Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi odhaluje budoucí plány. A7 a A8 letos, tři elektromobily do roku 2020

David Bureš
Diskuze (39)
Ingolstadtská automobilka v následujících letech chystá doslova záplavu novinek. Přijdou nejen nové generace stávajících modelů, ale i zcela nová auta.

Zatímco konkurenční BMW a Mercedes-Benz se letos předhánějí v rekordních prodejích, Audi jako třetí vzadu poněkud strádá, v prvních měsících roku jeho prodeje klesly o 6,7 %. V blízké době to ale rozhodně chce napravit, k čemuž má pomoci i doslova záplava nových automobilů. Audi odhaluje, co v následujících měsících a letech plánuje za novinky.

Vůbec nejblíže příchodu je nová generace vlajkové lodi A8. Ta se světu oficiálně představí 11. července na speciální akci Audi Summit ve španělské Barceloně, pomocí níž chce značka vyzkoušet novou formu prezentace svých aut. Nová A8 bude postavena na nových základech, které využijí méně hliníku než předchůdci, jeho místo nahradí ocel, karbon a hořčík. Důležitou novinkou pak budou asistenční systémy, kterými se A8 bude chtít minimálně vyrovnat S-Klasse a 7-Series.

To ale není všechno, letos dorazí též druhá generace A7. V jejím případě půjde hlavně o design, který má vycházet z konceptu Prologue. Přídi nového Audi A7 Sportback má vévodit osmihranná maska chladiče, kterou mají doplňovat výrazné lichoběžníkové světlomety, zatímco linie boků se má od současného liftbacků vzdálit a přiblížit k liniím kupé se dvěma páry dveří. Na zádi pak má k nejvýraznějším prvkům patřit provedení koncových svítilen propojených přes celou šířku vozu.

Vedle luxusních aut chystá Audi také další rozšíření nabídky SUV, což je v dnešní době povinnost. Do roku 2019 přijdou hned dvě. Q4 vyplní mezeru mezi modely Q3 a Q5, přičemž vyráběn bude v maďarské továrně v Győru. Naopak Q8 vycházející ze stejnojmenného letošního konceptu bude stát na vrcholu nabídky ingolstadtských SUV, techniku bude sdílet s Bentley Bentayga.

V Ingolstadtu se každopádně myslí i na běžné vozy. Do poloviny roku 2018 chce Audi vyměnit pět svých modelových řad. Vedle zmíněné A7 a A8 se počítá také s novou A6. Na dohled je i nahrazení Q3 a nejmenšího modelu v nabídce, A1. Základem druhé generace tohoto malého hatchbacku bude platforma MQB (ve verzi A0), díky níž nabídne prostornější kabinu. Výroba se spolu s tím přesune z Bruselu do španělského Martorella, k Seatu, kde bude A1 vyráběna s technicky spřízněným Seatem Ibiza.

Velkým tématem u čtyř kruhů jsou také elektromobily. Zatím se počítá se třemi, které přijdou do roku 2020. Prvním bude v roce 2018 SUV, které bude vycházet z konceptu e-tron quattro. Tomu se přezdívalo Q6, Audi ale už dalo najevo, že plánované auto použije jiný název. Počítá se i s elektrickými zástupci v kompaktní a vyšší střední třídě. Audi se údajně nevyhýbá ani myšlence elektrického miniauta. Automobilka každopádně počítá s elektrifikovanými modely u všech svých nejdůležitějších modelových řad, k čemuž má postupně dojít po představení prvních tří elektromobilů.

Rozšíření nabídky elektromobilů a také hybridů souvisí s plány Audi prodávat do roku 2025 třetinu svých aut s hybridním nebo plně elektrickým pohonem. Na tom už v rámci koncernu spolupracuje s Porsche, s nímž společně vyvíjí architekturu pro takové automobily.

David Bureš
Diskuze (39)
2. 6. 2017 16:15
Re: Uvaha o AUDI a asistencnich systemech
v Prahe zijem uz viac ako 10 rokov , takze som mozno uz aj Prazak >:D ..
urazka nie :).. len mam s Babisom toho spolocneho asi tak vela ako ty..
2. 6. 2017 15:31
Re: snad
ja se v Raptoru svezl, v tom predchozim s 8 valcem, ale jeho vlastnistvi me mejak preslo, soucasna F150 se me hlavne libi v te luxusnejsi variante s V8 , a kdo vi treba si ji opravdu nekdy poridim :-) ale urcite ne driv nez za par let, ted mam holt jine priority na utraceni financi nez jsou auta

soucasny Raptor bych nechtel z jedineho duvodu, ma turbo motor
Avatar - white label
2. 6. 2017 15:16
Re: Uvaha o AUDI a asistencnich systemech
Takže "váš Babiš" (který je Slovák) je pro Slováka urážka, tak to mluví za vše...
2. 6. 2017 15:13
Re: snad
Tak to urciteeee..aj Saman slintal nad verziou Raptor ;-)
Netvrdim,ze 3.5 V6 ecoboost high output engine je slaby,ale chybaju mi tam k tomu nazvu predatora dva valce navyse >:-[] a pritom v ponuke je aj 5L V8 ;-)
2. 6. 2017 14:22
Re: Uvaha o AUDI a asistencnich systemech
ale no tak... aky nas Babis..? :-)
hadam sa neznizis k takymto urazkam .. a ked uz zvolili si ho obcania CR..