Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nové Suzuki Swift pro Česko oficiálně s novým mild-hybridním benzinovým tříválcem

Lukáš Volšický
Diskuze (17)

Nejnovější čtvrtá novodobá generace Suzuki Swift se konečně představuje v evropské specifikaci a bude se prodávat i v Česku. Spolu s modernějším designem i výbavou je zásadní novinkou nový mild-hybridní benzinový tříválec.

Koncem letošního října se na autosalonu v Tokiu poprvé odhalil koncept nového Suzuki Swift. Už začátkem listopadu se novinka představila také v produkční verzi a teď přijíždí na svět i v evropské specifikaci. Nejnovější čtvrtá novodobá generace Suzuki Swift je evolucí předcházejícího modelu a dočkáme se ji i v Česku. Japonská značka novinku uvádí při příležitosti letošního čtyřicátého výročí populárního hatchbacku.

Nové Suzuki Swift modernizuje charakteristický design svého předchůdce a automobilka přitahuje pozornost hlavně k výrazné černé masce chladiče, novému světelnému podpisu diodového pásu ve tvaru písmene L v předních světlometech a „vznášející se“ plovoucí střeše, díky černým sloupkům karoserie. Trojrozměrná grafika koncových světel a opticky široký zadní nárazník novince dodávají svalnatější vzhled.

Automobilka pro Evropu rozšiřuje i paletu barev, díky nimž bude novinka ještě stylovější. Nejnovější Suzuki Swift se v Česku bude prodávat v devíti jednobarevných a čtyř dvoubarevných specifikacích, včetně nových odstínů modré Frontier Blue Pearl Metallic a žluté Cool Yellow Metallic.

Video se připravuje ...

Dokonce i v kabině je Swift mezigeneračně dospělejším modelem. Devítipalcový kapacitní dotykový displej infotainmentu s rozlišením HD se přesunul na vrchol palubní desky a dodává interiéru Swiftu modernější vzhled. Česká tisková zpráva uvádí, že nový Swift bude vybaven propojením chytrých telefonů se službami Apple CarPlay a Android Auto přes Wi-Fi i USB a bude disponovat hlasovým ovládáním i zobrazením informací o stavu vozu.

Nový Swift bude svižnější než předchůdce a bude se pyšnit novým tříválcovým benzinovým motorem o zdvihovém objemu s 1,2 litru. Suzuki zatím nezveřejnilo technické parametry nové spalovací jednotky, ale uvádí, že bude spojena s mild-hybridním systémem SHVS pro snížení spotřeby paliva i emisí. Elektrickou energii si bude ukládat do malého lithiu-iontového akumulátoru.

I nová generace bude dostupná s automatickým pohonem všech kol AllGrip Auto připojujícím zadní kola vždy, když elektronika zaznamená snížení trakce kol přední nápravy. Při prokluzu předních kol viskózní spojka přenese točivý moment na zadní kola, aby zlepšila celkovou trakci. Nejvíce patrné to pro řidiče je při jízdě na sněhu nebo jiných typech kluzkého povrchu.

Výbava nového Swiftu pak bude zahrnovat bezpečnostní a asistenční systémy pro nouzové brzdění, udržování v jízdním pruhu, sledování řidiče, rozpoznávání dopravních značek, sledování mrtvého úhlu, sledování provozu za vozem nebo adaptivní tempomat.

Tuzemské zastoupení Suzuki zatím nezveřejnilo oficiální ceník novinky, ale uvádí, že příchod modelu na český trh očekává ve druhém čtvrtletí následujícího roku 2024.

Lukáš Volšický
Diskuze (17)

Doporučujeme

Avatar - rohYpnol
8. 12. 2023 17:21
Re: Počkejme naživo
Problém máš evidentně ty. Se čtením. Asi i s pochopením psaného textu.
Avatar - lamal
7. 12. 2023 14:36
Re: Krok zpět
Vidim to rovnako, tato generacia mi pride dizajnovo pre Indiu (pisal som hned pri predstaveni).
Nepekne auto, pohlad na zadne partie z profilu pripomina Black cab.
Avatar - Markus1
7. 12. 2023 08:43
Re: Dizajn nic moc
Este stastie ze je na trhu to ,,bozske gecko,, 😂😂😂😂
Avatar - sorpersa
7. 12. 2023 07:59
Re: Dizajn nic moc
Tak 208 čka a clio sú trochu inde ako fabia, čo sa dizajnu týka myslím. Aktuálne sú francúzi v dizajne TOP. Uvidíme ešte novú ypsilonku.... . Suszuki je dizajnom úplne stratené, jediné pekné čo majú je ignis a preznačkované Toyoty... ostatok je des a hrôza... neviem či je niečo horšie momentálne.
Avatar - rohYpnol
6. 12. 2023 20:05
Počkejme naživo
Počkejme si naživo. Něco mi říká, že tohle bude další z případů, kdy jde o velmi nefotogenické tvary.
Každopádně z fotek je to opravdu jak drátem do oka. Karneval nevkusu. Designérký eklhaft... Na autě není snad jediná harmonická linie. Ale u mě má stále šanci...