Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz a obrněná nákladní vozidla pro Prosegur

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
Soukromá bezpečnostní firma Prosegur využívá v Brazílii pro přepravu cenného zboží obrněných nákladních automobilů značky Mercedes-Benz.

V Brazílii je přeprava cenného zboží, jako jsou léčiva, cigarety, umělecká díla a elektronika, rostoucím průmyslem na vzestupu. Právě proto zařadila společnost Prosegur, která zde působí od roku 1981 v oblasti přepravy cenností a poskytování zabezpečení domácnosti i malých a středních podniků, do své flotily vozidla značky Mercedes-Benz.

Podle vedení společnosti Prosegur existuje několik klíčových důvodů pro zvýšení poptávky po službách v podobě přepravy nákladů speciálními vozidly. Jedním z nejdůležitějších je rostoucí silniční nákladní doprava v Brazílii, která jen v roce 2014 vzrostla o 59 procent.

Zároveň se ovšem zvyšuje množství a hodnota odcizeného nákladu, která se ročně pohybuje okolo 250 milionů eur. Podle materiálů společnosti došlo například v roce 2014 k 17.500 krádežím nákladů, což představuje ve srovnání s rokem 2010 nárůst o 42 procent.

Právě z tohoto důvodu roste v Brazílii poptávka po řešeních, která zajistí bezpečnou dopravu nákladu a zabrání jeho odcizení. Prosegur na tuto poptávku reaguje a rozšiřuje svou flotilu o další obrněná vozidla značky Mercedes-Benz.

V současnosti tvoří vozidla s třícípou hvězdou kolem 96 procent vozového parku společnosti Prosegur. Vlajkovou lodí jsou pak tahače Axor 2644 s konfigurací náprav 8x4 s 12litrovými šestiválci o výkonu 323 kW a točivém momentu 2200 N.m.

Tyto tahače si poradí s nákladem do hmotnosti 74 tun a mohou táhnout jeden nebo i dva návěsy, což z nich činí největší obrněné nákladní vozidlo na brazilských silnicích.

Prosegur vedle tahačů rozšiřuje svou flotilu i o poněkud menší nákladní automobily na podvozku Mercedes-Benz 915 E s konfigurací náprav 4x2. V barvách společnosti má být dodáno celkem 134 těchto vozidel.

Mezi bezpečnostní výbavu vozidel dodaných společnosti Prosegur je systém EPIS, což je vlastně polyuretanová pěna, která při neoprávněném vniknutí do vozidla automaticky vyplní za méně než 22 sekund nákladový prostor a znemožní nebo výrazně sníží šanci na rychle odcizení nákladu.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
28. 7. 2017 15:40
Re: Kabína
Prečítaj si posledný odstavec, systém EPIS.
28. 7. 2017 13:56
Dodavka
Ta prva dodavka vyzera ako sialeny Suv pocin nejakeho ruskeho tuner, este aj farba pasuje >:D
Avatar - wakantanka
28. 7. 2017 13:14
Kabína
u ťahača je síce pancierovaná, ale čo návesy s nákladom? Nevyzerajú byť iné ako obyčajné skriňové amerického typu akurát s troma nápravami. Potom mi nejak uniká zmysel tohto počinu.