Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

MPV ještě nejsou mrtvá. Jedno nyní chystá Hyundai

David Bureš
Diskuze (16)

Hyundai láká na premiéru nového MPV Staria. Prodávat se bude i na českém trhu.

Kategorie klasických MPV je v Evropě takřka na vymření. Kvůli klesajícímu zájmu se jednotliví výrobci postupně svých tradičních velkoprostorových modelů zbavují a obvykle je nahrazují různými crossovery nebo SUV, případně osobními dodávkami. Jinde ve světě se jim ale stále daří, což je důvod, proč jedno nové MPV chystá také značka Hyundai. I v jejím případě by však mohlo jít o auto na bázi osobní dodávky.

Jmenuje se Hyundai Staria a korejská automobilka láká na jeho premiéru prostřednictvím několika snímků. Na nich se prezentuje netradičně pojatý, futuristicky vyhlížející automobil. Vysoká silueta karoserie nebo zadní boční posuvné dveře jsou typické prvky MPV, netradiční design s futuristicky vyhlížející přídí však už tolik ne.

Právě příď dokazuje, že Hyundai se v této partii v poslední době umí pořádně odvázat. V tomto případě pomocí zajímavé pojaté vodorovné linky denního svícení vedoucí přes celou příď s hlavními světlomety umístěnými pod ní. Naopak záď s vertikálně orientovanými koncovými svítilnami myslí hlavně na praktičnost, zatímco rozměrná okna prosvětlují kabinu. Sama automobilka tvrdí, že vůz má připomínat vesmírnou loď.

Futuristicky pojatý je také interiér, který následuje nejmodernější aktuální trendy.Nechybí tak rozměrná obrazovka multimediálního systému. Hyundai každopádně zdůrazňuje, že Staria má oslavit jak rodiny, tak firmy, což naznačuje, že se chystá i nějaká pracovní verze. Ostatně výrobce mluví o dvou derivátech, Staria a Staria Premium.

Název Staria vznikl kombinací slov „star“ a „ria“, což jsou britské výrazy pro „hvězda“ a „mořská zátoka“. Podle automobilky odkazují na vlastnosti vozu a jeho aerodynamický tvar.

Hyundai přitom počítá s tím, že se Staria, včetně verze Premium, bude prodávat i v Evropě, a to rovněž na českém trhu. První vozy jsou tu očekávány na přelomu roku.

Novinka se každopádně rýsuje jako náhrada za H-1. Automobilka totiž již dříve avizovala, že se tento model dočká letos nástupce. I proto se zdá, že i v tomto případě bude základ shodný s užitkovým automobilem. Více detailů o vozu chce automobilka zveřejnit už v následujících týdnech.

David Bureš
Diskuze (16)

Doporučujeme

Avatar - Emel
11. 3. 2021 22:13
Re: Re: To auto je
:yes:
Avatar - Blue Sun
11. 3. 2021 18:55
Avatar - tune.lar
11. 3. 2021 15:15
Hyundai nezastavíš
Hyundai má našlápnuto stát se světovou jedničkou.
11. 3. 2021 15:07
Re: Re: To auto je
Schreyer nie je uz sefdesigner. Rozdelenie je nasledovne: Schreyer uz ma na starosti len dlhodobu viziu dizajnu (v ludskej reci kvazi poradenska funkcia, kedze uz ma 68 rokov), Luc Donckerwolke je zodpovedny za concept cars, SangYup Lee je sefdizajner Hyundai a Genesis a Karim Habib sefuje dizajnu Kia.
11. 3. 2021 14:07
Re: To auto je
Niečo ako starší Sharan/Galaxy? https://upload.wikimedia.org/…3c/VW_Sharan.jpg