Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Citroen C4 vs. Citroen DS4: Designový duel

Jakub Sochor
Diskuze (19)
Na první pohled jde o podobné Citroëny, důkladnější rozbor však odhalí citelné rozdíly. Řeč je o kompaktní dvojici C4 a DS4.

Automobilka Citroën se formou DS4 rozhodla pro oživení palety kompaktních modelů. Vůz však není jen navázáním na C4, byť je stavěn na podobných rysech a s obdobným interiérem jako DS4.

Model C4 designový duel již absolvoval. Tehdy šlo o porovnání s koncernovým bratrem 308 od Peugeotu. Rovněž DS4 není v duelu novinkou, neboť prošel konfrontací s Alfou Romeou Giulietta.

Citroën C4 a DS4 - srovnání rozměrů
ModelCitroën C4Citroën DS4Rozdíl
Délka [mm]43294275-54
Šířka [mm]1789181021
Výška [mm]1491153241
Rozvor [mm]260826124
Objem zav. prostoru (základní hodnota) [l]408359-49

C4 je nositelem progresivních tvarů přídě, které disponují základním stylistickým rysem značky. Je jím dvojitá lišta, která se ve středu snoubí v tovární znak automobilky. Lišty jsou plastické, čemuž sekundují dynamicky řešené světlomety a nárazník s propracovanou muskulaturou.

Vůz se však, oproti předchozí generaci, vydal cestou konzervatismu. To je nejvíce patrné v boční části, kde se namísto klenuté střechy a atypickým řešením profilu nachází vcelku tradiční schéma hatchbacku s poměrně subtilním C-sloupkem. Nicméně vůz není ochuzen o kreativní řešení. Jedním z nich je stěžejní linka, která je v oblasti horní části zadních dveří rozdvojena, což působí dynamicky.

I na zádi je znát vizuální zklidnění, nedochází zde k experimentům se svítilnami vedenými přes karosářský sloupek. Lampy jsou řešeny byť sportovním a místy dynamickým, ale v porovnání s předchozí generací umírněným stylem. Je na nich patrný kontrast mezi červeným a bílým polem.

Má-li být řeč o místě, kde došlo k umírněněji tvarové formy a řešení nejvíce, nelze nezmínit interiér. Kabina je zhotovena dle konvencí, přičemž dominantní prvek zde tvoří středová konzole s atypickým tvarem výdechu ventilační soustavy. Mezi optická zpestření lze zařadit kreativní křivku, nacházející se v horní části přístrojové desky.

Na řadu přichází zpestření modelové řady Citroënu, které představuje kompaktní zástupce prestižní série DS s názvem DS4. Jde o model, který se velikostně nachází nad DS3 a pod DS5.

Vůz, ačkoli tvarově vychází z C4, razí jinou stylistickou cestu a prezentuje odlišné zaměření. Krom toho nejde o tradiční kompaktní hatchback. Vůz svou zvýšenou světlou výškou a svalnatými proporcemi překračuje hranice kompaktů a míří do sféry kříženců. A stejně jako ostatní modely DS, i DS4 disponuje přídí s atypickými světlomety či kreativním a vysoce členitým (avšak méně, než v případě DS5) nárazníkem.

Boční část je z velké části tvořena specifickými prolisy, které jsou vlastní všem modelům DS. Oproti C4 vůz vyhlíží jako třídveřový model, neboť klika zadních dveří je v jeho případě integrována do sloupku karosérie. Další nuancí mezi oběma vozy je zmíněná světlá výška, díky které působí DS4 jako crossover.

Přejdeme-li k zádi, spatříme kombinaci hladkých ploch se zaměřením na eleganci, a futuristické prvky, které celek notně zpestřují. Svítilny jsou kombinací oblých křivek a ostrých linek a svým tvarem se výrazně liší od těch u C4. Zajímavostí jsou sportovně laděné prolisy v bočních částech nárazníku či difuzor.

Patrně nejvýraznější paralelou mezi dnes porovnávanými vozidly je interiér, zvláště přístrojová deska. Ta v případě DS4 bezprostředně vychází z C4, je však upravena tak, aby patřičně reprezentovala modelovou linii DS. Prostor zde dostala kůže, chromové detaily a avantgardní prvky.

Jakub Sochor
Diskuze (19)
Avatar - Hammunasakra
18. 7. 2011 10:59
Re: VARIACE NA GARÁŽOVÉ TÉMA
Tak v tom případě GRATULUJi k "pěknému místu pro život" a URČITĚ bych si ho (na vašem místě) vysadila - minimálně příštích víc jak tisíc let (nejstarší "zdokumentovaný" je snad 1200 let starý) budete mít krásný výhled :yes: :-)
Avatar - Emel
18. 7. 2011 10:07
Re: VARIACE NA GARÁŽOVÉ TÉMA
Třeba... Passat a Passat CC? Jeden praktický, druhý stylový?
Avatar - white label
18. 7. 2011 09:41
Re: VARIACE NA GARÁŽOVÉ TÉMA
To není wiki, jak píšu, kousek od místa kde bydlím je už hooodně dlouho tento krásný a poměrně vzácný strom, dokonce uvažuju i o jeho vysazení na zahradě...
Avatar - Hammunasakra
18. 7. 2011 09:37
Re: VARIACE NA GARÁŽOVÉ TÉMA
Woooow (to JSOU znalosti - nebo wiki? ;-)
PS: Hlavně jsem na tu "dvojjedinost" Land/Range Rover(ů) chtěla upozornit... :-)
Avatar - white label
17. 7. 2011 23:24
Re: VARIACE NA GARÁŽOVÉ TÉMA
Zřejmě máš na mysli "Ginkgo biloba" ("listnatý" strom patřící mezi jehličnany), ale to je česky "Jinan dvoulaločný", jeden pěkný kousek roste jen cca 250m od mého bydliště...