Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW chystá poctu 3.0 CSL, dorazit má brzy!

Filip Melich
Diskuze (1)

Už víme, že BMW chystá model, který vzdá hold ikonickému 3.0 CSL. Vznikne v přísně omezeném počtu a nebude levný. Až dosud jsme ale nevěděli, kdy novinka přijde. Teď již tušíme…

BMW letos slaví 50 let existence divize M a menších nebo větších dárků si naděluje poměrně dost. Letos v květnu se představilo limitované BMW M4 CSL, v červnu se pak ukázala první M3 s karoserií kombi a brzy nás čeká odhalení modelu M2 nebo teprve druhého vlastního modelu divize M – SUV nazvaného XM. To ale není všechno, BMW chystá také přísně limitovanou poctu ikonickému 3.0 CSL. Kdy se ho dočkáme?

Nové BMW XM se představí již 27. září a BMW M2 má následovat 12. října letošního roku. Pocta BMW 3.0 CSL by mohla na tento harmonogram plynule navázat. Specializovaný web BMWBlog odhaduje, že by se měla představit v průběhu listopadu letošního roku. V tomtéž měsíci má odstartovat také výroba a dodávky zákazníkům začnou hned zkraje roku 2023.

Design vozu bude vycházet z konceptů 3.0 CSL Hommage a 3.0 CSL Hommage R, které se – jak již jejich název prozrazuje – samy inspirovaly ikonickým veteránem. Výroba bude omezena počtem 50 kusů, a to pro celý svět. Této exkluzivitě má ovšem odpovídat také cena, která se bude údajně pohybovat v okolí 750.000 eur (18,5 milionů korun).

Dle odhadů bude tahle specialitka zároveň začátkem takzvaného coachbuildingu v BMW. Značka se totiž dle dřívějších náznaků pustí do tvorby zakázkových či ve velmi omezeném objemu vyráběných vozů. Samotná výroba pocty 3.0 CSL by měla probíhat v továrně BMW v Mnichově. Odhaduje se, že na stavbu se ve velké míře použije karbon a dovnitř se nastěhují tenká anatomická sedadla.

Snahu o snížení hmotnosti podpoří spekulovaná menší startovací baterie, absence zadních sedadel nebo zjednodušená přístrojová deska. Ve výsledku ale auto žádným peříčkem nebude, podobně jako M4 CSL. Přestože má být zaměřeno na jízdu na okruhu a použije se řada lehkých materiálů a řešení, hmotnost se má pohybovat nad hodnotou 1.500 kilogramů. Přední kola mají mít průměr 20 palců, zadní 21 palců a očekávat můžeme také unikátní lak karoserie.

Limitované BMW bude mít poháněna pouze kola zadní nápravy a jedinou převodovkou – manuální. O pohon se bude starat stejný dvojitě přeplňovaný řadový šestiválec jako například ve dvojici M3 a M4. Motor však bude příslušně posílen, aby byl místa pod kapotou hoden. Zdroje z automobilky prý hovoří o 560 koních – základní BMW M3 Sedan má výkon 480 koní (353 kW), na druhou stranu již zmiňované BMW M4 CSL produkuje 550 koní (405 kW). Čas potřebný pro zrychlení z 0 na 100 km/h se odhaduje v okolí 3,5 sekund (M4 CSL zrychlí za 3,7 s).

Jak jsme již zmiňovali, pocta BMW 3.0 CSL bude zřejmě stát kolem 18,5 milionů korun a vznikne v pouhých 50 kusech. Do Evropy má zamířit 30 kousků a 8 do Asie. Kam poputuje zbývajících 12 exemplářů, zatím není jisté. Auto na druhou stranu nebude mít homologaci pro americký trh, takže se jej zákazníci z USA oficiální cestou nedočkají.

Video se připravuje ...

Filip Melich
Diskuze (1)

Doporučujeme

26. 9. 2022 15:18
Strach
No vzhledem k tomu, jakej design dneska pouští do světa je asi potřeba se spíš bát než se těšit. Technika bude určitě ok, ale jestli to bude podobnej paskvil jako nová M2, tak potěš koště.