Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Citroën C3 1.2 PureTech 81 kW MAN6/EAT6 – Zamračené omlazení

Stanislav Kolman Ondřej Mára
Diskuze (86)

Cé-trojka prošla počátkem roku faceliftem. Změny jsou decentní, mezi ty hlavní patří naštvanější tvář a komfortnější sedačky. Vyzkoušeli jsme dva exempláře a porovnali manuální a automatickou převodovku.

Design, interiér


Nová, v pořadí již třetí generace Citroënu C3 se představila v létě roku 2016. A tehdy šokovala nejen kolegu Honzu Mičku, který byl na slavnostní premiéře ve francouzském Lyonu osobně přítomen. Malý hatchback s přifouknutou karoserií, ochrannými airbumpy, nespočtem barevných kombinací a stylem crossoveru zkrátka budil pozdvižení všude, kde se objevil.

Nic zásadního na jeho extravaganci nezměnila ani nedávná omlazovací procedura. Přesto už dnes cé-trojka zdaleka nepůsobí jako takové zjevení. Ne že by snad stihla za tak krátkou dobu zevšednět, to spíš konkurence s příjezdem nových generací svých prcků dorovnávala krok a třeba takový Peugeot 208 vsadil na neméně odvážný vzhled. Citroën je přitom zvyklý dělat v rámci faceliftu radikální kroky. Pamatujete, kterak se v půlce generačního cyklu rozhodl z crossoveru C4 Cactus vytvořit kompaktní hatchback? Tedy alespoň na papíře…

V případě Citroënu C3 to ale nebylo potřeba. Změny a inovace jsou decentní a týkají se především vzhledu. Krátce po sobě se nám v redakci zastavily dva exempláře. Oba měly pod kapotou tříválcovou dvanáctistovku PureTech naladěnou na 81 kW. Jedna se pojila se šestistupňovou manuální převodovkou, druhá kooperovala se samočinným ústrojím Aisin o stejném počtu stupňů. Automat za příplatek 40.000 Kč nám v malém autě určeném do městských uliček dává na první dobrou větší smysl. Je ale opravdu lepší volbou?

Citroën C3 1.2 PureTech 81 kW MAN6 Citroën C3 1.2 PureTech 81 kW MAN6

Hledejte pozorně

Změny exteriéru v rámci faceliftu musíte hledat opravdu důkladně… a při pohledu na záď si troufám říct, že jste bez šance. Tady je cé-trojka do puntíku shodná včetně grafiky koncových světel. Vpředu už je to o něčem jiném. Oproti předchůdci nepůsobí hatchback tak uhlazeně, díky jinému tvaru chromovaných prvků se více mračí a poupravené jsou rovněž nárazníky. Není tajemstvím, že inspirace pochází od konceptu Cxperience. Všimnout si můžeme také nových diodových světlometů dodávaných ke všem výbavám.

Až opravdu velký fanda citroënů si všimne jiných airbumpů, těch ochranných prvků na bocích karoserie… tedy ochranných, sama automobilka už před časem přiznala, že jde dnes hlavně o stylovou záležitost. Airbumpy mají tři segmenty namísto sedmi a jeden z nich je tu opět zvýrazněn barvou, která koresponduje s rámečky mlhovek. A že je z čeho vybírat, C3 na paletě odstínů při faceliftu ještě zapracovala a teď nabízí přes devadesát nejrůznějších kombinací.

Náš kousek má nejvyšší výbavu Shine a obouvá šestnáctipalcová kola. Exteriér vyšperkoval jen příplatek 5500 Kč za barevný motiv střechy Techwood. Pod stejným názvem se ukrývá i dekor interiéru za dalších 16.000 Kč, který kromě jiného nešetří ani látkovým čalouněním.

Nové sedačky nesou označení Advanced Comfort a jsou součástí sériové výroby. Můžete je znát už z modelu C4 Cactus a podle výrobce jsou to mimořádně komfortní sedadla. Měkké a příjemné na dotek opravdu jsou, sedí se v nich rovněž hezky. Řidič ale brzy zjistí, že by ocenil trochu větší oporu v bočnicích, v zatáčkách sedadla tělo příliš nepodrží.

Nic dalšího se v rámci faceliftu nezměnilo. Že je interiér obehnán tvrdými plasty asi příliš nepřekvapí, tady výraznější skok očekáváme až s příjezdem nové generace. Přesto tu jsou některé detaily, na kterých se určitě dalo zapracovat. Tak třeba tvar středové konzole v úrovni pravého kolene řidiče. Tady je totiž vystouplá a kdokoliv s výškou nad 185 centimetrů si musí opřít nohu o kus tvrdého plastu. To všechno kvůli přihrádce, do které se vejde… nevím, krabička od sirek? Odkládacích prostorů tu opravdu není moc a kterýkoliv telefon větší než Nokia 3310 nemáte kam položit. Kromě toho jsou tu dva stojánky na nápoje, super! Ideální pro půllitrové plechovky, protože ty menší se v první zatáčce skácejí. A když sem dáte tu „správně“ velkou, nejde ji přes poličku na zápalky snadno vyndat. Pokud je otevřená, v lepším případě pobryndáte sebe, v tom horším celou kabinu.

K dobru budiž cé-trojce přiznat sezení vzadu, kde jsou sedačky obdobně měkké a komfortní. Ocenil bych snad jen o něco delší sedáky. Místa mám sám za sebou s výškou 176 cm tak akorát, lidé vyššího vzrůstu už budou remcat. Inu, malé městské auto, tady bych Citroënu zas tolik nevytýkal. Zavazadelník pojme standardně 300 litrů, o 30 méně než třeba Škoda Fabia. S menším víkem kufru se snadno manipuluje, musíte ale počítat s vyšší nakládací hranou. Uvnitř potěší pravidelnými tvary a 922 litry při sklopení zadních sedadel.

Citroën C3 1.2 PureTech 81 kW MAN6 Citroën C3 1.2 PureTech 81 kW MAN6

Vraťme se ještě na moment dopředu. Citroën už dávno rezignoval na tradiční otočné ovladače pro nastavování teploty a raději ji nechává ovládat skrz dotykovou obrazovku multimediálního systému. Francouzům to často vyčítáme, vzhledem k trendu v poslední době bychom jim měli spíš poděkovat, že nás na tuto inovaci začali připravovat včas. Kdo si na ťapkání v kabině za poslední roky zvyknul, toho žádná novodobá octavia či golf nepřekvapí. Rozhodně ale neříkám, že je toto řešení šťastné. Taková Mazda je názorným příkladem, že to jde pořád dělat postaru a skvěle.

Přesto by se i na tomto ovládání skrz sedmipalcovou obrazovku dalo při omlazovací proceduře zapracovat. Co si budeme povídat, systém po letech už není z nejrychlejších a výrazná aktualizace prostředí i rychlosti by mu jednoznačně prospěla. Vadí mi, že plus/minus teploty nemám neustále na očích a pro její úpravu musím vždy ťuknout do titěrně malé dotykové ikonky na straně. Na to se dá zvyknout. Co mě ale vysloveně obtěžovalo je vyskakovací okénko přes celý displej, které vás upozorňuje na vozidlo blízko před vámi. Ano, já ho vidím! Potřebuji ale vidět navigaci. Odkliknu tabulku šipečkou pryč a jen se auto přede mnou vzdálí a zase přiblíží, okénko zakrývající celou mapu je zpátky.

Motor, jízdní vlastnosti


Nejsilnější, manuální

Pod kapotou testovaného kousku je zabydlena dvanáctistovka PureTech s výkonem 81 kW v 5500 otáčkách a 205 newtonmetry již od 1750 otáček – nejsilnější benzin v nabídce. Na výběr máte mezi šestistupňovou manuální a šestistupňovou samočinnou převodovkou. Já jsem sáhl po manuální verzi, mimochodem jde o jediný manuální šestikvalt pro cé-trojku. Slabší 1.2 PureTech (61 kW) a naftová jedna-pětka BlueHDi (75 kW) se pojí s pětistupňovou převodovkou. Všechno to jsou vozy vybavené systémem stop-start a samozřejmě pohonem předních kol.

Spíše pro zajímavost uveďme stovku za 9,4 sekundy a maximální rychlost 198 km/h. Motor s objemem 1,2 litru a 111 koňmi už takhle od pohledu není žádným atletem, pro každodenní městské popojíždění a občasný okreskový a dálniční výlet by však měl být plně dostačující. Krom toho inženýři na technice zapracovali, aby předešli problémům čtyřválců 1.6 THP. Například písty jsou na „našem“ motoru vždy kované a kolem horního pístního kroužku mají zalitou galerii z tvrdšího materiálu. Zmiňovaná jedna-šestka měla kované písty jen u nejvýkonnějších verzí, zbylé se musely spokojit s litými a velmi obtížně pak bojovaly s usazováním karbonu a vznikem samozápalů.

Pravdou je, že přeplňovaná dvanáctistovka jede velice slušně. Do nějakých 1500 otáček se toho moc neděje, pak ale zabere turbo, ručička otáčkoměru postupuje nahoru a až skoro u červených čísel graduje. Chcete-li dynamickou jízdu, musíte motor držet ve vyšších otáčkách. V těch nízkých se motor necítí příjemně a kromě mdlé akcelerace to dává najevo lehkými vibracemi. Naštěstí se tomu dá předejít častějším používáním páky mezi předními sedačkami. V takovém případě se nemusíte bát ani táhlých stoupání či předjížděcích manévrů. Na poměry tříválců jede jedna-dvojka svižně a dech jí jen tak nedojde.

Řazení se proti předchůdci také nezměnilo. Stejná je dokonce hlavice, která je alespoň pro mě dosti velká, preferoval bych kompaktnější řešení. Dráhy řazení jsou delší, a pokud nepojedete vyloženě pilu, jednotlivé kvalty se vám povede sázet přesně. Pocit mechanické zpětné vazby od cé-trojky neočekávejte, tohle auto je laděné na pohodu a řazení tomu – stejně jako další aspekty – plně odpovídají.

Citroën C3 1.2 PureTech 81 kW MAN6 Citroën C3 1.2 PureTech 81 kW MAN6

Citroën C3 se shodnou motorizací jsme však vyzkoušeli i s automatickou šestistupňovou převodovkou, která v nás nezanechala zrovna nejlepší dojem… předávám na pár odstavců slovo Ondrovi Márovi, který kousek vybavený automatem testoval.

Šestistupňový měničový automat Aisin má poměrně výrazné problémy s plynulostí, což se projevovalo především během rozjezdů a zastavování s aktivním systémem stop-start.

Pokud chcete dosáhnout plynulého rozjezdu, pak nesmíte na plynový pedál příliš spěchat. V opačném případě přijde po chvíli nicnedělání nepříjemné cuknutí, po němž se auto konečně rozjede. Intenzita cuknutí se sice snižuje s postupným zahříváním převodovky a citelně pomohla i deaktivace stop-startu, přesto rozjezdy nebyly z nejplynulejších.

Při běžném brzdění a zastavování automat nevykazuje žádné problémy, pokud ale necháte systém zapnutý, pravděpodobně si během velmi pomalé jízdy (krátce před zastavením) všimnete citelných vibrací a nervozity motoru. Po úplném zastavení pak opět přichází lehké cuknutí. Člověku to skoro připomíná chvíle, kdy po měsíci s automatem přesedne do vozu s manuální převodovkou a na první křižovatce zapomene vyšlápnout spojku.

Je přitom paradoxní, že nás automat potrápil především během jízdy po městě. Jakmile jsme totiž vyjeli za město a přestali se k němu chovat jako v rukavičkách, začal celkem obstojně fungovat. Proti některým konkurentům sice řazení stále není nejplynulejší, rozhodně to ale není taková tragédie jako ve městě. Logika řazení je celkem zdařilá, snad jen místy převodovce trvalo trochu déle, než zařadila vyšší kvalt.

Vyšší tempo mimo město se ovšem podepsalo na spotřebě, která se na konci několika společných dnů a pár stovek kilometrů vyšplhala na hodnotu 7,8 l/100 km. Běžným tempem však nebyl problém pohybovat se do sedmi litrů.

Tady znovu Standa, beru si slovo s dovolením zpět a dodávám, že s lehkou nohou na okreskách zvládal kousek s manuálem držet apetit lehce nad 5,5 litry. Při městském popojíždění to bylo o necelý litr více, na dálnici jsem se v legálních rychlostech vždycky vešel do sedmi litrů. Auto jsem nakonec vracel s průměrnou spotřebou 6,4 litru.

Ležérně, houpavě

Maximem pro C3 jsou šestnáctipalcová kola, což je takový ideální kompromis mezi líbivým vzhledem a pohodlnou jízdou. Francouzský hatchback má sice podvozek složený ze standardního „železa“ a jednoduché zadní nápravy, to ale městskému prckovi vůbec nevadí. Řízení je lehké, takže je auto v uličkách obratné a příliš se u toho nenadřete. Jen od něj při výletech mimo obec neočekávejte zpětnou vazbu.

To ale nevadí, protože sportovní ambice takovému autu nikdo nevěští. Cílového zákazníka potěší hlavně to, že je řízení přesné. Samotný podvozek chce být hlavně pohodlný a hraje na měkčí notu. Přes většinu nerovností se dokáže jen tak ladně zhoupnout, až na větších posílá do kabiny tupé rány. To se dá omluvit, více mi však vadil hluk od pneumatik, který do kabiny pronikal už od nějakých 80 km/h. A v dálničním tempu se pak začal přidávat i svist okolo zrcátek.

Měkké naladění odpružení si svou daň vybere v zatáčkách, a to nemusíte jet zrovna na krev. Cé-trojka kvůli tomu trpí výraznějšími náklony karoserie a v esíčkách i neochotou prudce měnit směr z jedné strany na druhou. Tady se o slovo velice rychle přihlásí nedotáčivost, stejně jako hodně citlivá stabilizace.

Citroën C3 1.2 PureTech 81 kW MAN6 Citroën C3 1.2 PureTech 81 kW MAN6

Závěr


Závěr

Po přečtení posledních odstavců možná přemýšlíte, zdali by cé-trojce bohatě nestačila základní atmosférická dvanáctistovka o síle 61 kW. Neříkám, že ne, přesto bych raději doporučil testovanou verzi. Má o kvalt navíc, nemusíte ji ke svižnějšímu tempu přemlouvat tolik a příplatek je v aktuálním ceníku jen 35.000 Kč. Naproti tomu bych ušetřil 40.000 Kč za automat, který nás nenadchnul. A pokud za volant C3 nebude usedat pilot zvyklý na řazení Hondy Civic Type R, s manuálem se rychle sžije.

Podvozek je pohodlný, jen od francouzského autíčka nechtějte žádnou atletiku. Nějaký ten kamion na rovince předjedete, v zatáčkách ale rychlé tempo neudělá dobře ani vám, ani autu. Výraznější náklony, nedotáčivost a sedačky s minimálním bočním vedením vás rychle přesvědčí, že lepší bude klidnější jízda.

Facelift se exteriéru a interiéru dotknul jen velice decentně. Pokud se vám extravagantní C3 líbila před omlazovací procedurou, nejinak tomu bude i nadále. Já osobně bych si jako druhé auto do rodiny klidně vybral něco se střídmějším vzhledem, ale jsem rád, že se stále najdou automobilky, které se toho nebojí. Jen na té kabině by se dalo ještě leccos zlepšit, na rok 2020 jsme tu nedostatků napočítali více než dost.

Nejlevnější verze modelu 300.000 Kč (1.2 PureTech 83 MAN5/61 kW Live)
Základ s testovaným motorem 357.000 Kč (1.2 PureTech 110 MAN6/81 kW Feel)
Testovaný vůz bez příplatků 395.000 Kč (1.2 PureTech 110 MAN6/81 kW Shine)
Testovaný vůz s výbavou 513.400 Kč (1.2 PureTech 110 MAN6/81 kW Shine)

Plusy

  • Neotřelý design
  • Komfortní sedačky
  • Pohodlný podvozek
  • Jízdní vlastnosti ve městě

Minusy

  • Nepraktický interiér
  • Svižnost infotainmentu
  • Neohrabaný automat
  • Jízdní vlastnosti při rychlé jízdě
Zobrazit celý článek
Stanislav Kolman Ondřej Mára
Diskuze (86)

Doporučujeme

Citroën C3 1.2 PureTech 81 kW MAN6
Cena základní sestavy 395 000 Kč
Výbava základní sestavy 16“ hliníková kola, automatická klimatizace, LED světlomety, přední mlhové světlomety, ochranné airbumpy, kožený multifunkční volant, automatické stěrače s dešťovým senzorem, zadní parkovací asistent, 7“ obrazovka multimediálního systému, elektricky ovládaná okna předních a zadních dveří atd. Kč
Cena testované sestavy 513 400 Kč
Výbava testované sestavy Bílý metalický lak (+8000 Kč), barevný motiv střechy Emerald (+5500 Kč), zadní parkovací kamera a přední parkovací senzory (+20.000 Kč), 7“ multimediální systém s navigací (+18.000 Kč), interiér s látkou Hello (+13.000 Kč), vyhřívaná přední sedadla (+8000 Kč), paket Bezpečnost (+10.500 Kč; systém aktivního brzdění, sledování bdělosti řidiče, varování před srážkou, automatické dálkové světlomety, vnitřní zpětné zrcátko s automatickou clonou), hands-free přístup a startování vozu (+8000 Kč) atd. Kč
Motor
Typ motoru: přeplňovaný zážehový
Válce / ventily: 3 / 4
Zdvihový objem (ccm): 1199
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 81 / 5500
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 205 / 1750
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 198
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 9.4
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 5.3 / 3.8 / 4.4
Emise CO2: 100
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 300 / 922
Objem nádrže (l): 45
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1165 / 405
Rozměr pneu: 205/55 R16
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 3996
b) šířka (mm): 1749
c) výška (mm): 1474
d) rozvor (mm): 2539
e) rozchod vpředu (mm): 1471
f) rozchod vzadu (mm): 1471
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 830 / 1030
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 550 / 800
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 980
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 910
k) šířka vpředu (mm): 1410
l) šířka vzadu (mm): 1390
délka sedáku vpředu (mm): 470
délka sedáku vzadu (mm): 450
výška opěradla vpředu (mm): 590
výška opěradla vzadu (mm): 550
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano
Avatar - pallas
9. 10. 2020 02:55
Re: vedla novej paradnej i20
keď si tak čítam topperove chválospevy na C3 v tejto diskusii https://www.auto.cz/diskuse/48796/1
"suhlas.. toto bude trefa... presne takyto citroen chcem vidiet... ma to napaditost originalnost... je to ale aj prakticke bez zbytocnych somarin ...

moc mu seknu aj tie citroenacke disky.... tie dozaista moc pomozu ale ktoremu autu znackove elektrony nepomozu ze jo .... co ma ale najviac dostalo je bocny profil.... a interier.. pri kusku optimistickeho pohladu to moze byt nakoniec aj pekne sportovo posobiace male mestske zihadlo s ohromnym stylom a sarmom "

no a od toho istého autora teraz "nema to dizajn... je to typicka nova amorfna knedla by sucasny citron... predchodca mal gule a smrnc a bol doslova az elegan... .. ale toto nove cudo fakt je vizualne uz o nicom..."

trochu schizofrénia?
Avatar - pallas
9. 10. 2020 02:44
Re: vedla novej paradnej i20
tá "nová parádna i20" vyzerá spredu tak, ako keby jej odpadol nejaký plastový diel medzi prednými svetlami, a tak tam dali kus pletiva..
6. 10. 2020 16:40
Re: Nelákavá nabídka
Netrep. Tebe sa o tom Renaulte už aj sníva.
4. 10. 2020 17:10
Re: Vlastní zkušenost..
https://autozurnal.com/…uretech-110-2021

dost odlisny slovensky test...takto rozdielne by tie testy byt nemali ;)

mozno to bude tym zabehom ako tam pisu, neviem, surovy motor som takto nejazdil len predvadzacky co uz nieco najazdene mali a je to kvalitna praca
2. 10. 2020 22:19
Re: Vlastní zkušenost..
6 alebo 8° japonske aisiny v psa maju vseobecne dobre hodnotenia; len tento clanok je extra. :D