Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kia zveřejnila skici konceptu EV9, půjde o pořádně krabicovité SUV

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Exteriér prý klade důraz na průkopnický design, zatímco interiér nabídne nejmodernější technologie.

Automobilka Kia dnes zveřejnila zajímavou ochutnávku z připravované premiéry konceptu čistě elektrického SUV s označením EV9, jehož slavnostního odhalení se dočkáme během Los Angeles Auto Show již příští středu 17. listopadu. A na co se můžeme těšit?

Sama automobilka prozatím mnoho neprozradila, v tiskové zprávě však uvádí, že exteriér konceptu EV9 klade důraz na průkopnický design elektromobilů Kia. Schematizmus exteriéru by pak měl naznačit jeho „moderní uvolněnou úpravu“, která na sebe má strhávat pozornost prostřednictvím „suverénního a stylistického ztvárnění“.

Vznešené designové řeči by se však daly také jednoduše shrnout tak, že koncept EV9 vypadá na prvních skicách jako pořádně robustní a lehce krabicovité SUV, které sází na jednoduchý design s ostrými hranami a velkými plochami. Celkově se přitom koncept EV9 zlehka odklání od designu již produkčního elektrického crossoveru EV6

I ze skic je přitom patrné, že koncept EV9 rozhodně nebude malým vozem, což ostatně naznačoval i skok v označení z EV6 na EV9. Produkční model by tak klidně mohl být ještě větší a jeho kabina by mohla být například až sedmimístná.

Samotná karoserie pak kromě již zmiňovaného designu zaujme různými detaily, jako jsou obrovská kola, kamery nahrazující boční zpětná zrcátka nebo uzavřená maska lemovaná moderními světly tvořenými LED segmenty. Koncept má na skicách zapuštění kliky do karoserie a zajímavým detailem je i nezvykle tvarované rozměrné střešní okno.

První pohledy do kabiny pak slibují důraz na minimalismus a moderní technologie. V tiskové zprávě automobilka hovoří také o adaptivním a chytrém pojetí prostoru celé posádky, který by měl být vzdušný, všestranný a flexibilní.

Palubní desce s bíle podsvícenými integrovanými ovládacími prvky dominuje širokoúhlý displej, do kterého bude zřejmě zakomponován infotainment i digitální přístrojový štít. Zajímavostí je pak také retro-futuristické pojetí volantu, který už možná počítá s plně autonomní jízdou. Středová konzola, oddělující řidiče a spolujezdce, bude fungovat jako loketní opěrka i úložný prostor. Zatím je však otázkou, zda ji bude možné posouvat dopředu a dozadu.

O technice toho zatím mnoho nevíme, základem konceptu by však měla být elektrická platforma E-GMP, na které už jsou postaveny i modely EV6 nebo Genesis GV60. Oficiální představení konceptu pak proběhne 17. listopadu během autosalonu v Los Angeles, kde se bude vůz dělit o pozornost se sesterským konceptem Hyuindai Ioniq Seven.

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Doporučujeme

11. 11. 2021 22:40
KIA palec hore
Future is now! Love it