Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kia spouští výrobu modelu Xceed. Stylový crossover se začne prodávat v září

David Bureš
Diskuze (2)

I čtvrtá karosářská verze rodiny Ceed se vyrábí v Žilině, crossover ve výrobním portfoliu slovenského závodu tak doplňuje hatchback, kombi a shooting brake.

Kia toto pondělí oficiálně spustila sériovou výrobu svého nejnovějšího crossoveru Xceed. Automobil navržený primárně pro potřeby evropských zákazníků sází hlavně na moderní design. Na českém trhu se Kia Xceed začne oficiálně prodávat už příští měsíc, v září 2019.

Xceed se stejně jako ostatní modely kompaktní rodiny Ceed vyrábí ve slovenském závodě Kie v Žilině. Celkem tam odtud vyjíždí už pět karosářských variant, vedle crossoveru Xceed, pětidveřového hatchbacku Ceed, kombíku Ceed SW a shooting braku Pro_ceed tam vzniká také SUV Sportage.

Naopak malé MPV Venga již skončilo, jeho produkce byla v tichosti ukončena letos v dubnu. Ve výrobě nakonec vydrželo bezmála 10 let, začalo se vyrábět v roce 2009.

„Od skončení výroby modelu Venga jsme se soustřeďovali na přípravu produkce nového crossoveru Kia Xceed. Sériová výroba se spustila hned po dvoutýdenní celozávodní dovolené,“ komentuje spuštění produkce nového modelu prezident Kia Motors Slovakia Kyong Jae Lee.

Kia Xceed vychází z techniky sdílené s ostatními členy kompaktní rodiny Ceed, a to včetně rozvoru 2.650 mm. Zvětšily se však přední a zadní převisy (vpředu o 25 mm, vzadu o 60 mm), díky čemuž XCeed narostl do délky 4.395 mm. Šířka vozu je 1.826 mm a výška 1.495 mm.

Chce být sportovnější alternativou ke klasickým SUV, což podtrhuje už samotným designem, který se naopak proti ostatním Ceedům v lecčems liší. Uvnitř je novinkou digitální přístrojový štít, který však převezmou také ostatní karosářské varianty.

Kia Xceed se světu poprvé ukázala v červnu na speciální akci ve Frankfurtu nad Mohanem, kde má korejská značka svoji evropskou centrálu. Prezentována bude také na zářijovém frankfurtském autosalonu, ještě před tím ale bude k vidění na výstavě Auta na náplavce 2019, pořádané sesterským časopisem Svět motorů.

David Bureš
Diskuze (2)

Doporučujeme

7. 8. 2019 11:55
Re: parada
Dôvod?
Avatar - 3_diamanty
6. 8. 2019 22:52
parada
I love SlovaKia :yes: