Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Mercedes-Benz B 250 e – Myšlenka ideální, praxe složitější

David Bureš
Diskuze (55)

Na papíře se MPV s hybridním pohonem do zásuvky jeví jako ideální kombinace pro rodinné auto. Praktická zkušenost s Mercedesem B 250 e ale ukazuje, že myšlenka může mít jisté mezery.

Motor, jízdní vlastnosti


Mercedes-Benz v posledních měsících výrazně rozšířil svoji nabídku elektrifikovaných modelů. Plug-in hybrid tak dnes s výjimkou SUV GLB nabízí také pro všechny své kompaktní modely, a to včetně MPV třídy B. A právě model nazvaný Mercedes-Benz B 250 e jsme vyzkoušeli v rámci týdenního testu.

B 250 e se v nabídce objevilo letos, přičemž jde o úplnou novinku v portfoliu. V praxi je přitom tento hybrid do zásuvky s kombinovaným výkonem 160 kW rozhodně praktičtější řešení než B 250 e postavené na bázi předchozí generace, které bylo elektromobilem. Když přitom mluvíme o novince, jde opravdu o rozšíření nabídky, která nenahrazuje žádný dosavadní derivát.

Minimálně za milion

Jestliže mnohé mainstreamové automobilky nahrazují plug-in hybridy některé konvenční motorizace (hlavně silné turbodiesely), Mercedes jakožto luxusní značka bohatýrsky umožňuje svým zákazníkům si vybrat. Pro béčko jsou tak dnes vedle plug-in hybridu dostupné tři vznětové a čtyři zážehové motory, z nichž některé lze pořídit také s pohonem všech kol. Co kdysi bylo běžné napříč nabídkou, dnes umožňují právě primárně luxusní značky, které chtějí zaujmout různý typ klientely.

V rámci nabídky předokolek je přitom plug-in hybrid nejdražší, se základní cenovkou 1.009.985 Kč. Benzinový dvoulitr B 250 s obdobným výkonem 165 kW přijde na 945.855 korun, dvoulitrový turbodiesel B 220 d (140 kW) na 977.315 Kč. Málo to není, na druhou stranu milion stojí i takový plug-in hybridní Opel Grandland X.

Mercedes-Benz B 250 e Mercedes-Benz B 250 e

Třináctistovka a elektromotor

Plug-in hybridní třída B vsadila na shodnou techniku jako bratrské kompakty. To znamená, že pod kapotou pracuje přeplňovaná benzinová třináctistovka vyvinutá ve spolupráci s Renaultem naladěná na výkon 118 kW, kterou doplňuje elektromotor s výkonem 75 kW. Výsledkem je kombinovaný výkon 160 kW a točivý moment 450 N.m, přičemž tato síla je na přední kola posílána prostřednictvím osmistupňové dvouspojkové převodovky.

Automobilka přitom zajímavě vymyslela začlenění hybridní techniky do celku. Prostor v zadní části uvolnilo zakončení výfukového systému nikoliv tradičně vzadu, ale uprostřed podlahy vozu, s tlumičem umístěným v tunelu převodovky. Palivová nádrž se zase přesunula k zadní nápravě a bohužel zmenšila z objemu 43 litrů na 35. Lithium-iontové baterie tak mohly být umístěny pod zadní sedačky, což je ideální z hlediska těžiště a rozložení hmotnosti. Váží asi 150 kilogramů a dodává je dceřiná společnost Deutsche Accumotive.

Toto řešení mělo také minimalizovat zmenšení zavazadelníku, i tak je však s udávaným objemem 405 litrů o 50 litrů menší než u konvenčních variant. Pod podlahou je také v zadní části jen minimální prostor pro pár drobností. Zadní sedadla sklopná v poměru 40:20:40 nicméně zůstávají zachovány.

Elektromotor je zase integrován do dvouspojkové převodovky, do jejíž mokré spojky je zabudován jeho rotor. Elektrický motor má navíc funkci startéru, a tak tu chybí samostatný 12V startér.

Hladká práce, ale jen na první dojem

Na papíře zajímavá technika funguje i v praxi. Rozjeďte se s plně nabitými bateriemi a dočkáte se pohodového automobilu. Sladění obou pohonných jednotek je na jedničku, převodovka hladce mění stupně a slušný je vzhledem k parametrům rovněž odpich.

Chování spolupráce přitom lze nastavit v různých režimech, včetně módu Electric plně spoléhajícího na elektrický pohon. Ten zdůrazňuje ale i nastavení Comfort, přičemž lze v multimediálním systému zdůraznit pohon na elektřinu při pohybu ve městě. Sport naopak spouští spalovací motor a elektřinu používá jako výkonovou výpomoc.

To všechno je idylické do té doby, než se vám baterie vybijí. Nějakou dobu to trvá, s 15,6 kWh už vydrží nabité celkem dlouho. Ve městě jsme za volného „covidového“ provozu jezdívali i v zimních podmínkách se spotřebou kolem 16-17 kWh, a tak se elektrický dojezd i v praxi skutečně pohybuje okolo udávaných 56 kilometrů podle metodiky WLTP.

Mercedes-Benz B 250 e Mercedes-Benz B 250 e

Plusem je navíc možnost rychlonabíjení. Mercedes totiž také u svých kompaktních plug-in hybridů umožňuje nabíjení stejnosměrným proudem (výkonem 24 kW), což baterii z 10 na 80 % jejich kapacity dobije za nějakých 25 minut. Nabíjení střídavým proudem z wallboxu (7,4 kW) pak na 100 % kapacity trvá hodinu a 45 minut, což jsme si potvrdili i v praxi. Standardem jsou dva pětimetrové kabely, do domácí zásuvky, respektive do wallboxu, připlatit si však lze i za delší, osmimetrové.

Co když se ale baterie vybijou...

Jakmile ale šťáva v bateriích dojde, v pozitivním obrazu se objeví trhliny. Třináctistovka si najednou pro vyšší elán musí pomáhat vyššími otáčkami, a tak často drží zbytečně nižší stupeň. A tak si užijete až nečekaně hutného zvuku spalovacího motoru. Navíc najednou už neřadí tak hladce, hlavně při prudší akceleraci. A příkladné není ani přepínání motorů, které je najednou cukavé. Převodovka mě nemile překvapila i na dálnici, při tachometrových 140 km/h ve stoupáních často podřazuje na sedmý stupeň, což vytočí motor z 2000 otáček na 2500 otáček. Motor by přitom takovou jízdu zvládl i na vyšší stupeň, sil má na to dostatek.

Výhodou je každopádně fakt, že plug-in hybridní B-Klasse zůstává úsporným automobilem. Na dálnici se vejdete do sedmi litrů, podobných čísel dosahuje i ve městě, když mu dojde šťáva v bateriích. Dlouhodobý průměr se pak zastavil na 6,4 l/100 km.

Plug-in hybrid se tak i v tomto případě vyplatí primárně zákazníkům, kteří opravdu využijí jeho výhod, respektive budou ho často dobíjet.

Mercedes-Benz B 250 e Mercedes-Benz B 250 e

Design, interiér


Milý společník

Nejsem zrovna fanouškem současného designérského stylu Mercedesu, který ostře řezané hrany nahrazuje oblinami, aktuální B-Klasse ale považuji za ladný automobil, který svým designem umí zaujmout. A to jak zvenku, tak uvnitř.

Sázka na dvojici obrazovek možná v době premiéry tolik nenadchla, na druhou stranu se ukazuje, že takový je zkrátka trend, který následují i další značky, včetně Volkswagenu nebo Opelu. Výhodou je každopádně skvělý obraz, díky detailnímu rozlišení obou obrazovek. To v samotném infotainmentu už najdeme jisté mezery. Nespornou výhodou je možnost ovládání pomocí dotykových ploch na volantu – kdy na levém rameni ovládáte funkce přístrojového štítu a na pravém funkce obrazovky multimediálního systému. Jenže samotné ovládání není zrovna přehledné, respektive konkurenční Audi nebo BMW působí intuitivněji. Navíc se prostě stane, že dotyková plocha, podobně jako touchpad na středovém panelu, zareaguje citlivěji, než si myslíte, a proskáčete v menu dále, než jste zamýšleli.

Řešením není ani hlasové ovládání. Mercedes se sice chlubí, že je inteligentní a umí se přizpůsobit různým hlasovým povelům, zvlášť při jízdě na dálnici se ale ukázalo, že mnohdy příkazu nerozumí. Rádio nepřeladí a teplotu klimatizace neupraví. Reakce na otázku, co si myslíš o BMW, nicméně potěší svým vtipem. Chválím také zachování konvenčních ovladačů na středové panelu, a tak si můžete třeba teplotu klimatizace jednoduše nastavit. Nechybí ani přímý vstup do navigace nebo rádia. Naopak udržování v jízdním pruhu si bohužel musíte vypnout přes infotainment.

Také samotný interiér potěší svým ztvárněním i zpracováním. Použití volně stojících displejů v kombinaci s neobvykle tvarovanou palubní deskou působí vzdušně, ve tmě zaujme ambientní osvětlení s podsvícením kruhových výdechů ventilace evokujících turbíny. Jen škoda, že ty krajní se odráží ve zpětných zrcátkách.

Samotný posez je kvůli koncepci vozu i ukotvení sedadel vyššího ražení, v tomto směru se odráží, že se v třídě B sedí o devět centimetrů výše než v technicky spřízněné třídě A. V kombinaci s nízkou palubní deskou to pomáhá výtečnému rozhledu. Hodně místa je díky vysoké karoserii také nad hlavou, což platí jak pro místo vpředu, tak pro zadní sedadla. Sedačky navíc potěší poskytovaným komfortem, plusem je i hluboký odkládací prostor v loketní opěrce, kam se toho vejde opravdu hodně.

Mercedes-Benz B 250 e Mercedes-Benz B 250 e

Také při samotné jízdě je B-Klasse příkladný společník. Podvozek výtečně funguje, auto s přehledem měkce překonává jednotlivé záludnosti českých silnici, ani na větších nerovnostech se pak neozývají hlasité rány. V tomto směru jsou tak výhodou obutá 17palcová kola.

Příkladné je také odhlučnění, také na dálnici se dočkáte jen lehkého šumu od vyšší stavby karoserie a lehkého vrčení spalovacího motoru. V praxi se však kvalitní těsnění projevuje i tím, že dveřmi je při zavírání občas nutné pořádně bouchnout, aby se opravdu zavřely. Naprosto výtečné jsou pak diodové adaptivní světlomety Multibeam LED. Svítí jasně a daleko, spolehlivě funguje i odstiňování okolních vozidel.

Závěr


Závěr

Myšlenka velkoprostorového automobilu s plug-in hybridním pohonem se jeví na papíře jako ideální, a to nejen jako ústupek emisním normám. Přes týden můžete při rozvážení dětí do školy jezdit čistě na elektřinu, a když se o víkendu rozhodnete vyjet na delší výlet, máte díky benzinovému motoru více než dostatečný akční rádius.

Jenže v běžném životě Mercedes-Benz 250 e jako mnohé jiné plug-in hybridy ukazuje, že teorie je věc jedna a praxe druhá. Jakmile máte dobité baterie, je všechno v pořádku. Béčko sice ve městě preferuje primárně elektrický pohon, připojování toho spalovacího je ale naprosto hladké a také převodovka pracuje s rozvahou a logicky. Jakmile ale šťáva v bateriích dojde, prvotní pozitivní dojem se začíná trochu kazit. Souhra pohonů - to když Mercedes díky rekuperaci někde najde dostatek energie pro jízdu na elektřinu, už není tak hladká. Navíc při prudké akceleraci začne automat zmatkovat a často zbytečně dlouho drží nižší převodový stupeň a motor pracuje ve vyšších otáčkách. Alespoň, že spotřeba paliva (i elektrické energie) je slušná, byť palivová nádrž o objemu 35 litrů je maličká.

Opět se tak ukázalo, že mnohé plug-in hybridy dokonale pracují jen s nabitými bateriemi, což však v praxi není vždy jistotou. Přitom nedávno testovaný Mercedes E 300 de, o němž si povíme zase někdy jindy, ukazuje, že jde souhru pohonů vyladit i mnohem lépe. Jinak je ale B Klasse vozem k doporučení. Uvnitř je dostatek místa, jízda s ním je komfortní a vypadá hezky. Já osobně bych ale určitě volil jiný motor.

Nejlevnější verze modelu 649.405 Kč (B 160/80 kW)
Základ s testovaným motorem 1.009.985 Kč (B 250 e)
Testovaný vůz bez příplatků 1.009.985 Kč (B 250 e)
Testovaný vůz s výbavou 1.092.583 Kč (B 250 e)

Plusy

  • Prostorný interiér
  • Pohodlný podvozek
  • Bohatá výbava
  • Slušná spotřeba paliva i elektřiny
  • Možnost rychlého nabíjení

Minusy

  • Mezery ve sladění motorů
  • Malá palivová nádrž
Zobrazit celý článek
David Bureš
Diskuze (55)

Doporučujeme

Mercedes-Benz B 250 e
Cena základní sestavy 1 009 985 Kč
Výbava základní sestavy 17palcová kola z lehkých slitin, zadní parkovací kamera, multimediální systém MBUX, sada pro opravu pneumatik, LED světlomety s denním svícením, elektricky ovládané víko zavazadelníku, digitální příjem rádia, aktivní asistent pro jízdu v pruzích, zadní sedadla sklopná v poměru 40:20:40, sedm airbagů, tempomat, automatická jednozónová klimatizace, multifunkční sportovní volant s koženým věncem, atd. Kč
Cena testované sestavy 1 092 583 Kč
Výbava testované sestavy Modrá metalíza denim (+18.204,-), čalounění syntetickou kůží Artico a tkaniny Bertrix (+3.089,-), sada Premium – ambientní osvětlení, navigace, plně digitální přístrojový štít s 10,25“ obrazovkou, vyhřívaná přední sedadla, podsvícené prahové lišty s nápisem Mercedes-Benz (+43.567,-), determální zadní okna (+9.256,-), Multibeam LED světlomety (+12.959,-). Kč
Motor
Typ motoru: zážehový
Válce / ventily: 4 / 4
Zdvihový objem (ccm): 1332
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 118 / 5500
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 250 / 1620
Nejvyšší toč. moment elektromotoru (Nm / ot/min): 300 / 0 - 0
Nejvyšší výkon elektromotoru (kW / ot/min): 75 / 0
Nejvyšší výkon soustavy (kW / ot/min): 160
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 235
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 6.8
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): - / - / 1.4
Emise CO2: 32
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 405 / 1440
Objem nádrže (l): 35
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1725 / 500
Rozměr pneu: 205/55 R17
Mercedes-Benz B 250 e
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4419
b) šířka (mm): 1796
c) výška (mm): 1574
d) rozvor (mm): 2729
e) rozchod vpředu (mm): 1567
f) rozchod vzadu (mm): 1547
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 900 / 1150
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 580 / 850
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 1052
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 993
k) šířka vpředu (mm): 1419
l) šířka vzadu (mm): 1392
délka sedáku vpředu (mm): 500
délka sedáku vzadu (mm): 500
výška opěradla vpředu (mm): 660
výška opěradla vzadu (mm): 690
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano
1. 12. 2020 22:13
Re: Jediný skutečný důvod vzniku
.... pokud mi dáš odkaz na nějakou slušnou studii co je příčinou znečištění vzduchu ve městech tak si ji rád přečtu.... Samozřejmě jinak to je v Ostravě, jinak v Praze.... ale zrovna v Praze, Paříži, Berlíně atd. si myslím že auta hrají dost zásadní roli.... V Ostravě je to asi jedno ;-)
1. 12. 2020 19:42
Re: Jediný skutečný důvod vzniku
Velký, veliký omyl, myslet si, že automobily jsou zásadní pro znečištění ve městech. Ale dokola omílané lži fungují, jak vidno. Navíc se řeší hlavně zdraví zcela neškodný CO2.
Avatar - wakantanka
1. 12. 2020 16:48
Re: Re: diky za test
No ja ti neviem, tú MB-Renault 1,33 som vyskúšal v A sedan a žeby bol hlučný vo vyšších otáčkach som si nevšimol. Osobne veľmi neverím, že B bude horšie odhlučnené, takže nerozumiem kritike v teste.
Avatar - Mikesus
1. 12. 2020 15:51
Re: Jak pise ProchyTom,
Navigace se na Ali taky dá koupit
Avatar - Ham.
1. 12. 2020 12:38
Re: diky za test
F1 je technologicky daleko před mainstreamovou sériovou produkcí prakticky ve všem. To co bylo v F1 se za mnoho let postupně dostává do sériové produkce, třeba materiály a konstrukce turbodmychadla nejvýkonnějšího dvoulitru v A45s jsou někde na úrovni toho co dělal Mercedes v F1 v roce 2005. Nejblíž F1 jsou samozřejmě ta nejdražší sériová auta, Mercedes Project One je někde na úrovni F1 z roku 2015.