Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chrysler Pacifica slaví 40 let výroby minivanů modernizací

Ondřej Mára
Diskuze (13)

Společnost Chrysler začala s výrobou minivanů již v roce 1983 a navzdory klesajícím prodejům se jich stále nevzdává.

Minivany, častěji označované jednoduše jako MPV, se staly jednou z hlavních obětí trendu SUV. Praktické rodinné dodávky sice nabízely spoustu prostoru a praktičnosti, pro mnohé však byly asi až příliš nudné. Zákazníci zkrátka začali ve velkém přesedat do drsňáckých SUV, prodeje začaly padat a automobilky tento segment ve velkém opouští. Najdou se však i výjimky.

Jednou z nich je společnost Chrysler, která stála na počátku vzestupu MPV. Sluší se ostatně připomenout, že Plymouth Voyager, jeden ze zástupců první generace rodiny Chrysler minivans, opustil brány kanadské továrny Windsor Assembley již druhého listopadu roku 1983.

Video se připravuje ...

Společnost Chrysler, která se tak stala prvním výrobcem minivanů a dnes je součástí koncernu Stellantis, si tak letos připomíná již 40 let výroby MPV. Navzdory klesající poptávce přitom společnost dodnes prodala již 15 milionů kusů minivanů a evidentně to s nimi nechce vzdát.

To ukazuje i další modernizace modelu Chrysler Pacifica, již šesté generace moderních minivanů značky, který pro modelový rok 2024 nabídne několik nových barev a vylepšený multimediální systém na platformě Uconnect 5 s funkcí Emergency Vehicle Alert System (EVAS), který umí řidiče prostřednictvím displeje upozornit na blížící se záchranářské vozidlo či jiná nebezpečí.

Značka navíc rozšířila nabídku elektrifikované verze Pacifica Plug-in Hybrid o výbavové stupně Plug-in Hybrid Select a Plug-in hybrid Pinnacle. Mimochodem automobilka nedávno oslavila výrobu již 100.000 kusů modelu Pacifica Plug-in Hybrid, který dodnes zůstává jediným plug-in hybridem ve svém segmentu.

Elektrifikace rodinného MPV přitom představovala výrazný krok na cestě značky k čistě elektrickému portfoliu modelů, které chce nabízet od roku 2028. Jak navíc prozradil generální ředitel značky, s minivany se počítá i v době čistě elektrické.

„Již 40 let jsou minivany Stellantis na cestách a pomáhají rodinám a cestovatelům vytvořit nezapomenutelné okamžiky na celý život," řekl Chris Feuell, generální ředitel značky Chrysler - Stellantis.

"Mnoho dnešních zákazníků se poprvé setkalo s cestováním v minivanu Chrysler a my jsme hrdí na to, že o čtyři desetiletí později si nová generace vytváří své vlastní vzpomínky ve voze Chrysler Pacifica nebo Pacifica Plug-in Hybrid. S přechodem značky Chrysler na plně elektrické portfolio v roce 2028 bude minivan i nadále hrát důležitou roli v naší nabídce vozidel."

V závěru tiskové zprávy se pak automobilka pochlubila i několika prvenstvími v oblasti minivanů, kterých má celkem 117. Zmínit můžeme například první integrovanou dětskou sedačku, prví minivan s dvojicí zadních obrazovek a možností přehrávat odlišný obsah, první PHEV minivan nebo první minivan se systémem skládání zadních sedadel do podlahy (Stow-n-Go).

Ondřej Mára
Diskuze (13)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
20. 9. 2023 12:38
Re: Byly to dobrý časy....
Já vídám v MPV naopak často ženy. dneska sem viděl Hondu Odyssey

ostatně Town and Country se v usa přezdívá soccer mumm car
19. 9. 2023 21:30
Re: Byly to dobrý časy....
.... hele je pravda ze v tom taky vidam spis starsi chlapi. Kdyby se aspon netvarili porad tak jako lehce nas*ane.... ;-)
19. 9. 2023 21:29
Re: Byly to dobrý časy....
kazde auto ma sve silne stranky a pokud vyuzijes zrovna ty co ma SUV, tak je jasny ze si ho koupis :-)
19. 9. 2023 21:28
Re: Byly to dobrý časy....
.... jasny, slo to do kopru a kombiky budou brzy nasledovat.
19. 9. 2023 21:27
Re: Byly to dobrý časy....
jasny.... zena mela mini-MPV a byla to bomba.... :yes: proste tahle trida je fajn pokud ty vlastnosti vyuzijes....