Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novodobá éra Dacie přinesla přes 8 milionů aut. Kdo jsou zákazníci a co se prodává nejvíce?

Lukáš Volšický
Diskuze (5)

Rumunské značce Dacia se velmi daří, protože za devatenáct let vyrobila už přes osm milionů nových aut. Spolu s významným milníkem automobilka přibližuje i své nejčastější zákazníky a nejprodávanější modely za prvních devět měsíců letošního roku.

Úspěšná novodobá éra Dacie se začala psát už v roce 2004. Rumunská automobilka tehdy představila bestseller Logan, který se zanedlouho stal nejúspěšnějším modelem značky od pamětníkům známé Dacie 1300. Jedno z nejprodávanějších aut ve střední a východní Evropě pomohlo automobilce vydělat peníze na úspěšnou budoucnost pokračující až do dnešních dnů.

Dacia letos na podzim zveřejnila nejnovější prodejní výsledky spolu s oznámením, že od zahájení prodeje extrémně populárního Loganu v roce 2004 vyrobila už přes osm milionů aut. V minulém roce navíc oslavila desetimiliontý automobil za celou historii značky píšící se už od roku 1968. Rumunská značka s francouzským vlastnictvím je stále úspěšnější a v dnešních dnech má rozsáhlé portfolio modelů.

A pochopitelně se mění i mix nejprodávanějších vozů, kterým už nevládne kdysi nejžádanější Logan. Dacia v nejnovějších prodejních výsledcích, přibližujících prvních devět měsíců letošního roku, uvádí, že aktuálně nejprodávanějším vozem je Sandero. Na druhé pozici je cenově dostupné SUV Duster, na třetím místě pak nejnovější MPV Jogger. Překvapivě se daří i maličkému elektromobilu Spring. Přehled nejprodávanějších modelů, včetně počtu prodaných kusů, můžete vidět v následující tabulce:

Nejprodávanější Dacie v roce 2023 (prvních 9 měsíců)
Model Počet prodaných kusů
Sandero 199 516
Duster 154 460
Jogger 70 932
Spring 44 262
Logan 20 789
ostatní 3 552
Celkem 493 511

Video se připravuje ...

Dacia v posledních letech významně zapracovala na celkové image značky, k čemuž využila i nového loga působícího výrazně luxusnějším dojmem. Automobilka ve svých modelech navíc nabízí moderní výbavu, na jakou jsme zvyklí i u konkurence. A ač se to s pravidelným zdražováním nemusí zdát, dacie stále jsou jedněmi z nejdostupnějších aut na evropském trhu. Zákazníci, převážně soukromníci, si jich cení zejména pro spoustu muziky za relativně málo peněz.

Automobilka uvádí, že z celkem osmi milionů vyrobených aut od roku 2024 je nejúspěšnějším modelem Sandero. Zatím se jej prodalo více než 2,78 milionů kusů a už šest let v řadě je nejprodávanějším autem pro maloobchodní zákazníky v Evropě. Dusteru na druhém místě se prodalo zatím 2,26 milionů kusů a kdysi nejprodávanější Logan se v tomto počtu umístil na třetí pozici s výsledkem 1,97 milionu kusů.

Dacia spolu s výsledky o prodejích a oslavou osmi milionů aut v novodobé historii zveřejnila i údaje o své cílové skupině zákazníků:

  • 66 procent zákazníků jsou muži
  • 50 procent zákazníků jsou lidé ve věku 55 až 74 let
  • přes 50 procent zákazníků už má odrostlé děti, které s nimi nebydlí
  • 55 procent majitelů Joggeru je mladších než 54 let
  • 47 procent majitelů Joggeru má alespoň jedno dítě
  • 40 procent zákazníků žije na venkově
  • 50 procent majitelů elektromobilu Spring žije mimo města
  • průměrný majitel dacie ročně najede přibližně 12 tisíc kilometrů

Dacia v současnosti umí rychle reagovat na zájmy a přání zákazníků a snaží se prodávat cenově dostupná vozidla. Už v příštím roce oslaví 20. výročí novodobého fungování a už brzy představí netrpělivě očekávanou novou generaci modelu Duster. Ten bude velkou evolucí aktuálního modelu.

Doporučujeme

Lukáš Volšický
Diskuze (5)

Doporučujeme

31. 10. 2023 17:49
Re: Pro nenáročného uživatele dobrý poměr ceny a kvality
Oproti Karoqu? Karoq je ve všech směrech větší auto, v některých o třídu (třeba vnitřní šířka 150 cm vs 141 cm), výška nad sedáky opět o třídu větší u Karoqu (vpředu 99cm vs 86 cm), podélný prostor vzadu i vpředu větší u Karoqu, kufr větší u Karoqu (521/1631 vs 478/1478)
https://www.auto.cz/…uhe-cesty-149871
https://www.auto.cz/…-trivalci-146294
Avatar - kruskar
31. 10. 2023 17:42
Kdyby Renault/Dacia
nasadil do prodejů i pick up Oroch, setřel by na léta úplně všechny.
31. 10. 2023 08:34
Pro nenáročného uživatele dobrý poměr ceny a kvality
Proč jezdit v ojetině, která bude o třídu výše ale do které budu sypat, když si za tu cenu pořídím užitné nové průměrné auto, které i dobře vypadá. Když vezmu nového Dustera, dobře jede, jezdím za málo díky továrnímu LPG a nemusím řešit problémy dodatečných vestaveb LPG, interiér na úrovni (Renault Clio), podvozek Nissan, motor Renault, prostorný kufr i interiér oproti Karogu, modulární hagusy - nepotřebuji piskajici pricniky, široká dostupná servisní síť- můžu se rozhodovat dle ceny, 5 let záruka, levnější autorizovaný servis než škoda a ford, na vozidlo po nájezdu celkem dobré recenze.
30. 10. 2023 20:36
Celé "kouzlo" Dacie spočívá v tom...
...že jako jedna z posledních automobilových značek se snaží zákazníkům nabízet vozy, které reflektují skutečné potřeby běžných normálních lidí - skvělý poměr užitná hodnota/cena, velký vnitřní a zavazadlový prostor, nízké servisní náklady a elektronika jen tam, kde je skutečně ku prospěchu věci. Bohužel právě proto to tato značka v dnešní šílené elektrofašistické EU má čím dál těžší... :-O :-O :-O