Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nová limuzína pro Putina poprvé na videu. Ruský Rolls-Royce dostane osmiválec

David Bureš
Diskuze (6)
V Rusku se už několik let pracuje na nové státnické limuzíně. Nyní byla vůbec poprvé zachycena na videu.

Éra státnických limuzín pro nejvyšší představitele Ruska sice po rozpadu Sovětského svazu skončila, nyní se ale opět vrací. V Rusku se pracuje na projektu „Průvod,“ jehož výsledkem má být nová generace reprezentativních vozidel pro různé průvody a přehlídky. Hlavním členem rodiny modelů bude luxusní sedan, který byl vůbec poprvé zachycen na videu.

Automobil byl přistižen během testování v areálu ruského státního výzkumného centra (NAMI), které má jeho vývoj na starosti. Podle autorů videa se v rámci aktuálních zkoušek především ladí pohonné ústrojí.

Ne že by teda z nového luxusního sedanu bylo na videu zveřejněném ruským serverem Autoreview něco vidět. Karoserie totiž zůstává pečlivě ukrytá pod vrstvou kamufláže, dřívější nákresy auta nebo snímky více odhaleného prototypu auta ale naznačují inspiraci vozy značek Bentley a Rolls-Royce.

To o technice v útrobách víme o něco víme. Nejčastěji se mluví o zástavbě přeplňovaného dvanáctiválce o výkonu až 850 koní (625 kW). Automobil ale bude dostupný i s osmiválcem a právě ten má pracovat v zachyceném prototypu. Poskytne výkon zhruba 650 koní (478 kW) a má být spárován s devítistupňovou automatickou převodovkou vlastní konstrukce, která má jeho sílu posílat na všechna čtyři kola. S rozpohybováním více než 5,5 metrů dlouhého sedanu má dokonce pomáhat také elektromotor.

Sedan doplní další vozidla

Na projektu „Průvod“ se pracuje od roku 2012, kdy ruská vláda oznámila, že na vznik nových automobilů a tedy i obnovení ruské výroby státnických aut má k dispozici v přepočtu 25 miliard korun. Vývojem pověřila centrum NAMI, které spolupracuje třeba i se společností Porsche Engineering nebo ruskou firmou Ruskaja Koža, která poskytne kožené čalounění do interiérů chystaného auta. Samotnou výrobu bude mít na starosti firma Sollers, vlastník automobilky UAZ.

Vedle reprezentativní limuzíny použijí vyvíjenou techniku také další automobily. Konkrétně půjde o SUV nebo minibus, který má použít unikátní vidlicový čtyřválec. Netradiční koncepce má svůj důvod – půjde o polovinu osmiválce pro sedan.

Dřívější zprávy hovořily o tom, že nová státnická limuzína bude poprvé představena na jaře 2018, při inauguraci prezidenta po nadcházejících se prezidentských volbách. Některé ruské zdroje ale naznačují, že automobil do té doby nebude hotov, a tak se plánovaná premiéra možná nestihne. Ve volbách favorizovaný, stávající ruský prezident Vladimir Putin by si tak na nové služební vozidlo musel pár měsíců počkat.

Každopádně se nadále počítá s tím, že auto bude nabídnuto i běžné klientele. Při uvedení v roce 2018 se počítá s výrobou 14 vozů, posléze má produkce vzrůst na 200 aut ročně. V roce 2020 pak má vznikat 5.000 aut ročně, v tomto případě je ale myšleno všech modelů projektu Průvod.

David Bureš
Diskuze (6)
Avatar - lamal
2. 11. 2017 17:50
Re: Nechápu
nj je to tazko pochopitelne, Putin chce mat vlastnu znacku asi ... tie starsie veci od ZILa sa mi lubili a aj po tech stranke to neboli ziadne sunky... tak nejak by som si predstavoval poriadny rusky kociar..
Avatar - Barrichello
2. 11. 2017 09:46
Re: Nechápu
Hlavně sei vezmi, že ZIL nechali krachnout a přitom byl státní (vlastník město Moskva) a přitom to byl tradiční výrobce limuzín a dali to dělat někam jinam a nalili peníze jinam. Já myslím, že šlo o ty lukrativní pozemky ZILu v Moskvě, proto se fabrice nepomohlo, nezadalo se jí to a dalo se to jinam, peníze se nalili jinam spřáteleným kamarádům a ještě se někdo napakoval na pozemkách....

Hodně smutný. Aspon že nadšenci zachránili tu část, kde se ty limuzíny dělaly a veškeré vybavení odkoupili a dělaj tam renovace.
Avatar - Barrichello
2. 11. 2017 09:44
Re: Nechápu
no vzhledem k tomu, že poslední vlastní automat co dělali byl 3 stupnovej do Čajky 14 a Zilů, ty novější do posledních zilů už byly americké.....tak je zajímavé kde vzali zkušenosti. Bud koupili licence nebo něco okopírovali..... :-)
2. 11. 2017 07:30
Re: Nechápu
Tak na ten vlastny 9automat som zvedavy, ocakavam zamatove radenie >:D
Avatar - lamal
1. 11. 2017 22:44
Re: Nechápu
ZILa je skoda, aj tak si myslim, ze to bude kus svojskej techniky... nie sice tak financne nenazranej a vydetajlovanej ako ostatna konkurens, ale zas nezviazana tolkou blbou legislativou a roznymi triednymi manierami...

V12 turbo 4x4 s elektromotorom a vlastnym 9kvaltom je celkom prekvapivo in date...
osobne zaujala aj V4 skoda, ze na nejake dojmy motoru V4 sa len tak nedostane...