Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Šestnáctiválce pro běžný provoz: Nejen Bugatti, Cadillac nebo Cizeta

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)

Automobilů, jejichž kola roztáčí šestnáctiválcový motor, vznikla celá řada od závodních speciálů až po výstavní koncepty a prototypy, ale do výroby a na běžné silnice zamířilo jen pár modelů.

Motor s šestnácti válci představuje výjimečnou pohonnou jednotku bez ohledu na zvolenou koncepci, jímž se pyšní především luxusní a supersportovní automobily nebo závodní vozy, z nichž k nejúspěšnějším patří monoposty Auto Union ze třicátých let dvacátého století, které navrhl Ferdinand Porsche.

V případě automobilů pro běžný silniční provoz patří k průkopníkům a zároveň nejúspěšnějším výrobcům severoamerické značky Cadillac a Marmon, které nabízely své vidlicové šestnáctiválce v třicátých letech dvacátého století.

V devadesátých letech stejného století se slávu šestnácti válců pokusila obnovit značka Cizeta, což se s ohledem na počet vyrobených vozů úplně nezdařilo, ale přeci jen existuje několik exemplářů, s nimiž lze vyrazit na silnice. V jednadvacátém století se šestnácti válci pyšní vozy značky Bugatti a své modely s vlastními motory V16 chtějí nabídnout značky Devel a Godsil.  

 

Bugatti Veyron 16.4 a odvozené modely

 

Automobilová značka Bugatti zamířila pod křídla koncernu Volkswagen ve druhé polovině devadesátých let dvacátého století a ten její oživení ve své režii pojal jako velkolepou ukázku svých možností. Právě díky tomu se zrodil model Veyron 16.4, který se v podobě pro sériovou výrobu představil v roce 2005 a svou značku reprezentoval prostřednictvím řady svých evolucí následujících deset let.

Bugatti Veyron 16.4 v původní podobě poháněl před zadní nápravou uložený 16válcový motor do W o objemu 7993 kubických centimetrů, disponující výkonem 736 kW (1001 k). Zrychlení z 0 na 100 km/h měl Veyron 16.4 podle oficiálních materiálů automobilky zvládnout za 2,5 s, sprint z klidu na 200 km/h za 7,3 s a z 0 na 300 km/h za 16,7 s. Maximální rychlost byla přes 400 km/h.

Bugati Veyron 16.4 Super Sport z roku 2010 nabízel se svého 16válcového motoru nejvyšší výkon 883 kW (1200 k). Při oficiálním měření na testovací dráze VW Ehra-Lessien dosáhl tento model rychlosti 431,072 km/h. Výkonem 883 kW (1200 k) pak disponoval i model Veyron Grand Sport Vitesse s maximální rychlostí omezenou na 410 km/h, který byl představen v roce 2012.

 

Bugatti Chiron

 

Bugatti Chiron bylo světu oficiálně odhaleno 29. února roku 2016 v předvečer autosalonu v Ženevě. Automobilka tak představila nástupce modelové řady Veyron a zároveň ukončila veškeré spekulace ohledně vozu, který má být její hlavní hvězdou pro nejbližší budoucnost.

Základem modelu Chiron je karbonový monokok se sendvičovou strukturou a pomocný rám z plastů vyztužených uhlíkovými vlákny v motorovém prostoru. Srdcem vozu je šestnáctiválec do W o objemu 7993 kubických centimetrů, který díky čtveřici dvoustupňových turbodmychadel disponuje výkonem 1103 kW (1500 k) a umožňuje dosažení elektronicky omezené rychlosti 420 km/h.

Ženevský autosalon v březnu roku 2018 přinesl premiéru modelu Chiron Sport s nižší hmotností a vylepšenými jízdními vlastnostmi i ovladatelností, při zachování výkonu motoru výchozího provedení. Bugatti Chiron Super Sport 300+ se představil v roce 2019, v rámci oslav 110 let od založení značky, s upravenou karoserií a výkonem 1176 kW (1600 k).

 

Bugatti Divo

 

Na základech modelu Chiron vznikl model Divo, který měl premiéru během automobilového týdne v kalifornském Monterey v srpnu roku 2018. Tento zástupce značky Bugatti byl navržen a vyvíjen s ohledem na co nejlepší jízdní vlastnosti v zatáčkách, čemuž je podřízen podvozek i aerodynamické vlastnosti karoserie.

Bugatti Divo má před zadní nápravou uložen osmilitrový šestnáctiválec s nejvyšším výkonem 1103 kW (1500 k), což je stejná hodnota jako u modelu Chiron. Větší zaměření na jízdní vlastnosti v zatáčkách ovšem znamená, že maximální rychlost je zde omezena na 380 km/h.

Zároveň ale řidiči mohou využít o 90 kilogramů vyššího přítlaku, díky němuž auto dosáhne bočního přetížení o síle 1,6 g.

 

Bugatti Centodieci

 

Bugatti Centodieci vzniklo podobně jako model Divo na základech modelu Chiron. Premiéra tohoto modelu se odehrála v rámci automobilového týdne v kalifornském Monterey v srpnu roku 2019. Bugatti Centodieci představuje oslavu 110 let své značky a zároveň odkazuje na model EB110 z devadesátých let dvacátého století, který sice nevznikl v režii koncernu Volkswagen, ale patří mezi nejvýraznější nositele jména Bugatti.

Karoserie modelu Centodieci ukrývá ve svých útrobách osmilitrový šestnáctiválec s nejvyšším výkonem 1176 kW (1600 k). Oproti modelu Chiron má Centodieci o 20 kg nižší hmotnost, díky čemuž je zde poměr váhy a výkonu 1,13 kg na koně a 885 koní na tunu. Z 0 na 100 km/h tento zástupce značky Bugatti akceleruje za 2,4 s, rychlosti 200 km/h dosáhne za 6,1 s a z 0 na 300 km/h zrychlí za 13,1 s. Maximální rychlost je omezena na 380 km/h.

 

Cadillac V16

 

Cadillac představuje doposud nejúspěšnějšího výrobce osobních automobilů s šestnáctiválcovými motory pro běžný silniční provoz. Brány severoamerického výrobce luxusních vozů opustilo v letech 1930 až 1940 celkem 4076 vozů dvou generací modelu s vidlicovým šestnáctiválcem v přídi.

Za vývojem vidlicového šestnáctiválce pro značku Cadillac stál konstruktér Owen Nacker, který původně pracoval na motoru stejné koncepce pro níže uvedenou značku Marmon. První generace motoru V16 pro značku Cadillac z let 1930 až 1937 disponovala rozvodem OHV a z objemu 7,4 l poskytovala nejvyšší výkon 123 kW (167 k), umožňující dosažení rychlosti kolem 160 km/h.  

Cadillac V16 druhé generace z let 1938 až 1940 o objemu 7,0 litru s úhlem rozevření řad válců 135 stupňů a rozvodem SV měl pro každou řadu vlastní rozdělovač a karburátor. Impozantní velkoobjemová pohonná jednotka sice vzhledem ke svému objemu poskytovala poměrně skromný výkon 99 kW (135 k), ale mohla se pochlubit extrémní pružnosti minimalizující potřebu řazení. Začátek druhé světové války bohužel stál za nižšími prodeji a V16 u značky Cadillac skončil. V roce 2003 jej však připomenul koncept Sixteen.

 

Cizeta V16T

 

Společnost Cizeta Automobili založili ve druhé polovině osmdesátých let dvacátého století v italské Modeně Claudio Zampolli a Giorgio Moroder. První jmenovaný je konstruktérem a bývalým prodejcem vozů značek Ferrari a Lamborghini s rozsáhlými kontakty ve světě showbyznysu, zatímco ten druhý je slavným hudebním skladatelem a producentem, stojícím za řadou hitů a rozvojem elektronické hudby. Výsledkem jejich spolupráce se stal prototyp Cizeta-Moroder V16T, který byl veřejnosti poprvé představen v roce 1988.

Sněhobílé kupé ohromovalo svými liniemi, které navrhl Marcello Gandini a rovněž i technikou v čele s vidlicovým šestnáctiválcovým motorem o objemu 5995 kubických centimetrů uloženým napříč před zadní nápravou s nejvyšším výkonem 412 kW (560 k). Exkluzivní automobil zastiňoval konkurenci vedle počtu válců i maximální rychlostí 328 km/h a zrychlením z 0 na 100 km/h v čase kolem 4,5 s.

Podle dostupných zdrojů mělo být v Itálii v letech 1991 až 1995 vyrobeno jen sedm vozů Cizeta V16T, i když některé optimističtější zdroje uvádí až o deset exemplářů více. Společnost Cizeta Automobili v každém případě ve druhé polovině devadesátých let v Itálii svou činnost ukončila a Claudio Zampolli přesídlil do USA, kde založil novou firmu a pokusil se výrobu svého šestnáctiválcového supersportu oživit. Výsledkem mají být dvě kupé z roku 1999 a jeden roadster s plátěnou střechou z roku 2003.

 

Devel Sixteen

 

Devel Sixteen se začal rodit v roce 2006, ale skutečný vývoj tohoto výjimečného supersportovního automobilu byl zahájen o dva roky později. Veřejnosti se první prototyp představil během autosalonu v Dubaji v roce 2013 a o dva roky později byla prezentována pohonná jednotka tohoto vozu. Finální podoba pro sériovou výrobu byla představena v roce 2017.

Devel Sixteen je podle svých tvůrců inspirován moderními bojovými letouny, což se odráží na jeho liniích i technice a výkonech. Pohon tohoto vozu má na starosti vidlicový šestnáctiválec o objemu 12,3 l s přeplňováním čtyřmi turbodmychadly, který disponuje nejvyšším výkonem 3679 kW (5000 k).

Podle svých tvůrců má Devel Sixteen se správnými pneumatikami dosahovat rychlosti až 500 km/h. Zároveň má být tento ve všech ohledech extrémní automobil vhodný pro použití v běžném každodenním provozu.

 

Godsil Manhattan

 

Historie značky Godsil Motorcars se začala psát v roce 2010, když se její zakladatel Jason Godsil rozhodl založit společnost, jejímž cílem bude navrhnout a vyrobit luxusní automobil, který ideově naváže na výjimečné vozy amerických značek Auburn, Cadillac, Duesenberg, Marmon a Packard z dvacátých a třicátých let dvacátého století.

V roce 2011 již bylo jasné, že prvním zástupcem nově se rodící značky bude luxusní dvoudveřové kupé a v následujícím roce rozhodnuto o vývoji zcela nového atmosférického šestnáctiválcového motoru, spalujícího CNG. V současnosti se má stále pracovat na vývoji motoru, který má z objemu 13,0 l s rozvodem DOHC a bez přeplňování disponovat nejvyšším výkonem 736 kW (1000 k).

Automobil s rozvorem náprav 3,4 m má být více než důstojným konkurentem především pro velká kupé značek Rolls-Royce a Bentley. V případě, že bude Godsil Manhattan V16 slavit u zákazníků úspěch můžeme od značky Godsil Motorcars očekávat minimálně další dva modely se stejnou pohonnou jednotkou. Prvním z nich má být SUV a druhým pak supersport s motorem uloženým před zadní nápravou.

 

Marmon Sixteen

 

Marmon Motor Car Company se sídlem v severoamerickém Indianapolis měla své kořeny v roce 1851, ale vývoji a výrobě osobních automobilů se věnovala pouze v letech 1902 až 1933. První vozy značky Marmon byly poháněny vzduchem chlazenými vidlicovými čtyřválci a automobilka patřila k průkopníkům ve vývoji vidlicových šestiválců, osmiválců a šestnáctiválců.

Vidlicový šestnáctiválec značky Marmon s hliníkovým blokem byl pokrokovou konstrukcí. Motor o objemu 8,0 l disponoval výkonem kolem 149 kW (202 k), umožňujícím velkým luxusním vozům na počátku třicátých let dvacátého století dosažení rychlosti až 170 km/h.

Marmon Sixteen, který představuje vlajkovou loď a zároveň labutí píseň značky, jejíž modely měly pověst rychlých a spolehlivých luxusních automobilů, byl vyráběn v letech 1931 až 1933 a má na své kontě zhruba 400 exemplářů, dodaných zákazníkům.

Foto: Bugatti Automobiles S.A.S., Cadillac, Cizeta Automobile INC, Devel Motors, Godsil Motorcars, Bonhams, RM Sotheby’s, Wheelsage, Auto.cz

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - cascadia2
2. 12. 2019 19:52
Ideální počet
Všeho moc škodí, tedy i válců. Podle mého je ideální počet většinou R6. Když už je jó luxusní auto a jde o styl a nemusí se tolik šetřit tak V8. Cokoliv je nad už je podle mě přešlechtěné. Ale počet koní nebo Nm je samozřejmě jak výplata, pořád málo ;-)