Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW 4 Concept je překvapení z IAA. Je to nové kupé střední třídy s obřími ledvinkami

David Bureš
Diskuze (26)

Na letošním frankfurtském autosalonu se představuje jedno překvapení, koncept nové generace BMW řady 4.

Stánek BMW na letošním frankfurtském autosalonu je plný novinek. Nové generace řady 1, X6, 3 Touring, stejně jako M8 nebo nové 8 Gran Coupé mohla veřejnost zatím vidět leda na akci výrobce v domovském Mnichově. Doplňuje je však i novinka, která na IAA 2019 slaví svoji světovou premiéru. Přivítejte BMW 4 Concept.

„Koncept BMW 4 ztělesňuje estetickou podstatu značky BMW. Spojuje perfektní proporce s jasným a přesným designem,“ říká Adrian van Hooydonk, senior viceprezident BMW Group Design.

Video se připravuje ...

Přestože o tom tisková zpráva mlčí, BMW 4 Concept naznačuje podobu budoucí generace řady 4, jejíž příchod se pomalu blíží. V minulých měsících postupně na trh nastoupila nová řada 3, a tak brzy nastane čas i na jejího sportovněji laděného sourozence, který s ní sdílí techniku.

Jestli si BMW 4 Concept skutečně uchová své tvary až do sériové výroby, znamená to, že se čtyřková řada v nové generaci výrazně odliší od výchozího modelu, a to nejen svojí karoserií. BMW 4 Concept je ladným kupé, jehož přídi dominují obří ledvinky masky chladiče, ve stylu modernizované řady 7 nebo SUV X7.

Mohlo by se tak stát, protože šéfdesignér značky Domagoj Dukec tvrdí, že BMW 4 Concept ukazuje pohled na tvář budoucí řady 4. Zákulisní zprávy pak naznačují, že koncept je z 85 % shodný se sériovou variantou.

„Ledvinky byly vždy charakteristickým rysem vozů BMW. Koncept BMW 4 představuje sebevědomý a elegantní přístup k tomuto ikonickému detailu,“ říká Dukec, který na jaře ve funkci nahradil Jozefa Kabaně. Ten se přesunul ke značce Rolls-Royce. Horizontální orientace ledvinek se pak měla inspirovat u někdejšího BMW 328 z třicátých let.

Boční silueta navazuje na větší řadu 8, zatímco záď je rovněž výrazně tvarovaná. Objevují se tam nízká, vzájemně propojená koncová světla. Ty spolu s dalšími horizontálními linky opticky snižují a rozšiřují zadní partie, které díky tomu vypadají hodně švihácky.

Nová generace BMW řady 4 se má světu představit v roce 2020. Jistotou je zatím příchod kupé, a to samozřejmě i ve vrcholné formě BMW M4. Očekává se i zachování kabrioletu. To 4 Gran Coupé mělo podle některých zpráv být nahrazeno podobně koncipovaným elektromobilem i4, nakonec však prý v nabídce též zůstane i s konvenčním pohonem.

David Bureš
Diskuze (26)

Doporučujeme

Avatar - fOE
10. 9. 2019 16:57
Re: Alpina B3
Nemuzu si pomoct, na pohled pusobi kombo alcantara+kuze jiste lepe, ale z uzivatelskeho hlediska mi vic sedi kombinace kuze+obyc latka. Alcantaru furt beru jako neco sice hezci a na omak prijemnejsi, ale taky choulostivejsi, takze ten efekt "byt otrokem auta" tam nulovy taky neni. Jen skoda ze kombo kuze+obycejna latka vypada v premii (zvlast treba ve vyssi stredni) uz casto nepatricne. Vlastnostma by mi vyhovovala nejvic.
Avatar - iudex
10. 9. 2019 16:16
Re: Alpina B3
Jasné, sedan je elegantnejší, ale čaro Alpiny vidím práve v tom, že je auto s parametrami M3 aj v kombíku (čo priamo BMW neponúka).
Zelená je fajn v tom, že je neopozeraná, variánt modrej je veľa, ale samozrejme Alpina v parížskej modrej je tiež mňamka. Čo sa interiéru týka, ja neholdujem ani hnedej koži a ešte menej bielej. Odmietam byť otrokom auta a bledý (či priamo biely) interiér k tomu núti. Mne najviac vyhovuje kombo látka/alcantara, ktoré majú bavoráky s M paketom.
10. 9. 2019 15:40
Re: Spy pics...
Tady je to celé pod velkou vrstvou kamufláže. Bůh ví, jak tam ta registrační značka bude přidělaná. Tady to vypadá, že je "gril" rozdělený na dvě části nárazníkem, ale prý s ničím takovým nemáme počítat.
10. 9. 2019 15:39
Re: Alpina B3
Já si počkám na sedan. Buď M3 (jestli půjde ten předek vydýchat) nebo B3 sedan (když nepůjde). Tahle autosalonová varianta "zelený lak-hnědá kůže uvnitř" je na mne trochu moc divoká. Já to vidím na variantu "modrý lak-bílá kůže uvnitř". Ale když já mám chuť na M3. Snad to ve finále bude koukatelné. :)
Avatar - Beefcake
10. 9. 2019 15:19
Super
Tak toto fakt moze byt :yes:
Akurat spredu lepsie nevidiet :)