Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jak se dostat do zamrzlého auta? Co dělat, co vůbec nedělat a jaká je prevence?

Jan Faltýsek
Diskuze (27)

Jak efektivně otevřít zamrzlé auto a jak předcházet podobným situacím? Naučte se ošetřovat těsnění, správně používat stěrače, odmlžovat okna a rozmrazovat zámky. A co rozhodně nedělat a jak zamrznutí předcházet?

Bílá zima je krásná, ale máloco dokáže po ránu potrápit tak, jako zamrzlé auto. Přinášíme komplexní přehled tipů a triků, jak se vypořádat se zamrzlým autem, jak předejít problémům a jak se zachovat v případě, že s autem již nastaly problémy způsobené mrazem.

Co dělat

  • Přimrzlé těsnění dveří: Použijte silikonový olej už před zimou. Pokud jsou těsnění již přimrzlá, lehce zaklepejte na obvod dveří a přimáčkněte je, aby led povolil​​.
  • Vyzkoušejte druhou stranu auta: Ledový vítr obvykle fouká z jedné strany, druhá strana vozu tak bývá zamrznutá méně.
  • Zamrzlé stěrače: Podložte je krabičkou zápalek nebo podobným předmětem. Nikdy je násilím neodstraňujte​​.
  • Škrabka a smeták: Při očekávání sněžení si je vezměte domů, v zamrzlém autě jsou k ničemu... Škrabku nepoužívejte na karoserii.
  • Odstranění ledu z oken: Použijte vlažnou vodu, nikdy horkou, pro roztavení ledu​​.
  • Rozmrazování zámků: Použijte odmrazovač nebo citlivě zahřejte klíček.

Video se připravuje ...

  • Ruční brzda a zpátečka: V zimě nezatahujte ruční brzdu, raději zařaďte jedničku nebo zpátečku​​. U elektromobilů se ale aktivaci parkovací brzdy nevyhnete.
  • Fén na vlasy: Pro odmrazení silnější ledové krusty, pokud máte přístup k elektrickému proudu​​.
  • Tkanička: Pro promačkávání těsnění a jemné uvolnění dveří​​.
  • Mlžení oken: Oklepejte si boty od sněhu před nastupováním do auta, aby se okna méně mlžila​​.
  • Pozor na led: Zejména pokud se chystáte na dálnici, nezapomeňte odstranit z vozu led. Při uvolňování je nebezpečný pro vás i okolí a dokáže rozbít čelní sklo.
  • Ofuk předního skla: Používejte v zimě pro rychlejší odmlžení a rozmrazení auta. Auta s klimatizací ji k tomu využívají.

Použití roztoků: Octový, solný a alkoholový

Octový roztok: Každou noc nastříkejte čelní sklo octovým roztokem, který snadno vyrobíte z octa a vody v poměru 3:1. Tím zabráníte tvorbě námrazy a zlepšíte viditelnost za nepříznivých podmínek.

Solný roztok: Při teplotách pod -10 °C přidejte čajovou lžičku soli do rozprašovače a aplikujte vzniklý solný roztok na čelní sklo. Tato metoda zabraňuje namrzání a udržuje sklo průhledné i v mrazivém počasí.

Alkoholový roztok: Smíchejte čistý alkohol s vodou v poměru 2:1 a aplikujte na vnitřní stranu čelního skla. Tímto způsobem předejdete zamlžování skla a udržíte si jasný výhled.

Co nedělat

  • Nepoužívejte horkou vodu: Horká voda může vážně poškodit lak a způsobit prasknutí skel. Také rychle vychladne a zmrzne, což může vést k ještě větším problémům​​.
  • Nepoužívejte hrubou sílu nebo nástroje: Používání kladiva nebo jiných nástrojů na odstraňování ledu může vážně poškodit povrch vozu, včetně laku, skel a těsnění​​.
  • Nenechávejte věci v zamrzlém autě: Například škrabky a smetáky na sníh by měly být uloženy mimo auto, abyste měli k nim přístup, i když auto zamrzne​​.
  • Nepoužívejte WD-40 do zámků: Známý přípravek WD-40 by se neměl používat v zámcích dveří ani zapalování. Vysychá a mění se v kaši, která může způsobit zaseknutí. 

Prevence

  • Ošetření těsnění: Použijte olej na bázi glycerinu na těsnění dveří a zámků, aby se zabránilo jejich přimrznutí. Olej s nižším bodem tuhnutí účinně brání zamrznutí bez poškození laku nebo těsnění​​. Stačí i jelení lůj.
  • Ochrana zámku: Používejte výrobky pouze k tomu určené a v malém množství. Lidovým ale účinným trikem je trocha uhlíku (tuhy) rozpuštěná v benzinu nebo acetonu. Zatečení vody do zámku může zabránit kousek lepicí pásky.
  • Ochrana čelního skla: Použití plachty, deky, kartonu nebo fólie na přední sklo pomáhá předcházet tvorbě ledu a sněhu, čímž usnadňuje ranní start​​.
  • Používání klimatizace v zimě: Klimatizace pomáhá udržet okna čistá a zabraňuje jejich mlžení, což urychluje odmlžování a zlepšuje viditelnost​​.
  • Prevence zamrznutí stěračů: Podložení stěračů krabičkou zápalek nebo podobným předmětem pomáhá zabránit jejich přimrznutí k čelnímu sklu​​

Startovat předem a nechat auto rozehřát? Dnes už ne

Současná moderní auta již není vhodné nechávat v chladném počasí zahřát několik minut na místě, jako tomu bylo u starších aut. Na volnoběh se totiž zahřívají velmi málo. Studený motor je samozřejmě nevhodné vytáčet. Nejlepší je ihned vyrazit na cestu klidným tempem.

Jan Faltýsek
Diskuze (27)

Doporučujeme

6. 12. 2023 18:07
Re: Nejlepší je toho vše nemuset řešit
Ano je to podobne jako s rosou, Ta taky neni pod strechou. A namraza je vlastne zmrzla rosa.
Avatar - lordlord
6. 12. 2023 15:57
kup
Namazané těsnení, ale přes den tam nateče voda v noci to stejně zamrzne, stěrač je zmrzlý a neohebný, moc nestírá, smeták mám vzadu, abych neměl sníh na sedačce, rozmrazovač zámků je k ničemu, když zamrzne krytka klíčové dirky, škrabka na dvířkách nádrže u octávky je fajn, jen pokud nejsou přimrzlá ta dvířka, plachta na okno je fajn, ale pokrytá námrazou po přenesení do auta přináší vlhkost. Nejdřív nastartuji a pak až ometám - potřebuji odmrazit přední i zadní okno, zrcátka....
6. 12. 2023 15:10
Re: Re: Re: Nejlepší je toho vše nemuset řešit
Zamrznute auto dotiahnes do tepla, vsetko sa rychlo topi, spina a sol s vodou zalezu do kazdej skary, vytiahnes to von, vsetko ti to zase zamrzne, voda zvatsi objem a tak stale dookola. V studenej garazi ten lad a sajrajt vysi a mnohokrat sa ani nestaci roztopit, takze ten proces je ovela pomalsi a k autu laskyplnejsi
Avatar - Stejsn
6. 12. 2023 14:15
Re: P406
Parkuju se zařazenou rychlostí.
6. 12. 2023 14:08
recese
na mě tento článek + video působí jako vtipná recese :-[]