Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

10 neobvyklých volantů: Vyberte ten nejzajímavější!

Aleš Jungmann
Diskuze (98)
Sestavili jsme v redakci desítku volantů, které se něčím vymykají obvyklým poměrům. Najdete mezi nimi ten svůj?

Na první pohled by se mohlo zdát, že volant je prostě jednou ze součástí auta, sloužící k určování směru jízdy. Tak snadné to ale není. Řidičům na volantu velmi záleží.

Jeho velikost, tvar, provedení či kvalitu použité kůže totiž posuzujeme nejen očima, ale také rukama – správný řidič má volant neustále pod kontrolou, pevně sevřený v dlaních.

Automobilky toto samozřejmě vědí. Ví, že se jim vyplatí dát do jinak průměrného interiéru kvalitní volant, protože u potenciálních zákazníků udělají mnohem lepší první dojem. Ruce na volant při prvním usednutí do auta nezapomene položit snad žádný řidič. No a ti prémioví si ani levný či nepěkný volant nemohou dovolit a tak většinou i v základních verzích najdeme velmi dobrý produkt.

V redakci se často kvalita volantu či logika na něm umístěných tlačítek dostane na přetřes. A od toho už je jen krůček k tomu k vybrání desítky volantů, které nás něčím zaujaly. Tady je:

10. Lexus LS

design design


Začínáme v klidném tempu. Lexus LS máme rádi pro jeho ortodoxně uvolněné jízdní vlastnosti, ani na našich silnicích není snadné tohoto drobečka nachytat na švestkách. No jistě, vždyť obložení a tedy i volant může být z javoru, ořechu nebo jasanu. Díky starostlivému posilovači budete po volantu ručkovat poměrně často, takže si jeho kvalitní povrch užijete do sytosti.

9. Citroën C5

design design


Co by to bylo za seznam, kdyby v něm chyběla francouzská specialitka: volant s pevným středem. V poslední době od tohoto konceptu Citroën upouští, k vidění však (alespoň zatím) je třeba v modelu C5. Toto řešení je podle nás opravdu zajímavé...ale to je tak všechno. Při natočení volantu se tlačítka dostanou z dosahu palců, navíc se jejich poloha vůči nim neustále mění a tudíž je potřeba kontrolovat volant očima. Zvláště pak, když jich na něj konstruktéři umístili více než tucet. Kov v místě uchopení volantu také není žádná výhra.

8. Ferrari Italia

design design Ve Ferrari Italia člověk, s trochou nadsázky řečeno, vůbec nemusí sundat ruce z volantu. Sednete a nastartujete, pomocí pádel zařadíte a může se jet. Ani páčky nejsou potřeba, palci ovládáte blinkry, světla nebo ostřikovače a stěrače. Daleko to není ani k ovladači Vehicle Dynamic Asistence, to když přijde čas si trochu zařádit.

7. Fiat Panda

design design Další volant nás vrátí zpátky na zem, mezi normální lid. Volant nové Pandy zde není ani tak kvůli svým přednostem jako kvůli tomu jak působí. V interiéru plném zaoblených čtverečků se totiž děje něco zvláštního: čas od času se vám zdá, že i volant má tvar zaobleného čtverečku! Hlavní podíl na tom má střed volantu, taktéž zaoblený čtvereček. Všude samé čtverečky! Zajímavé!

6. Pagani Huayra

design design Dlouhý zástup šílených volantů z konceptů různého druhu jsme se rozhodli ignorovat, volant co najdete v modelu Pagani Huayra nám to však vynahradí. Mix extravagance, precizního zpracování a nejlepších materiálů sice na fotkách vypadá hodně rozháraně, avšak vsadím se, že žádnému z majitelů to vrásky nedělá.

5. Jaguar XJ

design design


Jak se dělá moderní, avšak přitom tradičně střižený volant nám ukázal Jaguar XJ. No řekněte sami, nevypadá nádherně?

4. Ford Mustang

design design


V našem výběru samozřejmě nesmí chybět alespoň jeden zástupce americké klasiky. Velký, muskulaturní volant Fordu Mustang jako by vznikl kdesi v prérijní kovárně a svým tvarem odkazuje na volanty klasických Mustangů z éry hippies. Designem ke zbytku interiéru skvěle pasuje.

3. Volkswagen Golf R

design design Na pohled pěkný a moderní volant umí nabídnout i Volkswagen. Například ten z Golfu R by však mohl být trochu tlustší v poloze „tři čtvrtě na tři“, vybrání jinak příjemně tlustého věnce je pro mužské dlaně možná až příliš velké. Pravým důvodem zařazení do seznamu deseti zajímavých volantů je však jeho zploštění na spodní straně, protože alespoň jednoho placatce ve výčtu prostě mít musíme. Je to efektní, ale žádný přínos to nemá. Spíše naopak, při rychlém ručkování to někomu může vadit.

2. Fisker Karma

design design Má být volant kožený? No samozřejmě! Plastové výlisky nechme autíčkům z matějské, osobní automobil by měl řidiči poskytnout komfort alespoň na dotek. Tedy pozor na to, ne vše co se za kůži tiše vydává je opravdu kůže. Například takový Fisker Karma však nabídne volant s množstvím kůže v množství „větším než obvyklém“.

1. BMW Performance

design design BMW, když chce, umí skvělé volanty. Měkký a pěkně tlustý emkový volant je ale jen první fáze na cestě k ideálnímu úchopu. V nabídce sekce BMW Performance je i sportovní volant potažený Alcantarou, který vám pomocí diod znázorňuje otáčky motoru. Co víc chtít? Snad jen prázdnou okresku před sebou.

Chybí mezi námi vybranou desítkou váš favorit? I to se může stát, zajímavých volantů je celá řada. Povězte nám v diskuzi, jaké volanty byste zařadili do výběru vy a proč. Nezapomeňte prosím také odpovědět v anketě.

Aleš Jungmann
Diskuze (98)
16. 9. 2012 20:13
:-)
Jednoznačne najkrajší kokpit :-)
[odkaz]
25. 8. 2012 20:44
Re: kde je skodylak?
Hlavne by som rád vedel, načo a zas vyťahuje starý zaprášený článok, ktorý ani keď bol čerstvý nestál za nič... :no:
25. 8. 2012 19:42
kde je skodylak?
V zozname "neobvyklych" volantov mi rozhodne chyba znamy "putujuci" volant, ktory bol kedysi v skode 105/120/130. Zaujimavym ho robilo to, ze os otacania volantu nebola umiestnena v osi venca, takze veniec volantu sa pohyboval dost podivuhodnym sposobom...
25. 8. 2012 17:55
Re: najbrutalnejsi volant ma ferrari
Opravdu si za tím stojíš?
25. 8. 2012 17:52
Re: VORANT
>:D