Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chrysler PT Cruiser slaví 25 let. Stal se z něj nečekaný hit

Ondřej Šámal
Diskuze (9)

Kompaktní americký vůz s retro designem si našel fanoušky i mimo svou domovinu. Vedle Spojených států vznikal také ve Štýrském Hradci a pro Evropu nabízel mimo jiné i vznětový čtyřválec.

Americké automobily si cestu do Evropy ve velkém nacházejí až v posledních letech. Jednak díky úspěchu Fordu Mustang, jednak díky značce Tesla, jejíž Model Y se za rok 2023 velmi pravděpodobně stane nejprodávanějším automobilem na našem kontinentu. Přesto i v minulosti můžeme najít docela úspěšné koncepty, jež se dokázaly prosadit i na našich náročných trzích. Jedním z nich je například Chrysler PT Cruiser, který se veřejnosti představil 3. ledna 1999 na autosalonu v Detroitu.

Zkratka PT vyjadřuje slovní spojení Personal Transpor či Personal Transportation, přičemž původně měl kompaktní model z bran továrny v mexické Toluce vyjíždět s emblémy značky Plymouth. Ta však na přelomu tisíciletí už měla namále (oficiálně skončila 29. června 2002).

Hlavní zbraní PT Cruiseru byl jeho nepřehlédnutelný exteriér, který najel na tehdejší vlnu retra. Zakulacená karoserie s nízkým čumákem a oblými blatníky se ve Spojených státech líbila, o čemž svědčí velmi slušný zájem ze strany tamních  zákazníků. Ti si do konce výroby v roce 2010 pořídili 1.050.281 exemplářů tohoto vozu, který svými rozměry ani charakterem přitom do většinového vkusu Američanů příliš nezapadal.

Video se připravuje ...

Pro evropský trh Chrysler PT Cruiser vznikal v rakouském Štýrském Hradci. Speciálně pro místní zákazníky DaimlerChrysler uvedl vznětový čtyřválec CRD o objemu 2,2 litru, který pocházel od tehdy koncernově spřízněného Mercedesu. I když tehdy byli Evropané k americkým autům ještě dost skeptičtí až přezíraví, našel si PT Cruiser publikum i zde.

Vedle toho se pod kapotou kompaktního chrysleru objevil také zážehový čtyřválec 21.4 DOHC 16V se 112 kilowatty, dvoulitrový benzin se 104 kW, šestnáctistovka o výkonu 85 kilowattů a přeplňovaný čtyřválec 2.4 se 162 kW.

Ke klasickému pětidveřovému hatchbacku se navíc v roce 2004 přidal také dvoudveřový kabriolet s plátěnou stahovací střechou. O šest let později výroba Chrysleru PT Cruiser skončila, přičemž dohromady vzniklo okolo 1,35 milionu vozů. S takovým úspěchem přitom automobilka ani zdaleka nepočítala. Retro design tehdy ovšem zkrátka bavil.

Ondřej Šámal
Diskuze (9)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
9. 1. 2024 16:10
Re: Pt Cruiser - oblíbené americké retro
tak kabrioletů tu moc nebylo, většina lidí má klasickej hatchback
9. 1. 2024 07:51
Re: Pt Cruiser - oblíbené americké retro
Nejde o výbavu, ale o design. Jako ten předek bych ještě zkousnul, ale tu tupou a vysokou zadní část ne, zvlášť u cabria. Je to divný…
Avatar - Barrichello
9. 1. 2024 00:57
Re: Pt Cruiser - oblíbené americké retro
proč? má to airbagy, abs atd jako všechna tehdejší auta.....
8. 1. 2024 21:29
Re: Pt Cruiser - oblíbené americké retro
Tak ti nevím Bariku, jestli bych měl "koule" jezdit s tímhle retro kouskem na českých silnicích :-) Vždy mi to auto přišlo divný, jak pojízdná rakev :-[]
Avatar - white label
8. 1. 2024 20:36
***
******