrcátka, tempomat, centrální zamykání s dálkovým ovládáním, rádio s MP3, AUX vstupem a changerem na 10 CD, Bluetooth hands-free systém, automatické otevírání zavazadelníku či dešťový senzor.

Cena obrněné Bory Protect je 70.000 amerických dolarů (asi 1,2 milionu korun).

Pancéřované vozy nabízejí i ostatní automobilky, bývají však postaveny na základech velkých luxusních sedanů. Audi prodává A8 L W12 Security s balistickou ochranou a ochranou před výbušninami, Rolls-Royce model Phantom Armoured, od Maybachu zase pochází 62 Guard s prvky karoserie z kevlaru a speciální oceli.

David Bureš
Diskuze (3)
17. 4. 2011 20:35
Re: Bezpečnost
V mexiku se do toho dostanou hned, neboj >:D
Avatar - gld
17. 4. 2011 19:35
Re: Bezpečnost
Pri nehode by sa mali dvere automaticky odomknúť..pravdepodobne aj tu
17. 4. 2011 19:02
Bezpečnost
Tak si říkám, dá se do takového auta vůbec dostat, když například havaruje a hasiči musí k cestujícím ? Protože se dá předpokládat, že když už si koupím takové auto, tak se v něm budu i automaticky zamykat... ;-)