Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ženeva 2019: Seznam premiér tradičního autosalonu se už rýsuje

David Bureš
Diskuze (22)
Škoda Kamiq, nové BMW 3 Touring, pátá generace Renaultu Clio nebo specialita od Bentley, to a mnoho dalšího bude k vidění na letošním ženevském autosalonu.

Ženevský autosalon 2019 se koná až na začátku března, přesto už více než měsíc před jeho zahájením máme dobrou představu o tom, co se na výstavišti Palexpo ukáže. Přestože někteří tradiční výrobci budou tentokrát bohužel chybět, i tak toho v Ženevě bude k vidění více než dost.

Velké očekávání českých fanoušků vzbuzuje jistě připravovaná Škoda Kamiq, malé SUV vycházející z konceptu Vision X, který se na ženevském autosalonu představil loni. Auto využije jiný technický základ než shodně pojmenovaný model pro čínský trh, stejně jako svébytný design, jemuž každopádně budou dominovat rozdělené světlomety. Mnozí návštěvníci také v Ženevě poprvé naživo uvidí Škodu Scala, nový kompaktní hatchback nahrazující Rapid.

Hodně pozornosti bude jistě lákat také stánek BMW, kde bude k vidění nová generace řady 3 s karoserií kombi. Nové BMW 3 Touring převezme techniku sedanu, na trh dorazí s několikaměsíčním zpožděním. Nové trojkové kombi jsme zatím oficiálně neviděli, to BMW X7 ano, v Ženevě však tohle velké luxusní SUV oslaví evropskou premiéru.

Co se pak týče ostatních značek koncernu BMW Group, očekává se na břehu ženevského jezera premiéra chystaného elektromobilu značky Mini a nové generace Rolls-Roycu Ghost, tedy menší limuzíny než Phantom, z jehož aktuální generace převezme platformu.

Hvězdou show bude nepochybně také pátá generace Renaultu Clio. Ta vznikla pod heslem evoluce & revoluce, což má konkrétně znamenat decentně pozměněný zevnějšek a zcela přepracovaný interiér. Ten vsadí na kvalitnější materiály než dnes, dominovat mu bude vertikálně orientovaný displej s úhlopříčkou až 9,3 palce.

V Ženevě se navíc podle všeho ukáže též úhlavní rival Clia, nový Peugeot 208. Ten se na rozdíl od malého Renaultu zásadně změní, jeho design s „kly“ diodových světel naváže na 508. A aby těch malých hatchbacků nebylo málo, očekává se letos premiéra nového Opelu Corsa, který by se mohl ukázat právě na výstavišti Palexpo. Přijede se zcela novým designem, vycházejícím z loňského konceptu GT X Experimental, a technikou z dílny Skupiny PSA.

Hned dvě značky pak v Ženevě oslaví letošní výročí 100 let od svého založení. V případě Citroënu to bude prostřednictvím vize městské mobility, zatímco v případě Bentley to bude speciální edice inspirovaná někdejšími závodními vozy tohoto výrobce.

Právě sporťáky jsou tradiční součástí ženevského autosalonu, a tak nemohou chybět ani na letošním ročníku. Porsche se pochlubí novou generací 911 s karoserií kabrio, Toyota novou Suprou a třeba Lamborghini modernizovaným Huracánem Evo, který by mohl do Ženevy dorazit i v otevřené verzi. V Ženevě též uvidíme nové elektromobily, jako chystané malé SUV od Audi nebo retro model vycházející z konceptu Honda Urban EV.

Naopak jiní tradiční vystavovatelé budou tentokrát chybět. Už dopředu daly značky Ford, Jaguar, Land Rover a Volvo najevo, že se letošního ročníku slavné výstavy nezúčastní. Vysvětlují to snahou o snížení nákladů i snahou o prezentaci aut jiným, neotřelým způsobem. Nechme se tak překvapit, zda nebudou jedinými automobilkami, které budou v Ženevě chybět. Třeba loni tam nakonec nevystavoval Opel, a tak by si mohl svoji účast rozmyslet i letos.

Letošní ročník ženevské autoshow bude v pořadí už 89. Koná se od 7. do 17. března na tradičním místě, ženevském výstavišti Palexpo, pátého a šestého března budou prostory otevřeny jen pro odbornou veřejnost a pozvané hosty. Vstupné činí 16 švýcarských franků, respektive devět franků pro děti od šesti do 16 let. Otevřeno bude od 10:00 do 20:00, o víkendech pak od 9:00 do 19:00. V halách jedna až šest budou obdobně jako v předchozích letech vystavovat automobilky, zatímco hala sedm bude věnována švýcarskému automobilovému průmyslu.

Ženevský autosalon 2019: Předběžný seznam novinek
ZnačkaModely
Aston MartinLagonda All-Terrain
Audie-tron SUV koncept, A6 Allroad (?)
AurusSenat
BentleyCentenary
BMW3 Touring, 7 fl, X7, X3 M (?)
Citroënkoncepty ke 100 letům
CupraSUV kupé
FordNEBUDE
HondaUrban EV
HyundaiIoniq fl
JaguarNEBUDE
Koenigseggnový hypersport
LamborghiniHuracán Evo, Huracán Evo Spyder (?)
Land RoverNEBUDE
LexusLC Convertible, RC F Track Edition
Mazdakompaktní SUV, MX-5 30th Anniversary
McLaren720LT Spider, 720S Spider
Mercedes-BenzCLA, GLC fl, A 45 AMG
MINIEV (?)
MitsubishiEngelberg Tourer
NissanJuke (?), Micra fl.
OpelCorsa (?)
Peugeot208
PininfarinaBattista
Polestar2
Porsche911 Cabrio, Boxster/Cayman T
RenaultClio, Twingo fl
Rolls-RoyceGhost (?)
SsangYongKorando
SubaruLevorg fl (?), Forester (?)
ŠkodaKamiq, Scala
ToyotaSupra
VolkswagenID Beach Buggy, Passat fl, T-Roc R
VolvoNEBUDE

David Bureš
Diskuze (22)

Doporučujeme

Avatar - praděda7
12. 2. 2019 09:30
Re: Škoda, že tam nebude Ford, mohli návštěvníci vidět, že e
Chudáčci ekofašisté s vymytými mozky......ach jo.... ;-\
Avatar - praděda7
12. 2. 2019 09:28
Re: To Clio je fakt hezký..
Ekofašisty se to tu jen hemží...... >:D
11. 2. 2019 23:24
Re: To Clio je fakt hezký..
Bohužel máš naprostou pravdu! 8-s :no:
Avatar - white label
11. 2. 2019 01:11
A6 allroad
Doufám, že už tam bude, a že se Audi povedl.
10. 2. 2019 20:42
Re: Škoda, že tam nebude Ford, mohli návštěvníci vidět, že e
Emisne normy boli a budú. A vždy spôsobili nanajvýš krátkodobé výkyvy. Ale to ťažko budem vysvetľovať človeku, čo je tak zakomplexovaný, že nechápe že užitkové vozidlá nad 3,5t majú iné pravidla.
Ešte by si mohol na EU úradníkov hodiť aj prepad predajov v 2008, to bolo tiež určite kôli príprave na EURO5.