Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Kia Ceed SW 1.6 CRDi 7DCT vs. Škoda Octavia Combi 2.0 TDI 7DSG – Návrat do zaběhnutých kolejí

Leoš Káňa
Diskuze (162)

Rodinný ideál je v české kotlině již nějakou dobu spojen se Škodou Octavia Combi. Domácí ikona přijíždí ve čtvrté generaci, a tak jsme ji poslali do přímého srovnání s konkurencí – vyzyvatelem je povedená Kia Ceed SW.

Dojem, cena, prostor


Přestože poslední dobou zažívají SUV nebývalý rozvoj, Evropané milují kombíky všech velikostí. Segment nižší střední třídy to jen potvrzuje. Kompaktní kombi jsou rozumně rozměrná, nestojí svět a praktičností splní požadavky různých skupin. Poberou pětičlennou rodinu i se zavazadly na dovolenou, obchodní cestující do nich naloží spoustu zboží a v případě nižších manažerů působí i dostatečně reprezentativně. Stačí jen sledovat české silnice, kde se to octaviemi v provedení kombi jen hemží. Nová generace chce na úspěch předešlých verzí navázat a podle našich prvních zkušeností z předchozích testů k tomu má dobře nakročeno. Jak si ale povede v přímé konfrontaci s konkurencí? Pro první srovnávací test jsme zvolili Octavii Combi se vznětovým dvoulitrem a sedmistupňovým dvouspojkovým automatem. Proti ní jsme postavili Kiu Ceed SW 1.6 CRDi 100 kW se shodnou převodovkou.

Snaha zaujmout

Při rozhodování zákazníků hraje důležitou roli vzhled vozu. Již při příchodu aktuální generace Kie Ceed jsme napsali, že nás z estetického hlediska příliš nenadchla. Ani po dvou letech názor neměníme, protože nám styl kombíku připadá až příliš účelový, nudný a bez zajímavého prvku. Nápaditější možná bylo i předchozí provedení, které designový směr značky Kia i modelu Ceed posunulo o pořádný krok směrem kupředu. Čtvrtá generace nám připadá zbytečně usedlá a tuctová. Možná to byl i cíl stratégů Kie, aby více vynikly speciální karosářské verze Proceed a Xceed.

Pro Škodovku představuje kombíková octavia nejdůležitější model nabídky. Vždy to bylo pohledné auto, což potvrzuje i aktuální provedení. Základem jsou vyvážené proporce a léty prověřená silueta. Proti předchůdkyni designéři některé detaily a prolisy přiostřili, jiné Údaje o testovaných vozidlech zase zaoblili. Nadělili jí kapotu zasahující až do blatníků, jako má superb, a šestiúhelníkovou masku, která se stane součástí všech nových škodovek. A u ní máme malé dilema. Dodává sice octavii originální výraz, ale ohraničit chromovaný rámeček ještě černým pásem, který vlastně na nic nenavazuje, nám přijde zbytečné. Zdařilé je naopak vodorovné žebrování přes celou spodní část nárazníku, jež octavii opticky rozšiřuje. K pojetí zadní části nemáme sebemenší výhrady. Díky náznaku odtrhové hrany u spodního okraje okna, prolisu dovnitř v oblasti registrační značky nebo masivnímu nárazníku působí dostatečně dynamicky. Plochu zadní části navíc rozbíjejí i zadní světla vystupující nad povrch. Poprvé jsou rozdělena na dvě části a zasahují až do víka kufru. Celá zadní část je vkusná a dostatečně šmrncovní.

Čistá duše

Podobně na nás působí interiéry. Základní linie palubní desky ceedu je maximálně jednoduchá. Masivní celek rozbíjejí ucelené bloky s přístroji a ovladači. Ten nejvýraznější spojuje přístrojový štít s výdechy ventilace a velkou obrazovkou multimediálního systému posazenou nad středový panel. Displej s úhlopříčkou 10,25“ budete mít u testované motorizace vždycky, protože od výbavy Exclusive patří do standardní výbavy. Jasně definované řidičovo území doplňují ještě ovladače na středovém panelu, který je vizuálně propojen se středovým tunelem. Vše je přehledné a kvalitně zpracované. Chybí jen větší estetická procítěnost, která by kabinu posunula hodnotově na jinou úroveň – vylisovaná atrapa prošívání na horní části palubky z normálního obýváku luxusní lóži neudělá. V ní se ocitáme, když přesedneme do octavie. Pokud zvenku prošla evolučním vývoje, uvnitř prodělala revoluci. Stylovější interiér v kompaktní třídě nenajdete ani u prémiových značek. Palubní deska působí jednoduše, čistě a svěžest jí dodává vodorovné dělení na tři části. Vrchního plastu je přitom na pohled málo. Všechnu pozornost na sebe poutá okrasný pás, který je dole ohraničen stříbrnou lištou a nahoře chromovanou linkou (až ve výbavě Style), jemně oddělující boční výdechy ventilace. Do něj jsou zasazeny standardně digitální přístrojový štít a velká, 10“ obrazovka navigace, za niž u výbavy Ambition připlácíte 19.800 Kč – základem je infotaiment Swing s 8,25“ obrazovkou. Sametový potah ladící s příplatkovým koženým čalouněním sedadel působí noblesně. Krása střídá nádheru. Stylisticky čistá jsou tlačítka uprostřed zakomponovaná do vystouplé hrany, výdechy pod nimi nebo dvouramenný volant. Chromovaná lišta na dveřích vytváří s kličkami pohlednou vlnku. Do takového prostředí by se ani klasická páka automatické převodovky nehodila a nový úsporný volič je s celkem v dokonalé harmonii.

Bolestná realita

Jenže drtivý nástup digitalizace v octavii má i svá úskalí. Myslíme tím složitost nastavování některých funkcí vozu. Středobodem je totiž velký displej, jehož prostřednictvím ovládáte úplně všechno včetně klimatizace. Trefovat se za jízdy na ikony není nic jednoduchého a odvádí to řidičovu pozornost. Pomocníkem by měl být dotykový pás – slider – pod obrazovkou, kde se teplota nebo hlasitost upravuje posunem prstu. Nejde to ale tak lehce, jak bylo asi původně v plánu – roztahováním dvou prstů od sebe zase přibližujete mapu navigace. Pro vypnutí funkce stop-start musíte jít do podmenu a jízdní asistenty včetně nepříliš oblíbeného hlídání jízdních pruhů ovládáte zase otočným válečkem na volantu.

Standardní virtuální kokpit lze přepnout do několika zobrazení a můžete si na každou část nechat promítat požadované údaje. Rozmanitost je nepřeberná a během chvilky jsme se spřátelili i s odlišným listováním v palubním počítači.

Jediné, co nám opravdu vadilo, bylo nulování údajů, kdy se musíte dostat do podmenu spodní pravou šipkou. Proč to nejde pouhým delším stisknutím jako dřív? A proč už Škodovka přešla jen na konektory USB-C? Jeden z těch čtyř určitě mohl být klasický, ke kterému máme všichni doma kabely.

Palubka kie není tak elegantní a čistá, ale ovládání všeho potřebného je jednoduché, intuitivní a přehledné. Samostatnými tlačítky vypínáte jízdu v pruzích, systém stop-start a teplotu si nastavíte otočnými ovladači.

Doba pohodlná

Škoda Octavia Combi v aktuální generaci lehce povyrostla. Na délku se natáhla o 22 na 4689 mm, na šířku o 15 na 1829 mm a na výšku o tři na 1468 mm. Rozvor 2686 mm zůstal zachovaný, protože novinka je postavena na modifikované původní platformě MQB A. Proti předchozí generaci tak kabina nepřináší více prostoru. Přestože se uvnitř díky jinak navržené palubní desce cítíme volněji, naměřená čísla nelžou. Na šířku i v podélném směru je interiér přibližně stejně velký jako u třetí generace – rozdíly jsou nepatrné. Ale rozhodně to není špatné znamení, protože předchozí octavia platila za nejprostornější vůz nižší střední třídy. Všude kolem sebe máme místa dostatek, na zadních sedadlech figurantovi s výškou 174 cm zbývá před koleny volných 13 cm. Jen nad hlavou ubírá potřebné centimetry příplatková prosklená střecha. Naštěstí však máme prostudovanou a změřenou i octavii bez ní, takže můžeme s klidným svědomím říci, že o pohodlí se nemusejí bát ani dvoumetroví dlouháni.

Kia Ceed SW je však silný soupeř. Posádce zajistí také dostatek prostoru, přestože je rozměrově o poznání menší a nápravy jsou u sebe o 3,6 cm blíže. Je vidět, že i konstruktéři Kie dokázali maximálně využít kompaktní základnu. Jenže těch pár centimetrů, o co je menší zvenku, jí na octavii chybí i uvnitř. Mladoboleslavské stálici se plně vyrovná jen v šířce. V podélném směru, a když porovnáme oba vozy bez střešního okna i v tom vertikálním, lehce zaostává.

U obou aut chválíme sedadla. V ceedu jsou pohodlná, dobře tvarovaná a dostatečně rozměrná. Jenže octavia je v tomto směru naprostá špička. Přidává navíc ideální tuhost a vpředu i výraznější boční vedení. Vzadu si zase užíváme vyšší opěradla.

Důležité litry

Na velikosti zavazadelníku si mladoboleslavská značka postavila svou image. Předchozí, třetí generace v roce 2013 umlčela konkurenci objemem 610 litrů, jenže postupem času se na scéně objevili větší stěhováci. Jedním z nich byla v roce 2018 i žilinská Kia Ceed SW, která nabízí 625 litrů. Ani tedy nepřekvapí, že škodováčtí konstruktéři dostali za úkol Octavii Combi dostat opět na vrchol nižší střední třídy. A díky 640 litrům se jim to opět povedlo. Základní rozměry jsou víceméně shodné jako dříve, litry navíc se podařilo najít především pod podlážkou, kde se může schovávat rezervní kolo – připlácí se za něj 3000 Kč. Praktičnost nákladového prostoru zajišťují různé pomocníky v podobě bytelných háčků, úchytů i standardně dodávaného průvlaku na lyže. Jenže trochu zamrzí, že za páčky pro sklápění opěradel z kufru si musíte připlatit 1900 Kč, dalších 4500 Kč dáte za mezipodlahu a jen síťový program a cargo elementy můžete mít zdarma, i když jen ve vyšší výbavě Style.

Praktičnost kufru ceedu je trochu sporná. Objemem sice patří ke špičce v segmentu, ale je hůře využitelný. Standardně se totiž dodává s dvojitou podlahou, pod níž jsou schovány velké plastové boxy. A ty jsou ke skeletu auta přišroubovány. Do celkového objemu jsou samozřejmě započítány, ale nejdou vyndat. Nemůžete tak podlahu snížit pro případ převozu něčeho velkého. Ke cti mu naopak musíme přičíst standardní páčky na sklápění zadních opěradel v bocích. Variabilitu testovacího vozu navíc zvyšuje dělení zadních opěradel v poměru 40:20:40, které je ale pouze součástí příplatkové sady Premium. U obou vozů potěší velký vstupní otvor, nízká nakládací hrana i možnost elektrického ovládání pátých dveří, vždy však za příplatek.

Údaje o testovaných vozidlech Kia Ceed SW 1.6 CRDi 100 kW 7DCT Škoda Octavia Combi 2.0 TDI 110 kW 7DSG
Místo podélné/před koleny zadního cestujícího (cm) 171/10 175/13
Výška interiéru nad sedákem P/Z (cm) 93-101/97 88-97/92*
Místo nad hlavou cestujícího P/Z (cm) 6-14/10 1-10/5*
Šířka interiéru v loktech P/Z (cm) 150/148 149/147
Šířka interiéru v ramenou P/Z (cm) 140/135 139/137
Délka x šířka sedáku u řidiče/zadního pasažéra vlevo (cm) 50 x 49/50 x 51 51 x 50/49 x 49
Rozměry opěradla řidiče (délka x šířka) (cm) 62 x 49 66 x 49
Průchodnost zavazadlového prostoru (výška x šířka) (cm) 82 x 105 84 x 103
Výška dolní hrany kufru/průchozí výška pod 5. dveřmi (cm) 62/185 62/193
* Výška a místo nad hlavou cestujících ovlivněna prosklenou střechou.

Vítr v peněžence

Nová Škoda Octavia vstoupila na evropské trhy velmi sebevědomě. Cenově patří k nejdražším modelům nižší střední třídy, což samozřejmě platí i pro provedení Combi. Nejlevnější motorizaci 1.5 TSI 110 kW koupíte za 636.900 Kč. Je to dáno hlavně tím, že v nabídce ještě není základní litrový tříválec a rovněž nejlevnější výbava Active dorazí později. Turbodiesel je samozřejmě ještě dražší a příplatek za automat bývá vysoký, takže testovaná octavia ani nemůže být levná. Jenže výsledných 731.900 Kč za provedení Ambition nám připadá přemrštěných – tohle už není dostupný kompaktní kombík pro masy. Ke cti škodovky patří bohatá výbava zahrnující litá kola, světlomety LED, startování tlačítkem, digitální příjem DAB multimediálního systému Swing s 8,25“ obrazovkou, rozsáhlá bezpečnostní výbava či velký virtuální přístrojový štít. Takže vyšší cenu by šlo s přimhouřením obou očí akceptovat. Jenže pak jsme se podívali do ceníku Kie a ten nám zase oči opět otevřel. Zjistili jsme, že škodovka vlastně nic extra nenabízí.

Nejsilnější diesel Ceedu SW s automatem je dodáván až od třetí výbavy Exclusive za přijatelných 619.980 Kč. Tedy o 111.920 Kč levněji než octavia, kterou strčí do kapsy až sedmiletou zárukou (nebo nájezdem 150.000 km) a vybaveností se jí vyrovná. U ceedu si sice musíte připlatit za světlomety LED, jenže ve standardu dostanete navigaci s velkou, 10,25“ obrazovkou, zadní parkovací čidla včetně zadní kamery nebo bezdrátové dobíjení mobilních telefonů. Digitální přístrojový štít je v případě Jihokorejce součástí paketu Premium, který obsahuje i bezklíčový vstup a startování, polokožené čalounění nebo elektricky ovladatelné víko kufru. A pak jsou tu další. Cenový etalon Peugeot 308 SW 1.5 BlueHDi 96 kW 8AT v provedení Allure za 520.000 Kč stojí jen zlomek octavie. A takový Hyundai připravil speciální řadu All Inclusive, v níž kombi i30 se stejnou motorizací jako kia stojí 554.990 Kč, ale většinu prvků v tabulce má ve standardu. Kia a Škoda ale mají jedno společného. Ceed se již nabízí v plug-in hybridní verzi, Octavia dorazí na podzim.

Pořizovací náklady Peugeot 308 SW 1.5 BlueHDi 96 kW 8AT (etalon) Kia Ceed SW 1.6 CRDi 100 kW 7DCT Škoda Octavia Combi 2.0 TDI 110 kW 7DSG
Základní cena 520 000 Kč (Allure) 619 980 Kč (Exclusive) 731 900 (Ambition)
Cena verze Světa motorů 520 000 Kč (Allure) 619 980 Kč (Exclusive) 731 900 (Ambition)
Výbava verze Světa motorů Čelní, boční a hlavové airbagy, rádio s bluetooth handsfree, připojení USB nebo SD, výškově a podélně stavitelný volant, dálkově ovládané centrální zamykání, manuální klimatizace, elektrické ovládání předních, zadních oken a vnějších zrcátek, palubní počítač.
VÝBAVA NAD RÁMEC VERZE SVĚTA MOTORŮ
Automatická klimatizace Ano Ano Ano
Světlomety LED 30 000 Kč 15 000 Kč Ano
Zadní/přední parkovací senzory/kamera Ano/Ano/12 000 Kč Ano/ Ne/Ano 9200 Kč/17 400 Kč/11 800 Kč
Litá kola Ano (16“) Ano (16“) Ano (16“)
Navigace 20 000 Kč Ano 19 800 Kč
Bezdrátová nabíječka mobilů Ne Ano 6100 Kč
Dešťový/světelný senzor Ano/Ano Ano/Ano Ano/Ano
Tempomat/adaptivní tempomat Ano/28 000 Kč Ano/40 000 Kč* Ano/10 800 Kč
Metalíza 14 000 Kč 15 000 Kč 16 000 Kč
Digitální přístrojový štít Ano 55 000 Kč** Ano
Vyhřívání předních/zadních sedadel 7500 Kč/Ne 10 000 Kč/Ne 6500 Kč/11 600 Kč
Bezklíčový vstup/start tlačítkem 13 000 Kč 55 000 Kč** 5400 Kč/Ano
Aktivní hlídání jízdních pruhů Ano 40 000 Kč* ANo
Hlídání mrtvého úhlu 13 000 Kč 40 000 Kč* 10 600 Kč
Autonomní nouzové brzdění 13 000 Kč Ano Ano
Elektrické ovládání víka kufru Ne 55 000 Kč** 13 600 Kč
Adaptivní podvozek Ne Ne Ne
Porovnání cen 520 000 Kč (100 %) 619 980 Kč (o 19 % horší) 731 900 Kč (o 41 % horší)
Známka*** 1,00 2,00 3,00
Pořadí   1. 2.
* Součást paketu Tech, ** součást paketu Premium, *** známka za cenu, výbavu a servisní náklady.

Motor, jízda


Objem dožene převodovka

V případě pohonných jednotek to vypadá, že karty jsou opět rozdané jasně ve prospěch škodovky. Ta má pod kapotou ukrytý vznětový dvoulitr s výkonem 110 kW a maximem točivého momentu 360 Nm dostupným od 1700 otáček. Navíc jde o nejmodernější koncernový agregát s interním označením EA 288 Evo, což znamená, že celohliníkový motor dostal nejlepší technologie současnosti. Kia se musí spokojit jen s konstrukčně starší šestnáctistovkou disponující 100 kW a maximem točivého momentu zvýšeným pro automat na 320 Nm. Na první pohled se to zdá jako nerovný souboj, jenže po prvních kilometrech moc rozdílů nepociťujeme. Oba agregáty jsou příjemně kultivované, dobře odhlučněné a kie i škodovce udělují velmi slušnou dynamiku. Zejména vyrovnanost ve zrychlení, což potvrdilo i měření, pro nás byla překvapivá.

Aby kia v dynamice stačila silnějšímu turbodieselu škodovky, dostal dvouspojkový sedmistupňový automat ceedu kratší převody. A při zrychlování je to znát, protože s octavií drží bez problémů krok. V nižších rychlostech je dokonce hbitější, ve vyšších se ukazuje síla dvoulitru. Dalším pozitivem krátkých převodů jsou menší rozestupy mezi nimi – tedy ne tak výrazný propad otáček. Zdá se, že automat kie řadí mnohem rychleji a klidněji, což nám ukazuje nejen při běžné jízdě, ale hlavně během měření akcelerace z klidu. U obou vozů máme zvolený režim sport a jdeme sprintovat. Po sešlápnutí plynu ceed okamžitě zabere, a když ručička otáčkoměru dosáhne červeného pásma, zvolí vyšší stupeň. Udělá to rychle, a kdybychom neslyšeli motor, i neznatelně. Dvouspojková sedmistupňová skříň v jeho případě funguje líp.

Automat u octavie musí překlenout mnohem větší hluché místo. Při ostrém rozjezdu cítíme drobné proklouznutí, než se spojka sepne napevno. Při přeřazení z jedničky na dvojku i na trojku vnímáme, jak celé auto lehce zpomalí, než zase zabere. Při sprintu je proto ceed ze začátku dokonce hbitější, ale nad stovkou se už ukazuje síla dvoulitru škodovky. A kia se díky kratším převodům drží i v disciplíně pružného zrychlení. Při všech měření totiž startuje z výrazně vyšších otáček, takže turbodiesel už má dostatek síly. Jen pro srovnání - na sedmičku při měření pružnosti z 80 na 120 km/h ukazuje otáčkoměr ceedu 1420 min-1, octavia se musí zvednout téměř z volnoběhu, čili 1170 min-1. Ale ke cti škodovky musíme říci, že jí to jde celkem dobře. Nedusí se, motor neduní a postupně nabírá na obrátkách.

Velký rozdíl

Díky kratším převodům se podstatně slabší ceed v dynamice drží, jenže v případě spotřeby paliva se karta drasticky obrací. Vznětový dvoulitr EA 288 Evo přichází s řadou „úsporných“ opatření. Například s optimalizovanou klikovou hřídelí a ocelovými písty, čímž se podařilo snížit úniky tepla. Nové jsou také turbodmychadlo s variabilními lopatkami s elektrickým ovládáním, vstřikovací čerpadlo pracující s tlakem 2200 barů nebo chladicí soustava s odděleným okruhem pro hlavu a blok. Síla škodováckého dvoulitru dovoluje převodovce řadit na vyšší stupně v mnohem nižších otáčkách. A nezalekne se ani táhlých stoupání. V místech, kde si ceed podřadil, drželo mladoboleslavské kombi stále nejtěžší převod. Testovacích 200 km s většinou trati po dálnici jsme s octavií zvládli za úžasných 4,3 l/100 na 100 km. Pokud se už škodovka dostane do plynulého tempa, nežere téměř nic. Na rovné dálnici při ustálených 130 km/h ukazuje palubní počítač aktuální apetit mezi 4,1 až 4,3 l a i v normálním režimu občas vyřadí na neutrál a plachtí. Navíc octavia disponuje jízdním módem Eco – kia má pouze normální a sportovní. V něm se chová obzvlášť úsporně. Lehce klesne síla motoru, automat řadí při co nejnižších otáčkách a octavia plachtí, kdy může. A při zařazeném neutrálu téměř nezpomaluje, což zjišťujeme jen pohledem na nápis „plachtění“ na přístrojovce. Ona totiž nezpomaluje ani se zařazenou rychlostí a úžasně využívá nabytou kinetickou energii. Navíc vyspělá elektronika spolupracuje s navigací i čtením dopravních značek. Takže jakmile se blíží obec, octavia řidiče dostatečně dopředu informuje o budoucím snížení rychlosti a poradí mu dát nohu z plynu. V tu chvíli začne plachtit. Když je obec na dohled, sama zařadí, aby spotřeba byla nulová, a auto pak dojede k ceduli asi v šedesátce. Když dáme nohu z plynu u ceedu, začne evidentně zpomalovat a zbytečně přichází o nabytou kinetickou energii. Jeho motor je navíc téměř pořád mnohem více vytížený a válce pracují ve vyšším tempu. Stejnou trasu ceed ujel s průměrnou spotřebou 5,4 l/100 km. Vzal si tedy o 1,1 litru na 100 km více, což považujeme za značný rozdíl.

Údaje o testovaných vozidlech Kia Ceed SW 1.6 CRDi 100 kW 7DCT Škoda Octavia Combi 2.0 TDI 110 kW 7DSG
Motor, ventilový rozvod turbodiesel R4, DOHC turbodiesel R4, DOHC
Zdvihový objem (cm3) 1598 1968
Největší výkon (kW/min-1) 100/4000 110/3000-4200
Největší točivý moment (Nm/min-1) 320/2000-2250 360/1700-2750
Převodovka 7° dvouspojkový automat 7° dvouspojkový automat
Délka x šířka x výška (mm) 4600 x 1800 x 1465 4689 x 1829 x 1468
Rozvor náprav, rozchod kol P/Z (mm) 2650, 1565/1573 2686, 1543/1535
Standardní pneumatiky 205/55 R16 205/60 R16
Provozní/užitečná hmotnost (kg) 1452/563 1487/578
Nejvyšší hmotnost nebrzděného/brzděného přívěsu (kg) 650/1500 740/1600
Objem zavazadlového prostoru základní/maximální (l) 625/1694 640/1700
Objem nádrže paliva (l) 50 45
Nejvyšší rychlost (km/h) 200 222
Zrychlení z 0 na 100 km/h (s) 10,1 8,8
Emise CO2 (g/km) 109 97
Spotřeba paliva (město/mimo město/kombinace) (l/100 km) 4,4/4,0/4,2 4,4/3,3/3,7
NAMĚŘENÉ HODNOTY
Zrychlení z 0 na 50/100/130 km/h na automat (s) 3,9/10,8/18,4 4,5/10,5/16,6
Pružnost 60-100 km/h a 80-120 km/h na automat (s) 5,8/8,2 5,1/6,6
Pružnost na 4./5. rychlostní stupeň (60-100 km/h) (s) 5,6/6,9 5,3/7,8
Pružnost na 5./6./7. rychlostní stupeň (80-120 km/h) (s) 8,1/10,0/12,9 7,8/10,4/18,2
Otáčky na nejvyšší rychl. stupeň při 130 km/h podle GPS (min-1) 2300 1900
Skutečná rychlost při 50/90/130 km/h (km/h) 48,2/87,6/127,1 49,1/88,7/127,6
Naměřená kombinovaná spotřeba paliva (l/100 km) 5,4 4,3

Plavnost, nebo jistota?

U pohonné jednotky měla díky dvoulitru drobnou výhodu škodovka. V případě jízdních vlastností má na začátku náskok kia, protože přijíždí s víceprvkovým zavěšením zadních kol. Škodovka se musí spolehnout na vlečená ramena, ale v rukávu má schovaný tajný trumf. Pro vyšší výbavu Style nabízí za příplatek 25.000 Kč adaptivní podvozek DCC. Novou octavii s tímto prvkem jsme ještě neřídili, takže jsme byli sami zvědavi, jak se s tím v Mladé Boleslavi vypořádali. Zpočátku jsme z něj nadšeni. Nad hezkým povrchem se ladně a plavně nadnáší, připadáme si jako v peřince. Hýčká si nás jako luxusní limuzína, jenže s přibývajícími nerovnostmi svůj názor lehce upravujeme. Na hrbolech se totiž občas chová nervózně, zadní kola někdy uskočí a v kabině slyšíme bubnování od toho, jak pracují tlumiče. Asi jsme se nejprve namlsali a čekali naprostou dokonalost, jenže k té octavii ještě něco chybí. U škodovky jsme si říkali, že by si zasloužila i lepší odhlučnění podběhů, protože do interiéru znatelně proniká hluk od odvalujících se pneumatik. Jenže kia by to potřebovala mnohem více. Změnu kvality vozovky poznáte okamžitě, a když najedeme na hrubší asfalt či beton, dovnitř se okamžitě hrne nepříjemné hučení. Těch hezkých povrchů mimo dálnice zase moc není. Při filtrování nerovností tlumiče fungují na rozdíl od octavie nehlučně. Podvozek však není tak komfortní, protože realističtěji kopíruje kvalitu povrchu – najednou odhalujeme nerovnosti, které škodovka úspěšně odfiltrovala.

Kladné body dostává Jihokorejec za jízdní stabilitu při vyhýbacím manévru mezi kužely. Prvním postřehem je, že se podstatně méně naklání. Na natočení volantu reaguje okamžitě a hbitě se vrhá do zvoleného směru jízdy. Na hraně přilnavosti ceedu lehce ujíždí zadní část a je zábavně přetáčivý. Do žádných nebezpečných situací ani hodin nás nepustila elektronika stabilizačního systému, která auto citlivě narovná. Řízení je tuhé tak akorát, přesné a rychlé. Octavia i ve sportovním nastavení působí jako parník. Moc se jí do zatáček nechce, změnit rychle směr pro ni není nic jednoduchého, a když už ji přemluvíme, klouže se rovně a s výraznou nedotáčivostí.

Podvozek ceedu je vyváženější. Výborně sedí a na 17“ kolech nabídne posádce i slušné pohodlí. Technici v Mladé Boleslavi budou muset ještě adaptivní podvozek doladit, protože v současném stádiu octavii spíše škodí, než aby jí pomáhal. Po zkušenostech z liftbacku i benzinového kombi s výborným normálním podvozkem by takto nastavené DCC nedávalo smysl.

Závěr


Závěr

Škoda Octavia Combi dokázala, že stále patří na špičku kombíků nižší střední třídy. V přímém porovnání vznětových motorizací s automatickými převodovkami si poradila s Kiou Ceed SW, i když v některých činnostech jí byl Jihokorejec více než vyrovnaným soupeřem. Na škodovce se nám líbí elegantní silueta a čisté, luxusně působící provedení interiéru. Samozřejmostí je obrovský kufr i velikost kabiny a vychutnat si můžete také pohodlná sedadla. Velkým přínosem je také kultivovaný vznětový dvoulitr, který ve spojení se sedmistupňovou dvouspojkovou skříní umí být velmi úsporný. Ale ne vše se povedlo. Adaptivní podvozek sice zajišťuje komfortní jízdu, ale ceed je výrazně jistější a hbitější. U kie, která se škodovkou prostorově drží krok, jsme se také hned zorientovali v ovládacích prvcích – nastavování teploty pomocí otočného ovladače bude vždy jednodušší. I přes slabší motor poskytne srovnatelnou dynamiku a převodovka pracuje rychleji. Škoda jen vyšší spotřeby.

Hodnocení (za testované oblasti se uděluje známka od 1 do 5 ve vztahu ke konkurentům) Kia Ceed SW 1.6 CRDi 100 kW 7DCT Škoda Octavia Combi 2.0 TDI 110 kW 7DSG
DOJEM
Design 2,00 1,50
Dílenské zpracování 1,50 1,50
PROSTOR A POHODLÍ
Prostornost 1,50 1,00
Sedadla 1,50 1,00
Zavazadelník a variabilita 1,50 1,00
Ovládací prvky 1,50 2,50
MOTORY A ZPŘEVODOVÁNÍ
Dynamika 2,00 2,00
Pružnost 2,00 2,00
Spotřeba 2,50 1,00
JÍZDA
Řazení 1,50 2,00
Řízení 1,50 2,00
Brzdy 1,50 2,00
Ovladatelnost 1,50 2,50
Jízdní komfort 2,00 1,50
CELKEM
Výsledná známka 1,71 1,68
Závěrečné pořadí 2. 1.
Pořadí 1. Škoda Octavia Combi 2.0 TDI 110 kW 7DSG 2. Kia Ceed SW 1.6 CRDi 100 kW 7DCT

PLUSY Velký praktický kufr Jízdní stabilita a hbitost
  Prostorná kabina Rychlá a přesná převodovka
  Elegantní styl Místo pro posádku
  Nízká spotřeba paliva Objem kufru
  Komfortní podvozek Jednoduchost ovládání
MINUSY Ovládání některých funkcí přes dotykový displej Vyšší reálná spotřeba
  Výrazné nedotáčivost Nudnější design
  Pomalejší převodovka Nižší komfort odpružení
PRŮMĚR CELKEM 1,68 1,71

Jak známkujeme

Známky se odvíjejí od nejlepšího auta v dané kategorii a hodnoceném parametru. Měřitelné veličiny známkujeme podle odstupu od lídra. Nově hodnotíme po půl stupních. Do 5 % ztráty přidělujeme ještě známku 1,00, dále je stupnice po 10 %. Za odstup 5 až 15 % dáváme 1,50, za 15 až 25 % 2,00 atd. Příklad: Nejlevnějším kombíkem nižší střední třídy se vznětovým motorem o výkonu od 90 do 120 kW, automatickou převodovkou, pohonem předních kol a výbavou dle Světa motorů je Peugeot 308 SW 1.5 BlueHDi 96 kW 8AT Allure za 520.000 Kč. Dostává tedy jedničku, stejně jako auta s cenou do 546.000 Kč. Za cenu od 564.001 Kč do 598.000 Kč udělíme známku 1,50 atd. Podobně postupujeme i při subjektivním hodnocení (vzhled, zpracování), vždy vyčíslujeme odstup od nejlepšího. Známku můžeme dále upravit, pokud chceme zohlednit například extrémně bohatou výbavu, nadstandardní záruku a podobně. Známka za oddíl Cena a výbava není součástí celkového hodnocení! Jedná se o samostatnou disciplínu.

Svět motorů 21/2020 Svět motorů 21/2020

Zobrazit celý článek
Leoš Káňa
Diskuze (162)

Doporučujeme

22. 6. 2020 13:56
Podvozkově je to prostě špatný-----
https://www.autickar.cz/…jako-dostatecna/
20. 6. 2020 13:46
Re: Re: Neobjektivní test
Pořád se vyvíjí v Koreji v Namyangu. V Evropě se jen přizpůsobují evropskému vnímání, podvozek a
td.
17. 6. 2020 16:28
Re: Interier
Tak tenhle byl taky dobrej.

1. Daně platí tam kde organizace evidovaná. Tedy škoda jako celek v česku. Hyundai jako celek v koreji. Pokud továrny udělají nějaký zisk tak v místě kde jsou.
2. Kolik aut už hyundai jako "česká značka" v ČR vyvinul, kolik z česka řídí trhů, kde tu bydlí generální ředitel, atd. Ani prd viď?

Asi by bylo lepší kdybys diskutoval o věcech , kterým rozumíš. Co jít třeba sem https://cs-cz.facebook.com/barbie/
15. 6. 2020 21:48
Drahota
Ten rozdil v testovanych vozech je podle me tak 400k. Jasne, u skody se da priplacet za kde co a nakonfigurujete si ji k obrazu svemu. Kia auto nalozi tim, co ma k dispozici, predpokladam tak dle nazvu vybavy exclusive. Mozna prihodite za barvu nebo tak neco. U skody je tzv prostredni vybava ambiente jeste na hony vzdalena a nedostanete do toho auta moc, vybavu k preziti. Octavii ambiente mam, a krom oken v elektrice nema nic :D. Takze podle meho nema vubec smysl srovnavat tyto dve auta, cenove jde o dve ruzne ligy. Takze se ptam, proc neni skoda o parnik lepsi? Kia ma vyssi spotrebu, ale v realu se bude kratsi odstupnovani hodit, kvalty budou blizko u sebe. Rozumne prevody zesmesnily novy koncernovy dvoulitr, to je fakt. Dalsi vec je priplatkovy podvozek skody, ktery je problematicky vs multilink kia. Muze jit jen o spatny kus, ale pochybuju. Ac fanousek jakekoliv domaci produkce, nevidim tady zadnou vyhru skody, krom -povim s bolavym srdcem- pozlatka.
Ja osobne bych se nebal spis nasadit 1.5tsi dsg na pruzinach. To je podle me v dnesni dobe rozumna volba, co se tyce octy. A souper pro kiu.
15. 6. 2020 19:24
Re: Vyber
128 km/h podle gps. Jaké další zajímavosti ještě vykazují koncernová auta? :)

Na MQB37(W) se cíleně snižovala odchylka tachometru, důvod si ale nevzpomenu...