Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dacia vsadí na nové logo. Jako první jej použije připravovaná náhrada za Logan MCV

David Bureš
Diskuze (9)

Nové logo značky Dacia poprvé ukázal letošní koncept Bigster. Automobilka však nový znak začne používat už před příchodem sériové verze tohoto SUV.

Hned několik automobilek se v uplynulých měsících rozhodlo změnit své logo. Renault a Peugeot vsadily na retro, když se inspirovaly svoji historií. Nissan použil jednodušší vizáž svého charakteristického emblému, podobně Kia využívá modernějšího fontu. Podobná změna v blízké době pak čeká značku Dacia.

Naznačil to už letošní koncept Bigster, na němž se objevil zcela nově koncipovaný nápis Dacia, a tak se okamžitě začalo spekulovat, zda se náhodou nejedná o nový znak rumunské značky specializované na dostupné automobily. Šéf značky Denis Le Vot nyní potvrdil, že Dacia opravdu nový emblém využije. A to již počínaje rokem 2022.

„Chceme, aby naše značka byla víc cool a trochu víc outdoorová, pomocí zesílení prací na designu značky,“ říká Denis Le Vot. Souvisí to rovněž s mottem nového šéfdesignéra značky Alejandra Mesonera-Romanose, který razí myšlenku, že i dostupné auto může být pohledné.

Video se připravuje ...

Změna navíc souvisí také s evolucí Dacie jako takové. Přestože nadále zůstává značkou zaměřenou na dostupná vozidla, což se dále zesílí tím, že mateřský Renault takové segmenty zcela opustí, přece jen se vyvíjí. Už jen proto, že nová nařízení vyžadují více výbavy než kdysi.

„Před deseti lety více než polovina zákazníků přicházela ze světa ojetých aut. Dnes už je to jen třetina,“ tvrdí Denis Le Vot s tím, že Dacia zůstane Dacií, musí se však vyvíjet.

Nové logo je ryze moderní, přičemž využívá zrcadlení písmen D a C, která se v názvu výrobce objevují. Podle Alejandra Mesonera-Romanose, který k Dacii nastoupil ze Seatu, jde o snadno zapamatovatelný motiv. A také jednodušší na použití než dnešní plastické logo. Navíc jej doplní nové „výsostné barvy“, stávající modrou má nově nahradit zelená.

Jestliže se tak nový znak Dacie poprvé ukázal na konceptu Bigster, jeho sériová verze nebude prvním produkčním vozem, která jej užije. Denis Le Vot potvrdil, že nové logo Dacia začne používat v roce 2022. Jako první ho přitom ponese připravovaný crossover, který má být společnou náhradou za kombi Logan MCV i duo Lodgy/Dokker.

Dacia možná není tak dlouho působící automobilkou jako třeba Peugeot, přesto už od svého založení v roce 1968 vyměnila šest znaků. Jen od převzetí rumunského výrobce Renaultem tu byly tři, v roce 2000 inovovaný dosavadní jednoduchý znak, v roce 2003 jeho evoluce se zdobeným erbem a konečně současné „chromované“ logo z roku 2010. To nyní připravované logo se proti těm dosavadním zcela promění.

David Bureš
Diskuze (9)

Doporučujeme

9. 3. 2021 23:20
Velká logová pandemie
S těmi změněnými logy automobilek jakoby se roztrhl pytel. A to pro budoucí zákazníky nevěstí nic dobrého! :-O :no:
9. 3. 2021 23:18
Re: DACIA RULERZ
1.33 určitě ano, ale ne jako mildhybrid... :-O :-( :-( :-( :no:
9. 3. 2021 12:37
Škoda,
ten otvírák na pivo se mi docela líbil.
Avatar - SKAY
9. 3. 2021 08:15
náhrada
náhrada velikostně možná spíš častečně ,cenově asi ne....Logo jak nějaká modní značka.
9. 3. 2021 03:01
Re: fuj
Chápeš vůbec, co znamená slovní spojení "... na rozdíl od tebe...."? :-O