Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kam až může sbírka autíček přerůst: Navštívili jsme MiniGarage Brno

Petr Slováček
Diskuze (2)

Antonín Malec tak dlouho hledal umístění pro svou sbírku 1085 autíček v osmnáctinásobném zmenšení, až otevřel s přáteli muzeum. Fantastickou expozici MiniGarage najdete v Brně.

Ještě před třiadvaceti lety nevlastnil pan Malec z Brna ani jedno autíčko. Možná ještě tak nějaké z dětství. Ale určitě neměl ambice postavit největší sbírku modelů vozidel v měřítku 1:18 v České republice.

Náhoda tomu chtěla, že v roce 1997 spatřil za oknem jednoho jihlavského papírnictví model hnědého mercedesu. Z okamžitého nápadu si jej hned pořídil. K němu časem druhý, třetí… a už se to nedalo zastavit!

Když před pěti lety získal certifikát o vytvoření největšího českého rekordu v držení sbírky modelů v měřítku 1:18, zatím jich vlastnil „jen“ 1009. Jestliže se ho zeptáte dnes, bez zaváhání z hlavy vystřihne číslovku 1085…

Může za to výstava

Sběratelská vášeň postupně dospěla do rozměrů, které už Antonínu Malcovi ovlivňovaly život. „Doma v bytě jsem měl tři sta aut, v kanceláři stovku a v krabicích u rodičů v pokojíčku šest set. Máma se mě často ptala, kdy už si je konečně odvezu, chodilo se mezi nimi průchody jako ve skladišti. Nečekal jsem, kam může sbírka přerůst,“ krčí rameny držitel rekordu.

Významným impulzem pro přestěhování autíček pro něj byla dlouhodobá výstava v Technickém muzeu v Brně, kam před lety sbírku zapůjčil. A právě tehdy se zrodila myšlenka zprovoznění stálé expozice ve vlastním muzeu – respektive otevřel jej s pár přáteli, kteří mají stejné hobby.

Svět motorů č.33 Svět motorů č.33

Významně mu pomáhá syn, který se při studiu prakticky stará o každodenní chod expozice. Najdete ji v suterénních prostorách v ulici Tábor v Brně-Žabovřeskách. „Jednou bych ale rád vybudoval vlastní muzeum na světové úrovni se zábavou pro celou rodinu, ale to se mi asi nesplní,“ přiznává sběratel.

Na míru

Atraktivitu sbírky nedělá pochopitelně jen její velikost, ale hlavně vzácné ucelené kolekce. „Jako každý sběratel jsem měl zpočátku široký záběr, který jsem musel časem zúžit. Například mi bylo od počátku jasné, že nechci sbírat závodní vozy. Dělá se jich takové množství, že nemáte šanci nikdy skončit. Totéž platí třeba pro americké policejní vozy,“ ukazuje nám pan Malec ve vitrínkách vyrovnanou řadu strážnických limuzín, které se liší jen grafikou jiného policejního okrsku.

Hned vedle vidíme i hasičská auta z celého světa nebo třeba žluté taxíky. „Byl tady třeba pán, který žasl nad mými japonskými taxíky. Vůbec nechápal, kde jsem je v Evropě sehnal,“ ukazuje na vitrínku s tím, že všechna auta kupuje výhradně od výrobců.

S dalšími sběrateli nejedná a nekupuje od nich. Sem tam někdo přijde s nabídkou odkupu sbírky, ale obvykle za ni požaduje tolik peněz, že pan Malec musí odmítnout.

Neznamená to ale, že by kolekci obohacoval jen levnějšími kousky – naopak jsou v expozici k vidění zakázkové originály či vzácné limitované modely z původních materiálů, jaké používá i předloha. Tedy například látka na čalounění sedaček.

Přítmí a otáčení

Výhodou suterénních prostor jsou konstantní klimatické podmínky, které autíčkům náramně svědčí. Studené světlo ve vitrínkách nezvyšuje teplotu za sklem. Takže autíčkům nebledne lak a neměknou plasty, jako kdyby na ně svítilo sluníčko.

Přesto je potřeba jednou za čas pootáčet pneumatiky jako u skutečných vozů, pod vahou těžkých kovových karoserií se deformují a otiskují do poliček skleněných vitrínek.

Mimochodem skříňky jsou vyrobeny na míru podle návrhu spřáteleného architektonického studia. Expozice je vkusně a kvalitně postavena, což ji odlišuje od některých jiných výstav automodelů. Autoři mysleli i na malé účastníky, takže nechybí tabule pro malování, díly z aut pro prozkoumání ani nabídka malého pohoštění a stolečků k osvěžení.

Zájem je slušný, byť zatím nepostačuje ani na zaplacení výloh. Sbírání autíček je tedy pořád pro pana Malce jen koníčkem, který by bez stálého zaměstnání nemohl pěstovat. Ale jednou možná velké muzeum vznikne, kdoví. Moc bychom to jemu i fanouškům MiniGarage přáli. Už jen pro to parkování, které na rušné ulici v Brně-Žabovřeskách nestojí za nic…

MiniGarage Brno
Kde Tábor 943/14, Brno-Žabovřesky 616 00
Kdy Út–pá: 15.00-19.00, so–ne, svátky: 10.00-18.00
Za kolik Dospělí – 70 Kč, Děti do 12 let – 40 Kč, Rodinné 2 + 2 – 150 Kč + každé další dítě 20 Kč, Důchodci/studenti ISIC – 50 Kč
Kde zjistit víc minigaragebrno.cz
Telefon +420 725 924 228
E-mail info@minigaragebrno.cz
facebook minigarageBrno
Petr Slováček
Diskuze (2)

Doporučujeme

12. 9. 2023 19:50
model
Muzeum pěkné. Rozhodně ,ale není největší sbírka v ČR. Znám hodně sběratelů, kteří v tomto měřítku mají podstatně větší sbírky.
12. 9. 2023 19:45
expozice
Muzeum pěkný, ale rozhodně není největší. Znám mnoho sběratelů, kteří mají podstatně větší sbírků modelů v tomto měřítku.