Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kia poodhaluje elektrickou novinku. EV6 uvidíme už tento měsíc

David Bureš
Diskuze (2)

Chystaný elektromobil Kia využije novou platformu e-GMP určenou pro tento typ automobilů. Sdílet ji bude s crossoverem Ioniq 5 od Hyundaie.

Kia patří mezi automobilky, které věří různým druhům pohonu, mezi něž samozřejmě patří také ten elektrický. Právě v této oblasti tak hodlá v následujících letech dále expandovat, když stávající e-Soul a e-Niro doplní další elektrické modely. Do roku 2026 chystá hned 11 takových aut. Nyní se už představuje jedno z nich.  

Jmenuje se jednoduše Kia EV6 a jedná se o prvního zástupce nové řady elektromobilů, která bude pro Kiu něco jako rodina ID. u Volkswagenu a Ioniq u Hyundaie. Vůz se přitom představuje na prvních snímcích.

Video se připravuje ...

Na těch se sice ukazuje automobil z různých úhlů, přesto toho z nich tolik nerozpoznáme. Zveřejněná silueta naznačuje, že by se mohlo jednat o kombík, dřívější zprávy nicméně říkají, že má jít spíše o crossover. Očekávejme tedy zvýšenou siluetu. Na druhou stranu se podoba novinky v lecčems liší od konceptu Imagine, který podle dřívějších zpráv měl být předobrazem připravovaného elektroauta.

Sama automobilka pouze říká, že EV6 využije ostré linie a high-tech detaily. „EV6 je zhmotněním záměrů naší značky, sloganu ‚Movement that inspires‘, jakožto i naší nové designové filozofie,“ říká k tomu Karim Habib, viceprezident a vedoucí globálního návrhářského centra Kia. Doplňuje, že elektromobily značky mají být výrazné, originální a nápadité.

Technický základ pak poskytne nově vyvinutá platforma e-GMP, výhradně určená pro vozy s elektrickým pohonem. Debutovala v crossoveru Hyundai Ioniq 5, přičemž její výhodou je použití té nejmodernější techniky. Baterie mají díky nejnovějším technologiím nabídnout co nejvyšší kapacitu, elektrické ústrojí pak umožňuje 800V nabíjení. Architektura určená pro modely větších segmentů navíc nabízí i možnost pohonu všech kol.

Jméno novinky pak vychází z nového názvosloví elektrických modelů Kia. Označení všech nových elektromobilů Kia s akumulátorovým pohonem bude začínat předponou ‚EV‘, aby zákazník okamžitě rozpoznal, který z produktů je poháněn pouze elektřinou. Následuje číslo odpovídající zařazení daného vozidla v rámci modelové řady, což naznačuje, že EV6 bude spíše větší model. Obecně chce Kia zjednodušit a zpřehlednit označení svých modelů, které má být nově shodné napříč globálními trhy.

Více se každopádně dozvíme tento měsíc. Kia oznámila, že EV6 bude odhaleno ještě během prvního čtvrtletí letošního roku.

David Bureš
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - WinDiesel
9. 3. 2021 15:14
Za chvíli bude víc modelů elektozkratů ...
... než kupců :-!
Avatar - Roman Horký
9. 3. 2021 11:54
Pojízdná půjčovna
tabletů asi.