Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jawa v Indii stále řeší vysokou poptávku po nových motocyklech

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (12)

Zájem o nové motocykly značky Jawa v Indii překonal i ta nejoptimističtější očekávání a výrobce má stále problém s uspokojením poptávky. Zákazníkům má pomoci nový online nástroj, ale i ten má svá omezení.

Jawa se na indický trh vrátila prostřednictvím koncernu Mahindra Group, resp. jeho dceřiné společnosti Classic Legends, stojící za novými modely. Tyto motocykly pak jménem i svým vzhledem odkazují na stroje navržené v padesátých letech dvacátého století v tehdejším Československu.

Společnost Classic Legends pod značkou Jawa představila v polovině října roku 2018 rovnou trojici modelů. V případě prvních dvou, v podobě modelů Jawa 300 a Jawa Forty Two byl zahájen příjem objednávek prakticky ihned, zatímco v souvislosti s modelem Jawa Perak bylo uvedeno, že vstoupí na trh později.

Zájem o nové stroje ze strany indických zákazníků předčil všechna očekávání a společnost Classic Legends již 24. prosince 2018 oficiálně oznámila, že o půlnoci 25. prosince 2018 uzavře příjem on-line rezervací na modely Jawa 300 a Jawa Forty Two. Zároveň s tímto oznámením bylo potvrzeno, že prakticky neustále rozrůstá počet oficiálních prodejců a servisních míst v celé Indii.

Nové motocykly značky Jawa pro indický trh jsou vyráběny pouze v jednom podniku a i díky tomu se čekací doba v závislosti na městech, v nichž si chce zájemce nový stroj pořídit přímo u zdejších prodejců, pohybuje od pěti do devíti měsíců. Společnost Classic Legends i proto na webu Jawa Motorcycles spustila online nástroj, jehož prostřednictvím mají mít zákazníci možnost zjistit, kdy jim bude jejich objednaný motocykl dodán.

Tato novinka má však v současnosti řadu omezení a nefunguje bezchybně. V první řadě se jejím prostřednictvím mohou o dodání očekávaného stroje informovat pouze zákazníci, kteří si motocykl rezervovali online a do 25. prosincem 2018. Zákazníci, kteří provedli objednávku u některého z obchodních zástupců a později mají tedy prozatím smůlu.

Výrobce nových motocyklů značky Jawa pro indický trh uvádí, že v blízké budoucnosti má být tento online nástroj schopen poskytovat informace o dodání objednaného stroje, ale přesný termín prozatím nezmiňuje. Zákazníci se tedy i nadále musí obrnit trpělivostí nebo se vydat ke konkurenci.

Společnost Classic Legends již na jaře letošního roku upravila plán výroby i dodávek nových motocyklů Jawa 300 a Jawa Forty-Two. Příjem on-line objednávek má být opět zahájen až v září letošního roku. Na stejný měsíc pak již bylo oficiálně posunuto zahájení příjmu objednávek na model Perak, jehož výroba a dodávky zákazníkům se však mají rozběhnout až v roce 2020. V současnosti se ovšem spekuluje o dalším posunu všech zmíněných termínů.

Zdroj: RideApart

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (12)

Doporučujeme

18. 8. 2019 19:28
Re: A kolik?
podle indických webů bylo do března předáno pouhých 250 kousků majitelům. Velké problémy s náběhem výroby. Teď to bude maximálně několik málo tisíc.
Avatar - Barrichello
18. 8. 2019 09:45
Indické jawy
se budou dovážet nebo montovat i tady, ale zatím indové neodkáží pokrýt ani vlastní trh.

Takže tady jede čínská 350 ve verzi klasika, special a scrambler + doprodej 660. Ty nahradí nová Jawa 1000, loni se dělala nový prototyp s novým desingem, letos se dělaj další prototypy pro testy
17. 8. 2019 12:17
A kolik?
Už rok čtu, jak v se Indii suprově prodávají Jawy a jak je tam nestíhají vyrábět. Jenže ještě nikde jsem se nedocetl, o jaká množství jde. Jestli o pár tisíc motorek ročně, desetitisíce? Na indickém trhu plivanec do moře ...
Avatar - CHerokee
17. 8. 2019 00:18
Re: jawa
Doporučuji se podívat k některému dealerovi. Jel jsem před týdnem. Zvažuji koupi z nostalgie. Za ty prachy to nejsou vůbec špatné stroje a pěkné retro.
16. 8. 2019 22:30
jawa
Je mŕtva.

Indovia prevzali značku.

Motoricky bola jawa za zenitom uz pred 40 rokmi, niet na com budovať.