Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Autosalon Ženeva 2013: Praktické informace

Jakub Kraus
Diskuze (0)
Ženevský autosalon je asi nejvýznamnější automobilovou událostí světa, a zatímco trh s novými vozy v Evropě pomalu umírá, o vystavovatele nouze není. Zde jsou praktické informace pro osobní návštěvu.

Pokud někomu nestačí elektronické zprávy z autosalonu, tak se může vydat přímo na místo dění. Od čtvrtka 7. do neděle 17. března 2013 je Ženeva připravena na nápory návštěvníků z celého světa. A, že je letos se na co dívat, pochopil jistě každý. McLaren P1, Ferrari LaFerrari, Lamborghini Veneno jsou pouze tři zástupci nejvyšší ligy. Pokud máte jiné priority, tak třeba Golf Variant, či Škoda Octavia Combi.

Otevírací doba, ceny vstupenek

Autosalon je otevřen pro veřejnost od čtvrtka 7. do neděle 17. března, ve všední dny od 10:00 do 20:00 a o víkendech od 09:00 do 19:00. Celodenní vstupné na výstavu stojí pro dospělého 16 CHF, děti ve věku 6 až 16 let a důchodci zaplatí za vstupenku 9 CHF. Je možné získat i skupinovou slevu pokud vás bude více než 20, a každý tak zaplatí jen 11 CHF.

Jak se do Ženevy dostat?

Na výběr je ze čtyř druhů dopravy. Letadlem, vlakem, autobusem, či autem. A i když je letiště i vlakové nádraží v těsné blízkosti výstaviště Palexpo a organizovaný zájezd autobusem vyjde levně, jsme přeci jen server o autech.

Do Ženevy je to z Prahy necelých tisíc kilometrů, což odpovídá asi deseti hodinám cesty, i když hodně záleží na výběru německé dálnice a cestovní rychlosti. Bohužel Švýcarsko se snaží vydělávat na dálnicích spousty peněz, a proto je k dispozici pouze roční dálniční známka za 40 švýcarských franků. K tomu je ještě nutné připočíst parkování u výstaviště, to přijde na 20 CHF/den. Absolvovat však noční cestu na autosalon, tam celý den běhat a pak jet v noci opět zpátky by byla vražedná kombinace, a tak je lepší si někde zařídit ubytování.

Na internetu je spousta nabídek, které prodávají „autosalonové balíčky“: ubytování se snídaní, vstupenka na autosalon a lístek na MHD, ale možná není na škodu si toto vše obstarat sami. Serverů s hotely je požehnaně a vstupenku si dokáže každý také obstarat. A přidal bych jeden malý tip. Pokud je více času (počítáno ve dnech), lze se vyhnout švýcarským dálnicím. Buď okreskami, zde pozor na sníh, nebo přes Francii, avšak ta má dálnice stejně drahé jako Švýcaři. Podobný nápad směřuje i k ubytování, vyměnit drahé a určitě plné ženevské hotely za projížďku do Francie či Itálie, tam je ubytování za polovinu.

Ženeva 2013 na www.auto.cz

Zprávy z Ženevy zaplňují stránky Auto.cz již od pondělí a dozvuky ještě nějaký čas budou. Všechny články naleznete na adrese http://www.auto.cz/stitky/zeneva2013.

Jakub Kraus
Diskuze (0)