Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Genesis X je krásný koncept ladného kupé. Bude se vyrábět?

David Bureš
Diskuze (14)

Luxusní značka koncernu Hyundai-Kia představuje koncept zajímavého luxusního kupé. Ukazuje další směřování značky, není však vyloučeno, že se dostane do výroby.

Genesis je luxusní značka korejského koncernu Hyundai-Kia, která se osamostatnila v roce 2015. Od té doby postupně rozšiřuje svoji nabídku a expanduje na nové trhy. První éra byla ve znamení sedanů - luxusního G90, velkého G80 a modelu střední třídy G70. Následovala SUV, velké GV80 a středně velké GV70. A nyní se zřejmě blíží čas další expanze.

Korejská luxusní značka totiž už dříve dala najevo, že do roku 2022 se její nabídka postupně rozšíří na šest modelových řad s tím, že by její součástí mohlo být i sportovní kupé. Aktuálně je modelových řad pět a právě kupé nyní Genesis představuje ve formě konceptu.

Ten se jmenuje Genesis X a prezentuje se prostřednictvím speciálního videa z amerického Los Angeles. O případné sériové verzi zveřejněná tisková zpráva mlčí, Genesis pouze přiznává, že koncept naznačuje další směřování designu této značky.

Ten bude ve znamení evoluce už dnes používaného motivu dominantní masky chladiče ve tvaru erbu s rozdvojenými světlomety. Tyto prvky nechybí právě ani na novém konceptu, přičemž světla jsou originálně protažená do boků karoserie. Rozdvojená jsou přitom také koncová světla.

Kapota je pak vytažená do boků, což vytváří žádnou spárou nerušenou plochu. Umožňuje to i fakt, že Genesis je elektřinou poháněný. Takový pohon by mohla použít i případná sériová verze.

Kabina je po vzoru dalších takto koncipovaných aut „orientována na řidiče“. Vedle palubní desky obklopující právě sedadlo řidiče to zdůrazňuje i odlišná barva čalounění sedadel. Přední sedačky jsou mimochodem skořepinové se čtyřbodovými pásy naznačujícími, že se Genesis X nemá bát jezdit rychle. Sama automobilka ostatně koncept popisuje jako vysokovýkonné gran turismo.

Genesis X je v pořadí už pátý koncept pořád relativně mladé značky. Zatímco GV80 v roce 2017 naznačilo tvary připravovaného SUV, koncepty New York, Essentia nebo Mint byly spíše designérským cvičením. Uvidíme, jakou budoucnost bude mít toto nejnovější díl!.

David Bureš
Diskuze (14)

Doporučujeme

Avatar - lamal
1. 4. 2021 12:05
Re: Vraky a pohádky
:-[] :yes:
Avatar - lamal
1. 4. 2021 12:04
ohh
to je fakt divne auto, ten interier je ako nejaky pokus Tatrovky v 90tkach s inspiraciou kozennej mušle... desive, ponurne, depresivne... ani ten exterier nie, ta predna maska je nevkusna okorenena ´´modernymi´´ ledkami az po dvere.... Samotne pekne proporcie to nezachrania.

Nepekné
Avatar - sorpersa
1. 4. 2021 08:09
Lagonda
Je to krásavec, ja v tom vidím akúsi New Aston Martin Lagondu...
Avatar - Dinar
1. 4. 2021 07:59
Hm,
možná jenom koncept, ale takhle perfektní základní linku u kupé jsem neviděl už dlouho, prakticky dokonalost. :yes:
Avatar - speedfred
1. 4. 2021 02:46
Re: kdyby to vypadalo takhle
hlavne vo vyššom veku to xce už kľud a bez detí cestovať