Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Citroën se pouští tam, kde uspěla jen Lada. Chystá SUV sedan!

David Bureš
Diskuze (14)

Francouzská značka Citroën se v minulosti proslavila neotřelými nápady. Nyní chystá další takové originální auto.

SUV a crossovery jsou už dnes tak rozšířeným segmentem, že automobilky začínají hledat cesty, jak se odlišit od konkurence a zaujmout zákazníky. Proto vzniká stále více SUV-kupé (i Škoda v Číně už má dvě taková auta, Kodiaq GT a Kamiq GT), rozšiřuje se rovněž nabídka SUV kabrioletů (VW začíná prodávat T-Roc Cabrio). Co se však zatím moc neprosadilo, jsou SUV sedany. Citroën se však myšlenky nebojí a jedno takové auto připravuje.

Jmenuje se Citroën C3L a je to model v tuto chvíli určený výhradně pro čínský trh. Do budoucna ale není vyloučen jeho příchod i na další trhy. Třeba v severní Africe by mohl nahradit sedan Citroën C-Elysée.

Základem nového sedanu se zvýšeným podvozkem a oplastovanou karoserií každopádně není u nás známý malý hatchback C3, nýbrž crossover C3-XR prodávaný v Číně od roku 2014. Letos byl modernizován a právě z jeho tvarů C3 L vychází. Nejvýrazněji se tak liší zadní partií, která jej natáhla na zhruba 4,5 metru. To výchozí C3-XR na délku měří 4,26 metru.

Citroën C3L by se na čínském trhu měl začít prodávat na jaře 2020. Do té doby se snad dozvíme také bližší informace, třeba ty o motorech – údajně se tentokrát místo atmosférických jednotek počítá i v Říši středu s modernějšími turbomotory. Ostatně výchozí C3-XR nabízí vedle atmosférické šestnáctistovky přeplňovanou jedna dvojku a turbo jedna šestku.

Francouzská značka chce přitom novinkou zaujmout v segmentu, který zatím rozhodně není tak rozšířený nebo snad úspěšný. Volvo se dokonce už vzdalo modelu S60 Cross Country a v aktuální generaci už ho nenabídlo. Příliš se neprosadil ani někdejší AMC Eagle ve verzi sedan. To Lada Vesta Cross se prodává a podle všeho úspěšně. Obdobně koncipovaný vůz pak nabízí též Renault, Logan Stepway.

David Bureš
Diskuze (14)
21. 12. 2019 20:04
Re: Cena?
Dotrénuj pravopis a nerob hanbu. Píšeš ako školák, čo viac blicuje ako sedí v lavici. ;-)
Avatar - Londonbridge
19. 12. 2019 08:43
Cena?
Vsetko sa da predat ak tomu zavesia velmi lakavu cenu ludia su lakomy a kupia vsetko hlavne nech to je lacne a nemusime to ani potrebovat. Mali by dat cenu ako Dacia potom ludia prepacia dizajn a povedia za tu cenu moc dobry a vyhodny :*) auto.
19. 12. 2019 07:10
Re: zvrácenost
Aha, takže RAM ano, protože tobě by se hodil, tohle ne? Nechápu podobná vyjádření.
Avatar - Verny_2013
19. 12. 2019 07:01
Re: mě to potěšilo
Oproti prvním třem je IX 35 krasavec i když jednooký.
19. 12. 2019 03:40
zvrácenost
Ty....🤢 😂😂 Tak to už je fakt moc. Na jednu stranu nám zakazují smysluplný auta co víc žerou a na druhou dělají takový zbytečný SUV a ještě sedan, což je uplný pohrdání efektivity bez nějakýho využití a ještě k tomu humus na entou.Chtěl bych RAMa nebo Raptora, ano je to náklaďák, ale lze ho využít na všechno a je to skvost. Tohle je jen zku. móda rozežranců co vtom povezou nákupní tašku.