Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Ford Mustang Mach-E AWD (98,7 kWh) – Dobrý elektromobil, podivný Mustang

Ondřej Mára
Diskuze (176)

Vcelku stylové elektrické SUV-kupé láká na slavné jméno, které sice skvěle funguje jako marketingový tahák, ale současně vyvolává trochu nereálná očekávání. Jakmile však na Mustang v názvu zapomenete, jde o překvapivě dobrý elektromobil.

Design, interiér


Když se poprvé objevily zvěsti, že moderní elektromobil automobilky Ford dostane jméno Mustang, mnozí to brali za špatný žert. Představa, že se jméno jedné z hlavních ikon segmentu burácejících muscle cars bude spojovat s elektrifikací modrého oválu, zněla neuvěřitelně. Jenže Ford si srandu nedělal a skutečně své elektrické SUV pojmenoval Mustang Mach-e. A čistě z marketingového hlediska to zafungovalo skvěle.

O novém elektromobilu se v listopadu 2019, kdy byl vůz oficiálně představen, psalo všude a dlouho. Často šlo sice o kontroverzní témata, jako byla petice proti jménu Mustang v označení nového elektromobilu, ovšem negativní reklama – taky reklama. Abych ale Fordu nekřivdil – on ten marketingový tahák se jménem Mustang funguje slušně dodnes.

Svalnatý elegán

Hledat technické spojitosti s klasickým Mustangem by nejspíš vyžadovalo zkoumání čísla všech dílů, ostatně základem Mach-e je i čistě elektrická platforma GE2, po designové stránce se však Ford činil.

Stačí se podívat na svalnaté boky, protáhlou kapotu se zdůrazněnými linkami, protáhlé přední světlomety, robustní uzavřenou masku nebo zadní svítilny s ikonickým světelným podpisem, který odkazuje na Mustang snad ze všeho nejvíc. Tedy pokud nepočítáme všudypřítomná loga cválajícího koně, modrý ovál Fordu byste totiž na karoserii hledali marně.

Za pozornost pak stojí ještě pohled z profilu, kdy Mustang Mach-e zaujme nečekaně elegantní siluetou kupé, respektive vyššího SUV-kupé. Tato image je přitom dílem drobného optického klamu, kdy designéři nalakovali část střechy černě (včetně spoileru pátých dveří), zatímco boční oblouky jsou lakované barvou vozu a přitahují tak většinu pozornosti.

Ford Mustang Mach-E AWD Ford Mustang Mach-E AWD

Při bližším pohledu z profilu však vyniká ještě jedna drobnost, kterou mi ale hlava moc nebere. Jak už jste si nejspíš všimli, Mustang Mach-e nemá kliky. Jeho otvírání je řešeno malým tlačítkem na B sloupku, umístěným pod číselnicí pro odemykání vozu pomocí kódu, po jehož stisknutí se dveře odemknou a automaticky odskočí. A to jak vpředu, tak i vzadu.

Pouze u předních dveří je ale instalován malý pahýl, jakási parodie na madlo, které by mělo otvírání vozu usnadnit. Podle mě však kazí celkově čisté tvary a navíc působí na první pohled jako něco, co designéři dokreslili pět minut před odevzdáním projektu, protože si náhodou vzpomněli na nějaký bezpečnostní předpis. Víc toho ale po stránce designu asi zkritizovat nedokážu.

Náš testovaný vůz ve verzi s dvěma motory a tedy AWD a prodlouženým dojezdem, který se řadí k druhé nejdražší výbavě před vrcholnou motorizací GT, zdobil příplatkový červený lak Lucid (+33.000 Kč) a v podbězích měl standardní 19“ litá kola v černé barvě s broušenou povrchovou úpravou.

A jak už jsem zmiňoval – jméno Mustang v názvu modelu funguje spolehlivě. Mach-e totiž stále přitahuje obrovskou pozornost a zvědavé pohledy. Milovníkům aut je povědomý a často o něm i něco málo vědí, setkal jsem se ale i s podivnou otázkou, od kdy proboha dělají elektrický Mustang. Světla, koníci a svalnaté boky zkrátka pořád dělají svoje.

Minimalistický nezvyk

Sám za sebe musím přiznat, že se mi Mustang Mach-e docela líbí. Optická iluze SUV-kupé funguje, stejně jako jeho sebejistý postoj a světelný podpis vpředu i vzadu. Dojmy z interiéru však byly poněkud rozporuplné.

Osobně totiž patřím k velkým fanouškům současného pojetí kabiny většiny Fordů, kdy si z pozice řidiče připadám autem příjemně obklopený, většinu ovladačů mám na očích a vše jednoduše na dosah ruky. Mnozí sice u Fordu lamentují nad kvalitou materiálů či výroby, osobně jsem ale vždy preferoval hlavně funkčnost. A teď se role prohodily.

Po usednutí za volant Mach-e na vás totiž dopadne tolik populární minimalismus interiéru, na který sází stále více nových vozů. A zejména pak elektromobilů. V případě Mach-e to znamená malý digitální přístrojový štít za volantem, velký displej multimediálního systému v palubní desce, volič převodovky s pár tlačítky v loketní opěrce a to je tak nějak vše.

Na druhou stranu ale kabina působí na poměry Fordu vcelku prémiovým dojmem. Nechybí měkčené plasty, kvalitní čalounění, efektní prošívání, stylové dekory s vyztužením uhlíkovým vláknem nebo chytré využití místa – od velmi prostorné středové konzole, až po soundbar prémiového audio-systému B&O s výkonem 560 W (součást paketu Technology za 68.400 Kč) v palubní desce. Součástí této výbavy je také aktivní parkovací asistent, 360stupňová kamera nebo panoramatická střecha.

Ford Mustang Mach-E AWD Ford Mustang Mach-E AWD

Po praktické stránce potěší velice pohodlná sedadla, čalouněná perforovaným vinylem a elektricky nastavitelná v osmi směrech. Jejich citelným nedostatkem, zvláště u vozu nesoucího jméno Mustang, je však absence výraznějšího bočního vedení, což dvojnásob platí pro sedák. Volant i volič jízdních režimů pak vypadají stejně jako v kterémkoliv moderním Fordu s automatem.

Výhled z vozu směrem vpřed je působivý díky pohledu přes protáhlou kapotu, výhled směrem vzad ale omezuje menší okno svažující se střechy i dle mého poněkud malá boční zpětná zrcátka.

Další zajímavou novinkou v kabině je pak černý panel se senzory, umístěný na sloupku řízení, který například při zamknutí vozu se staženými okýnky dokáže upozornit na nevítané návštěvníky v kabině. Neúmyslně vyzkoušeno na vlastní kůži.

Rozptylující moderna

Malý displej přístrojového štítu s úhlopříčkou 10,2 palce nabízí vlastně jen základní informace, dělá to ale elegantněji než například digitální přístrojový štít ve VW ID.4. Na druhou stranu – Audi Q4 e-tron je se svým virtuálním kokpitem zase na zcela jiné úrovni. Mach-e navíc na rozdíl od koncernových sourozenců postrádá průhledový displej, což osobně považuji za politováníhodné. Podle některých spekulací ale head-up display považovali ve Fordu s ohledem na umístění přístrojového štítu, který je téměř vždy dokonale viditelný bez ohledu na nastavení volantu či sedadla, za zbytečný. Smysl to dává, přesto se nemůžu zbavit dojmu, že průhledový displej pomáhá minimalizovat rozptylování řidiče.

Video se připravuje ...

A když už mluvím o rozptylování od řízení, nemůžu nezmínit obrovský 15,5palcový displej multimediálního systému SYNC 4A. Ten má sice vysoké rozlišení, vydařenou grafiku, svižné reakce, poměrně jednoduché menu, podporu bezdrátového Apple CarPlay i stylový otočný ovladač ve spodní části, Ford do něj ale integroval prakticky všechno.

Od volby jízdních režimů, až po ovládání ventilace, jejíž menu je navíc až úplně dole. Při zapnutém inteligentním tempomatu na kvalitní silnici žádný velký stres, ale na uskákané okresce je nastavování teploty trochu adrenalin. Ve spodní části displeje si navíc ani není o co opřít ruku, což nastavování trochu komplikuje.

Pokud by Ford umístil nastavení ventilace samostatně, samozřejmě ideálně s tlačítky a kroutítky, a přidal i tlačítko pro nastavení jízdních režimů, asi bych s tímhle displejem neměl nejmenší problém, jakkoliv byl evidentně okatě inspirován panely v Teslách. Za plus pak považuji kombinaci USB-C a USB-A konektorů vpředu i vzadu nebo bezdrátovou nabíječku.

Prostorný a bez rizika únosu

Minimalistické pojetí interiéru mi sice není příliš blízké, v případě Mach-e však dává vyniknout skutečně působivé prostornosti jak vpředu, tak i vzadu. Ostatně 4.743 mm dlouhý elektromobil má rozvor 2.984 mm, takže není divu, že jsem měl vzadu při svých 183 centimetrech velmi solidní rezervu před koleny. Dostatek místa mi navíc zbýval i pod prosklenou svažující se střechou, se kterou neměli problém ani vyšší kolegové. Díky rovné podlaze a poměrně široké kabině si pak dokážu představit, že se vzadu zmáčknou i tři cestující.

Zavazadelník s elektricky ovládanými dveřmi (součást paketu Technology) nabízí standardní objem 402 litrů, respektive 1420 litrů po sklopení zadních opěradel. To sice nejsou špatné hodnoty, rozhodně ale nejsou ani oslnivé. Například SUV-kupé Audi Q4 e-tron Sportback totiž nabízí 535 až 1450 litrů. Mach-e ale potěší například dvojitým dnem zavazadelníku, sklápěním sedadel téměř do roviny nebo snadno odstranitelným zadním platem.

Ford Mustang Mach-E AWD Ford Mustang Mach-E AWD

Esem v rukávu proti koncernové konkurenci je ale tzv. frunk, tedy přední zavazadlový prostor, který jsme dříve znali především díky Tesle. Místo původně vyhrazené pro spalovací motor využil Ford pro zástavbu úložného prostoru s kapacitou 80 litrů, který má tvar plastové vaničky a na jejím dně nechybí stejně jako u Fordu Puma výpustní ventil pro snadný úklid po převozu špinavějšího nákladu.

Primárně je však prostor určen především pro nabíjecí kabely, které tak nezabírají místo v hlavním zavazadelníku a jsou vždy rychle po ruce bez nutnosti dostávat se pod dvojité dno. Frunk je navíc vybaven sympatickým organizérem a zajímavou specialitou je i přítomnost tzv. „únikového tlačítka“, které mívají americké vozy povinně v zavazadelníku. Těžko si ale představit, koho by únosci mohli uzavřít do frunku Mach-e.

Motor, jízdní vlastnosti


Víc motorizací než Mustang

Na rozdíl od klasického Mustangu, který už dnes koupíte pouze s motorem V8, nabízí Mustang Mach-e rovnou čtyři motorizace v kombinaci s dvojicí baterek. Nejdostupnější je verze označená pouze jako Mach-e, s jedním elektromotorem pohánějící pouze zadní kola, která se základní baterií (75,7 kWh) nabízí nejvyšší výkon 198 kW a 430 Nm, respektive 216 kW a 430 Nm ve verzi s prodlouženým dojezdem a baterií o kapacitě 98,7 kWh.

Testovaná verze Mach-E AWD už je osazena dvojicí elektromotorů, zajišťující pohon všech kol, a opět nechybí volba ze dvou velikostí baterií. Základní (75,7 kWh) znamená kombinovaný výkon 198 kW a 580 Nm, testovaný kousek s prodlouženým dojezdem a baterií s kapacitou 98,7 kWh už ale nabízí nejvyšší kombinovaný výkon 258 kW a 580 Nm točivého momentu.

Lepší parametry už pak nabízí jen vrcholný Mustang Mach-E GT, jehož dvojice elektromotorů napájených pouze větší baterií s kapacitou 98,7 kWh nabízí nejvyšší kombinovaný výkon 358 kW a 860 Nm točivého momentu, což už stačí na akceleraci z 0 na 100 km/h za 4,4 sekundy.

Z místa mu to jde

Ford bohužel nikde detailněji nerozebírá parametry elektromotorů ani rozdělení výkonu mezi nápravami, podle starších informací by však na obou nápravách měl být synchronní elektromotor s pevnými magnety, jak kdysi zmiňovali kolegové z ElectricRevs po prozkoumání pohonného ústrojí, a rozdělení výkonu si řídící jednotka určuje podle potřeby.

Podle starších informací kolegů z AutoBlog, kteří hovořili s techniky ještě v době vývoje, mělo být pohonné ústrojí Mach-e s pohonem obou náprav nastaveno zhruba v poměru 30:70 ve prospěch zadní nápravy. Rozdělení točivého momentu se pak může variabilně měnit, přičemž elektromotory na rozdíl od klasických aut se spalovacími motory a pohonem všech kol mohou využívat na obou nápravách 100 procent točivého momentu. Podle všeho ale Mach-e vždy zapojuje oba elektromotory, takže nikdy nemůže dojít k rozdělení 100:0 ve prospěch jedné z náprav.

Ford Mustang Mach-E AWD Ford Mustang Mach-E AWD

Jde sice o starší informace, i pocitově je však jasné, že Mach-e AWD primárně posílá více točivého momentu na zadní nápravu, čímž se snaží navodit dojem sportovnosti. Při prudké akceleraci na prašné cestě se ale bleskurychle zapojila i kola přední a navzdory mizernému povrchu předvedl vůz solidní odpich.

Ostatně 258 kW a 580 Nm testovaného Mach-e AWD dokáže s vozem pořádně zacvičit. Akceleraci z 0 na 100 km/h s pevným startem totiž zvládá v čase 5,8 sekundy, což na elektrické SUV-kupé s pohotovostní hmotností minimálně 2.322 kilogramů rozhodně není špatné. A marně nepůsobí vlastně ani pružné zrychlení, zvlášť při českých rychlostních limitech. Je ale škoda, že se maximální rychlost zastaví na hodnotě 180 km/h, pouze verze GT uhání až 200 km/h.

Brzdy mají solidní výkon, je však potřeba si trochu zvykat na jejich dávkování – zatímco při lehčím našlápnutí Mach-e především rekuperuje, při prudším sešlápnutí už se umí tahle masa kovu a baterek zastavit překvapivě rychle. Řešením ale samozřejmě může být spoléhání na automatickou rekuperaci, která se mění s nastavením jízdních režimů, nebo funkci One Pedal.

Při její aktivaci stačí k řízení Mach-e v podstatě jen plynový pedál, při jehož uvolnění začne vůz automaticky brzdit až do úplného zastavení. Osobně nejsem moc velkým fanouškem této funkce, u Mach-e jsem si na ni ale dokázal překvapivě rychle zvyknout. Dávkování plynu i brzdění je totiž v tomto případě hezky čitelné a na brzdu tak pomalu ani nemusíte sáhnout.

Ještě příjemnějším překvapením ale byla spotřeba, která se v průměru pohybovala okolo 18 kWh/100 kilometrů. Konkrétně při dálničních přesunech si Mach-e říkal v průměru o zhruba 21 kWh/100 km, naopak při klidné jízdě na okreskách mu stačilo i 16 kWh. Automobilka přitom jako průměr uvádí 18,7 kWh.

V praxi by tak nemusel být nereálný ani udávaný dojezd 540 kilometrů na jedno nabití, přičemž díky podpoře rychlonabíjení stejnosměrným proudem (DC) při výkonu až 150 kW (což ale v Česku stále není moc obvyklé) slibuje Mach-e dobití z 10 na 80 procent během 45 minut.

Z baterie s udávanou kapacitou 98,7 kWh je přitom řidiči dostupná pouze užitečná kapacita 88 kWh. V kombinaci se základní výbavou Mach-e, tedy s jedním elektromotorem, by ale silnější baterie měla stačit k dojezdu až 610 kilometrů na nabití. Pokud se nám tedy někdy dostane do rukou, celkem s radostí zkusíme proklamovaný dojezd z Prahy k moři na jedno nabití.

Sportovně tužší, ale chytrý

Ještě před uvedením Mach-e na evropské trhy Ford avizoval, že jeho podvozek naladil speciálně podle požadavků evropských zákazníků. Jak je naladěn v USA bohužel netuším, evropská verze ovšem působí poněkud tužším dojmem, což mělo evidentně opět navodit dojem sportovnosti.

Tužší podvozek v kombinaci s nízkým těžištěm, podobně jako u většiny elektromobilů, znamená minimální náklony karoserie v zatáčkách, přesto jsem se nemohl zbavit pocitu těžkopádnosti celého auta. Na větších nerovnostech, kterých máme zejména v Česku zbytečně moc, si Mach-e sice zachovával poměrně slušný komfort a do kvalitně odhlučněného interiéru se nedostávaly větší rány, podvozek už však působil poněkud neklidně.

Na nějaké velké sportování tak spíše zapomeňte, tedy minimálně dokud nedorazí verze GT, na delších přesunech je ale Mach-e AWD nesmírně příjemným společníkem. Svou roli přitom může sehrát i tzv. inteligentní tempomat, tedy v podstatě semi-autonomní asistent řízení, který se na věčně rozkopaných dálnicích dokázal řídit i žlutými čárami.

Ford Mustang Mach-E AWD Ford Mustang Mach-E AWD

Závěr


Závěr

Od Fordu Mustang Mach-e jsem neměl moc velká očekávání, nakonec jsem ale auto vracel s překvapivě pozitivními dojmy. Jakmile jsem mu totiž přestal říkat Mustang, ale stejně jako ve většině testu ho označoval pouze jako Mach-e, rázem jsem na něj přestal koukat tak kriticky.

Mach-e totiž vypadá dobře, má prostorný interiér, velmi solidní spotřebu a na cestách je příjemným společníkem. Samozřejmě jsem se na cestách nedokázal ubránit dekadentní myšlence, jak zajímavé by tohle SUV-kupé mohlo být třeba s 3,0litrovým plug-in hybridem z Exploreru, ale to se nikdy nedozvíme.

Jako elektromobil však funguje Mach-e velmi slušně, z Mustangu si však kromě marketingu a loga moc neodnesl. Rychlý sice je a na poměry velkého SUV se i celkem hezky řídí, ale o emocích spjatých s ikonickým jménem jednoduše nemůže být řeč. Část jich je totiž spjatá s bubláním motorů, vůní benzínu a svobodou, která se moc neshoduje s desítkami minut strávenými u nabíječek – jakkoliv má nejnovější Mustang GT směšně malou nádrž a k pumpě vás klidně zažene po 350 až 400 kilometrech.

Mustang navíc patří k dostupnějším sportovním vozům, což se ale o Mach-e mezi elektromobily moc říci nedá. Základní verzi s pohonem zadních kol, menší baterií a dojezdem 440 km sice koupíte od 1.299.900 Kč, testovaná čtyřkolka s prodlouženým dojezdem a druhým nejvyšším výkonem v nabídce už ale startuje na 1.699.900 Kč. K tomu přihoďte příplatkový paket Technology (+68.400 Kč), elegantní lak (+33.000 Kč) a najednou je z toho 1.801.300 Kč. A to už je dost peněz.

Nejlevnější verze modelu 1.299.900 Kč (RWD, 75,7 kW standardní dojezd, 198 kW)
Základ s testovaným motorem 1.699.900 Kč (AWD, 98,7 kW prodloužený dojezd, 258 kW)
Testovaný vůz bez příplatků 1.699.900 Kč (AWD, 98,7 kW prodloužený dojezd, 258 kW)
Testovaný vůz s výbavou 1.801.300 Kč (AWD, 98,7 kW prodloužený dojezd, 258 kW)

Plusy

  • Úsporný provoz
  • Vysoký reálný dojezd
  • Zpracování kabiny
  • Image modelu Mustang
  • Elegantní vzhled Vnitřní prostor  

Minusy

  • Přiživování se na jménu Mustang
  • Infotainment odvádí pozornost
  • Vyšší cenovka
  • Horší výhled vzad  
Zobrazit celý článek
Ondřej Mára
Diskuze (176)

Doporučujeme

Ford Mustang Mach-E AWD 98,7 kW
Cena základní sestavy 1 699 900 Kč
Výbava základní sestavy Dva elektromotory, 19“ kola, Adaptivní LED světlomety, červené brzdové třmeny, čeně akovaná zrcátka, unikátní čalounění vinylem, černý potah stropu, akustická folie skel předních dveří, dekor palubní desky vyztužený uhlíkovým vláknem, nerezové lišty, ambientní osvětlení, Co-Pilot 360, Nabíjení výkonem 150 kW, 10,2“ digitální přístrojový štít, 15,5“ multimediální systém SYNC 4A, FordPass Connect, Vzdálené aktualizace, Automatická dvouzónová klimatizace, 2 nabíjecí kabely, Vyhřívané čelní sklo, atd.. Kč
Cena testované sestavy 1 801 300 Kč
Výbava testované sestavy Sada Technology Plus (+68.400 Kč), metalický lak červená Lucid (+33.000 Kč). Kč
Motor
Typ motoru: elektrický
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 258 / 0
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 580 / 0
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 180
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 5.8
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 402 / 1420
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 2322 / 368
Rozměr pneu: 225/55 R19
Ford Mustang Mach-E AWD 98,7 kW
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4713
b) šířka (mm): 2097
c) výška (mm): 1624
d) rozvor (mm): 2984
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 850 / 1090
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 680 / 930
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 1000
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 940
k) šířka vpředu (mm): 1525
l) šířka vzadu (mm): 1450
délka sedáku vpředu (mm): 500
délka sedáku vzadu (mm): 495
výška opěradla vpředu (mm): 630
výška opěradla vzadu (mm): 650
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano
20. 9. 2021 10:24
Re: Re: nelíbí
Zvuk to má stejně ošklivý.
19. 9. 2021 17:15
Re: Cena a Explorer
Trochu brzdi, 120 kg nie je bežný priemer cestujúcich
19. 9. 2021 17:15
Re: Cena a Explorer
Nepochybne, kupujúci nižšej strednej triedy budú húfne skupovať Tesly . Nateraz má pre mňa zmysel (skrz využiteľnosť a dostupnosť) tá O iv, alebo Superb iv
19. 9. 2021 17:13
Re: Cena a Explorer
V pohode, ten nie je vždy prehľadný ;-)
19. 9. 2021 12:43
Re: Cena a Explorer
Tak se omlouvám :-(