Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nová Dacia Sandero už zná datum premiéry. Bude to už brzy!

David Bureš
Diskuze (15)

Dacia Sandero třetí generace odhalila svá světla. Využívá přitom motivů představených dříve na konceptu Spring.

Rok 2020 je pro automobilku Dacia klíčový. Představí svůj první sériový elektromobil, vycházející z letos odhaleného konceptu Spring, hlavně ale uvede novou generaci svých klíčových modelů Sandero a Logan. A právě je už začala odhalovat.

Po prvotní upoutávce lákající na blízkou premiéru automobilka odhalila podobu světel nového Sandera. A spolu s tím oznámila, kdy se Sandero třetí generace představí světu. Stane se tak už v pondělí 7. září, tedy již příští týden.

Prozrazení podoby světlometů prozrazuje již známou věc. Koncová světla využijí motiv zdvojeného ležícího písmena ypsilon, což je prvek představený na letošním konceptu Spring. Právě u konceptu naznačujícího podobu prvního sériového elektromobilu značky Dacia prozradila, že jeho designérské prvky využijí i další sériová auta. Konkrétně přitom jmenovala právě grafiku světel.

Přední světlomety pak budou do jisté míry evolucí současného řešení. Ostatně zveřejněná silueta dokázala, že Sandero i v nadcházející generaci zůstane tím klasickým hatchbackem. Nadále ho doplní i zvýšená oplastovaná varianta Sandero Stepway, stejně jako technicky spřízněný sedan Logan.

Naopak kombi Logan MCV podle dostupných zpráv zcela skončí. Respektive nahrazeno bude novým modelem, který zároveň bude nástupcem pro MPV Lodgy. Má jít o blíže nespecifikovaný crossover.

Co se týče techniky, tak zákulisní zprávy hovoří o využití zjednodušeného základu aktuálního Renaultu Clio. Automobilka Renault, pod níž Dacia patří, totiž má i jednodušší variantu architektury CMF-B z Clia, kterou má použít právě rumunská značka. Tento derivát platformy sice pomůže snížit výrobní náklady, nemá to však znamenat nějak zásadně omezenou nabídku moderních prvků. Ba naopak se hovoří o výbavě, kterou předchozí Sandero ani nemohlo mít.

Nabídka motorů by pak měla rovněž vycházet z Clia. Údajně ale nemáme čekat čtyřválec 1.3 TCe, gros nabídky budou tvořit zážehové tříválce, ať už atmosférické 1.0 SCe, nebo přeplňované 1.0 TCe. Velice pravděpodobné je i zachování alespoň jedné varianty turbodieselu 1.5 Blue dCi. Do budoucna pak není vyloučen ani příchod hybridu.

Nové Sandero i Logan se sice představí již v pondělí, do prodeje ale budou uvedeny postupně. Zatímco pětidveřový hatchback se má začít prodávat ještě letos, sedan na trh údajně zamíří až na jaře 2021.

David Bureš
Diskuze (15)

Doporučujeme

6. 9. 2020 09:36
Re: Re: Re: Supr
Tak jistě, když to chceš vidět. A já kdo pořád kupuje fejkové šunty, teď už vím.
5. 9. 2020 11:36
Re: Zaříznutí Loganu MCV....
Konečne sa zhodneme. Aspoň raz za čas. :yes:
5. 9. 2020 10:11
Re: Supr
Jako led pásek a za tím halogen? Tak jo...
5. 9. 2020 08:40
Zaříznutí Loganu MCV....
... je strašnou chybou. Ne každý chce méně aerodynamickou zvýšenou karoserii! :-( :no:
4. 9. 2020 21:02
Re: Supr
nebo jako Volvo :-[]