Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Modernizovaný Opel Insignia se konečně začíná vyrábět. Bratry nahradí Astra a nové DS

David Bureš
Diskuze (6)

Vlajkovou loď Opelu v produkci doplňovaly Buick Regal a Holden Commodore. S nastupujícím faceliftem Insignie však její výroba v Německu končí.

Opel Insignia druhé generace se po třech letech výroby dočkala modernizace. Omlazené tvary jsme poprvé viděli už před koncem loňského roku, modernizované auto se ale začíná vyrábět až nyní, když z montážní linky v Rüsselsheimu sjel první jeho exemplář – kombi Insignia Sports Tourer v šedém odstínu Satin Steel. Zahájení produkce však doprovázejí významné změny.

Dosud se totiž Insignia v domovské továrně Opelu v Rüsselsheimu vyráběla po boku svých technicky spřízněných sourozenců, modelů Buick Regal a Holden Commodore. Trojice totiž vznikla ještě v době, kdy Opel patřil americkému koncernu General Motors. Německá automobilka pak jejich výrobu zajišťovala i po svém přechodu pod křídla Skupiny PSA. GM ale za produkci u Opelu v rámci dohody s PSA platil.

Americkému koncernu už se však takové řešení nevyplácí. A tak zatímco Opel Insignia byla pro letošní rok modernizována, Buick Regal a Holden Commodore v Rüsselsheimu končí.

Konec Commodore souvisí s ukončením aktivit australské značky Holden, s níž už GM nepočítá. Regal zase končí kvůli klesajícímu zájmu amerických zákazníků o vozy střední třídy. Platí to však jen pro severoamerickou specifikaci, na čínském trhu Buick Regal pokračuje. GM si ho ale pro Říši středu vyrábí ve spolupráci s automobilkou SAIC přímo v nejlidnatější zemi světa. Čínský Regal tak podobně jako Insignia prošla letos faceliftem.

Konec sourozenců Insignie však přinutil automobilku Opel hledat cesty, jak naplnit výrobní kapacitu domovské továrny v Rüsselsheimu. Řešení se nakonec našlo, když závod od roku 2021 bude po boku Insignie vyrábět další dva modely.

Prvním bude příští generace kompaktního modelu Opel Astra, kterého doplní zatím blíže nespecifikovaný model francouzské luxusní značky DS. Pravděpodobně ale půjde o nový crossover DS 4. Zatím víme jen to, že základem bude platforma EMP2 umožňující zástavbu elektrifikovaného pohonu. Architekturu vyvinutou Skupinou PSA přitom využije také budoucí generace Astry.

„Jsme rádi, že se zde bude i nadále vyrábět špičková vlajková loď Opelu. To zlepšuje využití závodu a pomáhá zajistit v Rüsselsheimu vysoce kvalifikovaná pracovní místa. Úspěch transformace směrem k elektromobilitě bude pro budoucnost rozhodující. Rádi bychom ze všech sil pokračovali v podpoře společnosti,“ komentuje primátor města Rüsselsheim am Main Udo Bausch, který se zúčastnil zahájení produkce modernizované Insignie.

Modernizovaný Opel Insignia se odlišuje lehce přepracovaným designem s full-LED světlomety v základu. Výrazněji se proměnila také nabídka motorů. Z benzinových Opel při premiéře mluvil o 1.4T (107 kW) a 2.0T (147 a 169 kW), turbodiesely zastoupí tříválec 1.5D (91 kW), poprvé představený v  modernizované Astře, a 2.0D (128 kW).

David Bureš
Diskuze (6)

Doporučujeme

17. 9. 2020 19:47
Nový Opelů je na našich silních...
....opravdu vidět čím dál méně. Nejčastěji ještě tak Astru kombi, ale potkat novou Insignii se stává opravdovým svátkem... :-( :-( :-(
Avatar - Emel
17. 9. 2020 09:38
Re: Opel
Když byl státu na letišti, přijelo Mondeo, Corolla, Bmw... A 2 Insignie :)
16. 9. 2020 16:05
Re: Opel
Pokud je v tvém okolí hodně Insignií pak bych tento jev spíše přičetl na vrub šikovného dealera. Před chvílí jsem potkal (na kole) GrandLand, ale byl to Pražák na cestě do Českého Krumlova. Astra kombík by mohla být třeba auto obchodního zástupce.
Avatar - iudex
16. 9. 2020 14:43
Re: Opel
Tak v mojom meste je Insignií ako maku, dôvodom bude zjavne kombinácia elegantného dizajnu a dobrej ceny za taký kus auta. Hodne vídam Astry, najmä kombíkové. Iné autá ale už moc nie, nejaká tá Mokka, jediný raz som videl novú Corsu. Každopíádne Insi je na cestách vidieť.
16. 9. 2020 09:20
Re: Opel
Máš pravdu, vypadá to na další Saab. Občas ještě vidím Merivu, ta bývala za dobré peníze, ale jinak nic. Místo šetření - jižní Čechy venkov cca 20 km jižně od ČB.