Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lamborghini Aventador se pomalu odebírá do důchodu. Nový kus už neobjednáte

David Bureš
Diskuze (3)

Dnešní vlajková loď Lamborghini se vyrábí už od roku 2011, od roku 2017 pak v modernizované formě. Nyní se však už blíží její zasloužený odpočinek.

Lamborghini Aventador možná pořád vypadá skvěle, jenže vyrábí se už přes deset let, což je i ve světě superaut úctyhodná doba. Konkurence se vyvíjí, a tak ani takto rychlá auta nemůžou na trhu zůstávat dlouho, jako třeba někdejší Countach, který se vyráběl 16 let. Aventador takto dlouho určitě nevydrží.

Už se totiž blíží konec tohoto modelu, který aktuálně slouží jako vlajková loď značky ze Sant' Agaty. Lamborghini již vyprodalo finální edici Ultimae, která bude postavena v jen 350 kusech jako kupé a 250 exemplářích jako Roadster. A to znamená jediné, výrobce naplnil výrobní kvóty a spolu s tím zcela ukončuje příjem objednávek na model Aventador. Nový kousek si tak už neobjednáte, leda že byste sehnali již rezervovaný slot.

Video se připravuje ...

Konec příjmu objednávek na Aventador totiž zároveň neznamená, že by tato dvanáctiválcová střela měla skončit v nejbližší době. Ve světě superaut to funguje jinak a čekací lhůty zaberou nějakou dobu, což konkrétně v případě Aventadoru znamená, že se bude vyrábět ještě několik měsíců. Minimálně po většinu roku 2022 tak ze Sant' Agaty budou Aventadory sjíždět, půjde však o již objednané kusy, které už v tuto chvíli mají svého zákazníka.

Nástupce Aventadoru je chystán až pro rok 2023. Jeho jméno, ani tvar zatím neznáme, už je však jisté, že se oproti předchůdci značně odliší. Spekuluje se o použití nového karbonového monokoku, odlišného od toho v Aventadoru. Hlavně ale nástupce použije plug-in hybridní pohon.

Lamborghini zkrátka musí reagovat na trendy a nástupce Aventadoru doplní o elektromotor. Vůz si nicméně uchová atmosférický vidlicový dvanáctiválec, půjde dokonce o jeho novou generaci, právě přizpůsobenou spolupráci s elektromotorem. Detaily známé nejsou, spekuluje se však o opětovném snížení objemu z 6,5 litru Aventadoru na šest litrů. Šestilitrovou V12 přitom naposledy používalo Diablo, z přelomu milénia.

Spolu s ukončením příjmu objednávek na Aventador už Lamborghini může rekapitulovat jeho kariéru. A nutno říct, že byla bohatá a hlavně, velice úspěšná. Loni Aventador překonal hranici 10.000 vyrobených kusů, což z něj dělá s přehledem nejprodávanější dvanáctiválcový model v historii Lamborghini. Mimochodem předcházející Murciélago mělo na svém kontě jen 4.099 vyrobených kusů.  

Aventador navíc posloužil i jako základ pro několik speciálních modelů, se stejným technickým základem, avšak se specifickým designem. Prvním bylo Veneno, zatím posledním Countach LPI 800-4, který vzdává hold stejnojmenné ikoně. Vznikne ve 112 kusech (s odkazem na interní označení Countache), což spolu s posledními Aventadory v nadcházejících měsících ještě naplní kapacitu dvanáctiválcové montážní linky továrny v Sant' Agatě.

David Bureš
Diskuze (3)

Doporučujeme

26. 10. 2021 20:31
Re: kup
Kostal ?
Avatar - lordlord
26. 10. 2021 16:11
kup
snad budeme vyrábět páčku pod volant i do nástupce
26. 10. 2021 11:09
Děkuji za informaci
ale zatím ho neplánuju kupovat.